logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana trafopowielacza 19.70054.001 w Acer 7299sl rozwiąże problem?

krzychu_ 11 Cze 2005 17:12 1170 7
REKLAMA
  • #1 1569257
    krzychu_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    najprawdopodobniej w moim monitorze "Acer 7299sl" poszło trafo.

Objawy miałem następujące:
    Podczas oglądania filmu na monitrorze ostrość w nim jak gdyby poszła (obraz był jakby za mgłą). Wyłączyłem monitor, następnie znów włączyłem i obraz nachwile się poprawił i zaraz lekko zczarniał, z tyłu monitora zaczeło świerszczeć i zaczął unoscić się swąd czegoś palonego. Włączyłem monitor później jeszcze raz i znowu świerszczał i unosił się nieprzyjemny swąd.

Rozkręciłem monitor, zauważyłem, że kilka elementów było w nim wymienianych m.in. tranzystory, trafopowielacz, który teraz śmierdzi spalonym- podejżewam więc, że jest spalony (uszkodzony).

Zastanawiam się teraz nad kupnem nowego trafopowielacza 19.70054.001 (który powinien pasować do monitora ACER 7299sl- zresztą taki został wylutowany). Koszt takiego trafa to gdzieś 65 zł z przesyłką na www.trafopowielacze.pl, tylko zastanawiam się czy jest sens.

Czy jak wstawie nowe trafo do monitorka (nic nie ustawiając) to mam jakieś szanse, że będzie działał normalnie?? Dodam tylko, że po drugim włączeniu monitorka, szybko go wyłączyłem, a więc jeszcze działał.

Teraz załącze zjęcie jpg z wyglądem tego trafka, prosze doradźcie coś (czy warto inwestować, obecnie mam monitorek 15 calowy, a jego ostrość już też nie jest najlepsza).
    Załączniki:
    • Czy wymiana trafopowielacza 19.70054.001 w Acer 7299sl rozwiąże problem? Acer 7299sl 002.jpg (139.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1569707
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    To trafo na zdjęciu jest oryginalne. Widac na nim ślady kleju więc ktoś już je naprawiał. Oryginały zwykle dostaja przebicia z WN do zespołu potencjometrów i chyba ktos chciał zaizolować miejsce przebicia klejem "na gorąco"
  • #4 1570251
    krzychu_
    Poziom 11  
    no właśnie, jestem prawie pewien, że to trafo, tylko problem polega na tym czy jak kupie nowe i poprostu wlutuje (bez żadnych innych ustawień) to czy to będzie działało (wiem, że może a nie musi).

A ja jestem w tych sprawach można powiedzieć laikiem, coś wylutować i wlutować potrafie, ale cos więcej to już będzie troche problem.
  • REKLAMA
  • #5 1571007
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Po wymianie trafa należy ustawić WN, jest to warunek konieczny gwarancji( trwałość trafa i poziom promieniowania). Oferowane trafa są chińskimi zamiennikami i niestety rozrzuty są dość duże w stosunku do oryginału.
    Służy do tego sonda WN- napięcia rzędu 27kV.
  • REKLAMA
  • #6 1571410
    krzychu_
    Poziom 11  
    A te WN ustawia się na samym trafie, czy już po przylutowaniu gdzieś na płycie od monitora :?:
  • #7 1571498
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Na skraju płyty przy dużym radiatorze jest peerek od ustawiania WN, ale i tak czeka cię ustawianie napięć S2 i ostrości. To drugie w kineskopach o odchylaniu 110° jest dość trudne.
  • #8 1580954
    krzychu_
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za doradzenie, jednak postanowiłem sobie narazie dać z tym trafkiem spokój. Kupić i wlutować to jeszcze dałbym rade ale juz z odpowiednim ustawieniem to byłby kłopot, a wiec szkoda wyzucac 70 zł.

Dziekuje za wypowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Acer 7299sl pojawiły się objawy uszkodzenia trafopowielacza: pogorszenie ostrości obrazu, czernienie ekranu, dźwięki świerszczenia oraz zapach spalenizny. Po rozkręceniu monitora zauważono, że trafopowielacz 19.70054.001 jest uszkodzony i wydziela zapach spalenizny. Rozważano zakup nowego, chińskiego zamiennika tego trafa za około 65 zł. Wymiana samego trafopowielacza bez ustawiania wysokiego napięcia (WN) może spowodować problemy z działaniem i trwałością urządzenia. Ustawienie WN jest konieczne dla prawidłowej pracy i gwarancji, wymaga użycia sondy do pomiaru napięcia około 27 kV oraz regulacji potencjometru WN na płycie przy radiatorze, a także ustawienia napięć S2 i ostrości, co jest trudne w kineskopach o odchylaniu 110°. Ze względu na trudności z precyzyjnym ustawieniem i ryzyko uszkodzenia, zdecydowano się na rezygnację z wymiany trafopowielacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA