logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bzyczenie z głośników przy połączeniu analogowym z kartą dźwiękową (z97/i7-4790S)

lwsw 27 Lis 2015 21:36 654 4
REKLAMA
  • #1 15190512
    lwsw
    Poziom 10  
    Witam

Mam dość wysokiej klasy składaka, sprzęt generalnie wysokie modele gamingowe ( wszystkie podzespoły ), sprzęt jest młody, Zasilacz Corsair 80+ gold z rocznym przebiegiem ( seria premium ). Całość podpięta pod UPS APC model premium.

Generalnie kasy nie szczędziłem na ten sprzęt, sam składałem działa idealnie prócz małej upierdliwej kwestii która urosła już do problemu :)

Chodzi o bzyczenie z głośników przy podłaczeniu wyjścia z karty dzwiękowej, kablem za 300zł ( monster cable ) do wzmacniacza.
    W grę wchodzi tylko połączenie analogowe w tym przypadku, mam drugi pokój podpięty cyfrowo do tego samego wzmacniacza oraz tej samej karty sprawdzanej i problemu niema

Problem nie istnieje kiedy podłączam w ten sam sposób inne źródła sygnału również analogowo ( laptop, telefon etc. ) w ten sam sposób, tym samym kablem.

Wyeliminowałem następujące kwestie
    - mam 4 karty dzwiękowe( creative na pciex na pci x 2 szt.), sprawdzałem każdą ( również ta wbudowaną w mobo) bez zmian problem jest
    - mam 2 płytę główną ( starą ) gdzie ten sam problem występował
    - odłączałem wszystkie urządzenia zewnętrzne, usb, com, nawet monitor dosłownie wszystko - bez zmian problem jest

Kwestie softwarowe można totalnie wyeliminować nie oto chodzi.

W czym problem komp jest zbudowany z podzespołów najwyższej klasy a cuda z dzwiękiem się dzieją w czym problem ?
  • REKLAMA
  • #2 15190632
    fendriu
    Poziom 12  
    Problem może leżeć w zasilaczu od komputera. Jeżeli masz procesor i7, pewnie milion bajerów w komputerze to pewnie zasilacz jest 1kW albo mocniejszy. Błąd - moc zasilacza nie powinna być aż tak wielka. spróbuj podpiąć inny zasilacz (najlepiej o mocy od 500 do 700W, zapewne taki masz gdzieś na stanie). Powinien uciągnąć cały Twój sprzęt, a problem powinien zniknąć. Zasilacze komputerowe 1kW nie są dla lepszej wydajności grafiki tylko po to żeby oprócz całości osprzętu potrafiły udźwignąć obciążenie jakiego wymaga chłodzenie wodne (które mało kto ma). Jeżeli problem nadal będzie występować to jednak jego przyczyną może być wykluczone przez Ciebie software. Drogi sprzęt jest bardzo wrażliwy i jakiekolwiek niedopasowanie sterownika jest niedopuszczalne.
    Daj znać jak poszło ;)
  • REKLAMA
  • #3 15190710
    lwsw
    Poziom 10  
    mam Corsaira rm 650m, Asus gtx 970 intel 2 x ssd i wd red 2 x hdd w raidach.

Ja tam w d... mam takie kwestie marketingowe :) to co ma wyższe MTBF mnie interesuje a dodatkowo w wypadku zasilacza interesuje mnie jego sprawność jeszcze i podzespoły w dodatku to co piszesz to nie temat tego problemu.
  • REKLAMA
  • #4 15190864
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    lwsw napisał:
    W czym problem komp jest zbudowany z podzespołów najwyższej klasy a cuda z dzwiękiem się dzieją w czym problem ?

Ferrari też się psuje ;) Czy wzmacniacz i komputer są podłączone do gniazdek z uziemieniem?
  • #5 15192376
    lwsw
    Poziom 10  
    oczywiście i to polskie kable z dobrej miedzi sa w scianach, gniazdka becker, nawet obwód mam wyłącznie pod komputer, przed kompem mam jeszcze upsa
REKLAMA