logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAM UDIMM/DIMM czym się różnią?

_L_e_X_u_ 24 Lis 2015 11:55 53985 3
REKLAMA
  • #1 15180276
    _L_e_X_u_
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, czy się różnią pamięci ram udimm od dimm? Czy udimm normalnie pasują w slot ddr3 oraz wspolpracuja z procesorami intela np. G3250? Znalazłem w necie ,że udimm nie maja bufora i są mniej stabilne czyli komp może się zawieszać? Pytam ponieważ pamieci udimm są tańsze od dimm a parametry maja identyczne.
  • REKLAMA
  • #2 15180384
    fendriu
    Poziom 12  
    Z tego co wiem, to w komputerach do użytku indywidualnego używane są w firmach dla serwerów lub komputerów mających służyć do celów biurowych. Możesz śmiało kupić udimm jezeli używasz komputera do celów osobistych typu gry, czy przeglądanie internetu, bo są szybsze ale tak jak napisałeś mniej stabilne(co faktycznie może doprowadzić do resetu/zawieszenia komputera) ale nie powinno być to jakieś częste i uporczywe, po prostu nie należy zbyt obciążać takiego ramu (doprowadzać do np. 90% zużycia). Przy 8Gb RAM'u raczej ciężko będzie go doprowadzić do takiego zużycia.
  • REKLAMA
  • #3 15180631
    _L_e_X_u_
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Hmm zamowilem udimm 2x4 GB zobaczymy jak będą chodzić. Jest tyle różnych opisów w mecie że już sam nie wiem który jest dobry. Jedni piszą że ta mniejsza stabilność jest znikomą i może sie to odbić 1 czy 2 FPS . zobaczymy jak będzie hulac.
  • #4 15182507
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Cytat:
    Pamięć UDIMM - unbuffered DIMM, jest to pamięć, która nie posiada rejestru (bufora) i dane między kontrolerem a pamięcią przesyłane są bezpośrednio bez dodatkowego bufora. Pamięć UDIMM zapewnia większą prędkość ale gorszą stabilność w stosunku do pamięci buforowanych.
REKLAMA