logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1030 - jak poprawić jakość kopii i czy wymiana developera pomoże?

xawier 11 Cze 2005 18:08 1761 10
REKLAMA
  • #1 1569419
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Ta minolta robi słabe kopie. Toner jest. Bęben po przyciemnieniu kopii nie robi pasków - raczej jest w dobrym stanie. W tych modelach jest developer? Przeczyściłem optykę i elektrody i zaczęła robić tło ciemniejsze a przy tym nadal słabe kopie. Jakie koszta naprawy? (wymiana np. developera) Jak wejść w kody i które, aby podregulować ją - może to coś da. Co to może być za przyczyna takich słabych kopii w tym modelu - co najczęściej w tych modelach i takim przypadku niedomaga?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1570765
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. W ep1030 bęben, listwa i developer są na 30k. Można zestaw kupić w arbiko ( razem z panewkami na wałek magnetyczny oraz bezpiecznikem bębna) Jak naciśniesz i przytrzymasz przycisk STOP to wyświetli się licznik kopii. Kody są na elektrodzie ( tylko parę ) ale sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #3 1572962
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    A może nie działa dozowanie Toneru.
    Butelka może się nie kręcić.
    Otwórz klapę przednią. Zblokuj swicz klapy i zrób ok 100 kopii lub parę "Apli". Zobaczysz czy butelka się kręci.
    Jeżeli się kręci to sprawdź w kodach stopień %Toneru i w deweloperze"ATDC".
    Jerzeli się nie kręci to rozbierz wkład.
    Mogła się połamać podwójna zębatka, pośrednia.
    - narazie
  • REKLAMA
  • #4 1573142
    ziwoj
    Poziom 14  
    zgadzam sie z poprzednikiem najczescie w tych maszynach leci dobieranie toneru jest bardzo delikatne a najczesciej leci wlasnie podwujna zebatka albo sprzeglo co do bebna to powinien wytrzymac koplejne 30 tys kopi po odblokowaniu bez wymiany zadnych czesci ani developera
  • #5 1573889
    xawier
    Poziom 29  
    O jakie odblokowanie chodzi?

ps. dzięki - zobaczę tą zębatke a pierw zobaczę czy pojemnik się kręci. Jaki koszt tej zębatki?

Pozdrawiam
  • #6 1574559
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Możesz wymusić dozowanie tonera. Włącz kopiarkę z wciścniętym klawiszem STOP i poczekaj aż zacznie pracować. Jak dobrze pamiętam to w kodach można podnieść dozowanie (chyba C9) Ale jak źle podałem to mnie sprostujcie.

C.
  • #7 1576361
    xawier
    Poziom 29  
    Przypominam, że robi ona tło. A kopie przy tym bez kontrastu - blade. Jak zwiększe dozowanie to chyba będzie gorzej - chyba, że sie mylę...
  • REKLAMA
  • #8 1577097
    copyman
    Jeżeli wali Ci tło to wymień starter (deweloper) i zainicjuj go (F8) i po zawodach. Chyba że tło masz od brudnej optyki - to najpierw dobrze wyczyść całą kopiarkę.

Co do kodów to STOP-JASNO-STOP-CIEMNO a potem F-START i 8 i START. Myślę że filozofii nie będzie.

C.
  • #9 1578660
    xawier
    Poziom 29  
    Jaki koszt developera?
  • #10 1581937
    xawier
    Poziom 29  
    Gdzie można dostać ten developer w BIUROMAX - nie ma :cry:

Pozdrawiam
  • #11 1582455
    copyman
    Zobacz w ARBIKO w Gdańsku - powinni mieć. W razie niemca użyj dewelopera od EP-2120 (chyba 200 g. jeśli mnie pamięć nie zawodzi) Na pewno w analogowych kopiarkach jest ten sam deweloper czyli możesz użyć dewelopera od np. EP-3050 , 1050 , 4230 , 5400 - pod warunkiem że będzie tego ok. 200 g. Ale sprawdź na www.arbiko.pl

C.

Podsumowanie tematu

✨ Minolta EP 1030 ma problemy z jakością kopii, objawiające się bladym obrazem i ciemnym tłem. W tym modelu występuje developer (starter), który może wymagać wymiany i inicjalizacji (kod F8) w celu poprawy jakości kopii. Częstą przyczyną słabego dozowania tonera jest uszkodzenie mechanizmu podwójnej zębatki lub sprzęgła odpowiedzialnego za obrót butelki z tonerem. Można wymusić dozowanie tonera poprzez wejście w kody serwisowe (np. kod C9) dostępne po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku STOP podczas uruchamiania kopiarki. Licznik kopii i inne kody można sprawdzić również przez przytrzymanie przycisku STOP. Wymiana developera i jego inicjalizacja często rozwiązuje problem z ciemnym tłem, pod warunkiem że optyka jest czysta. Koszt developera można sprawdzić w sklepach specjalistycznych, np. Arbiko w Gdańsku, gdzie dostępne są również kompatybilne developery z innych modeli Minolta EP (np. EP-2120, EP-3050, EP-1050, EP-4230, EP-5400). Bęben i developer w EP 1030 mają żywotność około 30 tysięcy kopii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA