logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć i zmodernizować stary samoróbkowy prostownik samochodowy?

Juarez del Gado 24 Lis 2015 14:05 1983 9
REKLAMA
  • #1 15180665
    Juarez del Gado
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam stary zdekompletowany prostownik, z tego co wiem, to jest on samoróbką. W obudowie jest transformator(niestety brak oznaczeń), dwie żarówki, mostek prostowniczy PMS(ten z płytkami, google zasugerowało nazwę PMS), przełączniki, bezpiecznik oraz wyjścia. Chciałbym go złożyć, ewentualnie zmodernizować. Stąd ten temat na forum i moja prośba o pomoc, by jakiś wyższy stażem kolega wytłumaczył mi jak to wszystko z powrotem upchnąć do blachy i co zrobić, żeby to działało jak powinno.
    Docelowo, prostownik posiadał dwa wyjścia 6V i 12V, jeśli potrzebne są fotki, to nie ma problemu, bym dosłał

Dziękuję z góry :)
  • REKLAMA
  • #2 15180688
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1607
    Pozwolisz że poczekamy na wróżbitę Macieja... Jakieś zdjęcia, pomiary ?
  • #3 15180713
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Przede wszystkim sprawdź czy transformator jest sprawny . Pierwotne do sieci , a na wtórnym musisz znaleźć ok. 14 V , obciążasz żarówką samochodową . Jak zaświeci i przez 10 min transformator się nie zagrzeje , to można przejść do dalszych prac .
  • REKLAMA
  • #4 15180747
    Juarez del Gado
    Poziom 11  
    Jak złożyć i zmodernizować stary samoróbkowy prostownik samochodowy? Jak złożyć i zmodernizować stary samoróbkowy prostownik samochodowy?

To znaczy podłączyć pierwotne do sieci poprzez bezpiecznik, a na wtórnym żarówkę(a czy może być ta, która jest?) czy dobrze myślę?

Dorzucam zdjęcie samego transformatora "od podwozia"
    Załączniki:
    • Jak złożyć i zmodernizować stary samoróbkowy prostownik samochodowy? IMG_20151124_145314.jpg (2.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15180766
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Czy transformator posiada odczepy na pierwotnym uzwojeniu?
    Czy posiada więcej niż jeden odczep na wtórnym?
    Wyraźnie fotki pożądane :)

Pisałem zanim zamieściłeś zdjęcia. Widzę, że nie ma odczepów na pierwotnym a regulacja prądu ładowania prawdopodobnie poprzez żarówki.
  • #6 15181480
    Juarez del Gado
    Poziom 11  
    Więc mam dwie żarówki, mostek, trafo plus zabezpieczenie i dwa przełączniki, tylko jak mam to teraz połączyć? Trafo do sieci przez bezpiecznik, dalej do przełącznika oraz na mostek, skąd równolegle na żarówki i drugi przełącznik i żarówkę sygnalizującą? Pierwszy raz spotkałem się z takim mostkiem, nie rozumiem zasady jego działania oraz po chłopsku, w którym miejscu powinno być ~ a gdzie +-. Nie chcę też podłączać na sucho, czy kombinować po swojemu, bo mogę zrobić więcej szkody niż pożytku.

Możliwe, że żarówki działają oddzielnie, to znaczy jedna na 6V, a druga na 12V, czyli wtedy wychodziłoby na to, że na przełącznik(3 miejsca na przewody) musiałbym podłączyć z jednej strony jedną żarówkę, a z drugiej drugą, dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #7 15181491
    bearq
    Poziom 39  
    To jest dokładnie prostownik selenowy a nie mostek :)
    Osobiście bym Ci polecił wymienić ten prostownik selenowy na mostek z dobrym radiatorem, usunąć te żarówki i w miejsce w nich wrzucić jakiś układ regulacji prądu na tyrystorze i od dużej biedy na triaku o ile podejdzie pod transformator. Do tego przydał by się chociaż amperomierz żeby było wiadomo co się dzieje i jak przebiega ładowanie.
  • #8 15181768
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    bearq napisał:
    usunąć te żarówki i w miejsce w nich wrzucić jakiś układ regulacji prądu na tyrystorze i od dużej biedy na triaku

Zauważ , że autor postu nie ma żadnego doświadczenia elektronicznego .
    Nie podoła takiemu wyzwaniu . :cry:
    Proponuję pozostawić wszystko tak jak jest , wypiąć odczep na 6 V ( do aku samochodowych jest zbędne ) , pozostawić jedynie 12 V i sprawdzić czy jest OK .Prostownik selenowy , jeżeli transformator jest sprawny, dobrze byłoby zamienić na diodowy .
  • #9 15181826
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    brofran napisał:
    Prostownik selenowy , jeżeli transformator jest sprawny, dobrze byłoby zamienić na diodowy .
    Jeżeli prostownik jest sprawny to lepiej go zostawić. Diodowy podbije napięcie co przy braku możliwości regulacji napięcia, może stworzyć problem.
    bearq napisał:
    To jest dokładnie prostownik selenowy a nie mostek
    Prostownik selenowy też może pracować w układzie mostka :)
  • Pomocny post
    #10 15182697
    bearq
    Poziom 39  
    brofran napisał:
    Zauważ , że autor postu nie ma żadnego doświadczenia elektronicznego .
    Nie podoła takiemu wyzwaniu .
    Proponuję pozostawić wszystko tak jak jest , wypiąć odczep na 6 V ( do aku samochodowych jest zbędne ) , pozostawić jedynie 12 V i sprawdzić czy jest OK .Prostownik selenowy , jeżeli transformator jest sprawny, dobrze byłoby zamienić na diodowy .

Tak widzę, ale jeśli się chce bawić w takie rzeczy to nie widzę przeszkody do zakupu regulatora nawet na tym triaku za 15-20zł, mostek z 5zł + kawałek blachy jako radiator no i amperomierz. Po takiej modyfikacji mamy w miarę normalny prostownik którego nie jest strach podłączyć pod akumulator. Połączeń też kilka więc myślę że autor nie miał by problemu ale ja tylko doradzam ;)
    vodiczka napisał:
    eżeli prostownik jest sprawny to lepiej go zostawić. Diodowy podbije napięcie co przy braku możliwości regulacji napięcia, może stworzyć problem.

Dlatego pisałem o regulatorze :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stary, zdekompletowany prostownik samochodowy, który chce złożyć i zmodernizować. W obudowie znajdują się transformator, dwie żarówki, mostek prostowniczy (PMS), przełączniki oraz bezpiecznik. Użytkownik pyta o sposób podłączenia tych elementów oraz o możliwość modernizacji. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw sprawdzić sprawność transformatora, a następnie podłączyć go do sieci przez bezpiecznik. Wskazówki dotyczą również wymiany prostownika selenowego na mostek diodowy oraz dodania układu regulacji prądu. Użytkownik jest zachęcany do zakupu prostych komponentów, takich jak regulator na triaku i amperomierz, aby poprawić funkcjonalność prostownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA