logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP1030 - szare paski na marginesach, wymiana bębna czy regulacja?

gandalf.s 03 Lut 2006 22:42 1451 12
REKLAMA
  • #1 2255551
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Mam problem z kopiarką jak w temacie. Wyczyściłem całą optykę elektrody i kopia była ok. Natomiast po miesiącu pojawiły sie marginesy tz. na dole i do góry kopii jest szary pasek szerokości 1,5 cm. Domyślam sie że jest do wymiany bęben, a może wystarczy ją jakoś podregulować ustawieniami :?:
    Jeśli się nie mylę to jak beben będzie do wymiany to kopiarkę zablokuje chip zliczający? Jeśli byłby do wymiany bęben to czy trzeba go inicjować, czy wystarczy tylko wymienić? Za wszelkie podpowiedzi dzięki.
  • REKLAMA
  • #3 2256202
    gandalf.s
    Dzięki, ale już czytałem ... ? Zanim zacząłem temat przeczytałem wszystkie posty. Sądziłem że są tez i inne regulacje? Czy znasz odpowiedzi na pozostale pytania?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2256650
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Najlepiej jakbyś dołączył kopię z tej kopiarki, bo w tej sytuacji możesz mieć uszkodzenie listwy bębna, brudną żarówkę wygaszającą bęben, a nawet brudną optykę, także dobrze by było zobaczyć kopię z tej maszyny.
  • #5 2257464
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Jeżeli Ktoś zrobił w Twojej maszynce odblok i bębenek robi właśnie II-gi lub (czasami się mi zdarzyło) III-ci przebieg to nie miej do niego pretensji.
    Może to coś z uszczelkami przy wałku magnetycznym z obu skrajnych końcach.
    Może być jeszcze zapchany zespół czyszczący.
    Może być również przedozowanie toneru ! - poziom "ATDC"
    A może po prostu jakać listewka czyszcząca nie od tego modelu lub z "przeróbki Mggajwera" i przepuszcza bokami :D
    Zprawdź czy przypadkiem kopia się nie brudzi od dolnej elektrody, transportu papieru lub utrwalania.
    Upewnij się...;)
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2257858
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    1. dołącz skan kopii
    2. komunikat o wymianie da sie calkowicie wyłaczyć
    3. jak rozjasnisz to paski znikją ? jeśli tak to problem jest w optyce
  • #7 2268991
    gandalf.s
    Teraz na kopii pojawiły sie dodatkowo czarne szerokie krechy. Regulacje były bezskuteczne bo padła listwa. Wymieniełem listwę bębna i rure i jest kolejny problem. Problem dotyczy tego że polowa kopii jest ok a druga jest jaśniejsza. Wszedłem w kod F3 i jak ustawiłem min czy max to problem nie ustąpił. Pomóżcie :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2269181
    horse667
    Ocena: 96
    Ta kopiarka sprawiła mi kilka razy problem kiedy wymieniałem, samą rure i listwę. Od pewnego czsu, gdy jest potrzeba wymieniam cały zestaw regeneracyjny, zawierający bęben, listwę, bezpiecznik, starter, i pirścienie dystansowe wałaka magnetycznego. Koszt całości około 350 netto, w Arbiko. Wymieniłem juz kilkanaście razy takie zestawy, i chodzą elegancko, a wcześniej próbowałem kombinować, i ciągle były problemy, a to paski, a to przedozowania, sypiący developer, tło i tym podobne. Z czytstym sumieniem polecam, a w twoim przypadku zacząłbym od developera i pierścieni.
    pozdrawiam horse
  • #9 2269678
    gandalf.s
    Mam rozumieć że nie pozostaje mi nic innego jak tylko zakupić kit w zestawie?????? Czy w tym przypadku nic nie da sie podregulować ??????
  • #10 2270426
    copyman
    Ocena: 834
    A przysłony skanera regulowałeś ?

C.
  • #11 2272836
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Ten model jest bardzo wrażliwy na to czy stoi w poziomie czy nie. Jak stoi krzywo to developer przesypuje się na jedną stronę, robi ciemniej z jednej strony, a nawet może sypać. Drugie podejrzenie to sprawdzenie szczeliny na wałku magnetycznym, zakładając że maszyna czyściutka!!!
  • #12 2272879
    paryss
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Potwierdzam opinie poprzedników trzeba zacząć od developera i pierścieni na wałku magnetycznym ..:D
  • #13 2277950
    gandalf.s
    Dzieki horse667 miałes rację. Wymieniłem cały kit i suuuuuuuuper kopiuje :D
    Wysyłam punkty i temat zamykam.
    Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kopiarkach Minolta EP1030 pojawiają się szare paski na marginesach kopii, co może wynikać z uszkodzenia listwy bębna, zabrudzonej optyki, problemów z developerem lub niewłaściwej regulacji. Po wymianie listwy bębna i rury problem z paskami ustąpił, lecz pojawiła się nierównomierna jasność kopii – jedna połowa jest jaśniejsza. Regulacje w kodzie serwisowym (F3) nie przyniosły efektu. Zaleca się wymianę całego zestawu regeneracyjnego (bęben, listwa, bezpiecznik, starter, pierścienie dystansowe wałka magnetycznego), co rozwiązuje problemy z paskami, przedozowaniem tonera i nierównomiernym obrazem. Model jest wrażliwy na poziom ustawienia urządzenia – nieprawidłowe ustawienie powoduje przesypywanie developera na jedną stronę i nierównomierne kopiowanie. Dodatkowo warto sprawdzić szczelinę na wałku magnetycznym oraz regulację przysłon skanera. Po wymianie całego kitu regeneracyjnego kopiarka działa poprawnie bez pasków i nierówności obrazu. Komunikaty o konieczności wymiany bębna można wyłączyć, a sam bęben wymaga inicjalizacji po wymianie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA