logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam laptopka 486 dx z prockiem 100mh moge zwiekszyc procek?

Kazner 11 Cze 2005 21:02 1641 24
REKLAMA
  • #1 1569848
    Kazner
    Poziom 12  
    Mam laptopka 486 dx z prockiem 100mh czy moge zwiekszyc procek? Czy moge sobie wymienić procesor na jakiś iększy czy nie ma większego do tego typu szyny? A moze moge sobie go podkręcić tylko jak bo słyszałem o podkręcaniu procesorów.No i czy wogule opłacało by się podkręcać,kolega mówił że ze 100mhz to może być około 133mhz ale to i tak dużo i mnie by to zadawalało no chyba że przez to by procek móg się uwalić.Mam tez drugiego kompa 1200mhz z ile można by z niego wyciągnąć po podkręceniu.Z góry dzieki i pozdro for All ;)
  • REKLAMA
  • #2 1569855
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    486 100MHz udało mi się podkręcić na 150, ale to zależy od płyty głównej.
  • #3 1569861
    Kazner
    Poziom 12  
    A mozesz mi powiedzieć jak sie podkreca? 150 wow to by bylo coś:D:D:D:D:D:D:D:D
  • #4 1569953
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    poszukać zworek od fsb...
  • REKLAMA
  • #5 1570036
    Kazner
    Poziom 12  
    Nie jestem w temacie(co to jest fsb) no i co dalej jak je znajde? a nie moge wymienic procka jesli tak to na jaki maxymalnie??
  • #6 1570053
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Boję się, że z laptopem to nie taka prosta sprawa - zwykłe płyty główne owszem przeważnie mają przewidziane obsadzanie przeróżnych procków, ale laptopy robi się pod wąską linię procesorów... i może zworek po prostu nie być wcale. Lepiej zastanów się, czy można do niego dołożyć RAMu i zmienić dysk na jakiś nowszy? To może też znacznie przyspieszyć pracę.
  • #7 1571086
    Kazner
    Poziom 12  
    Kupilem wlasnie ramy 2x po 16mb ram(bo mam teraz 2x po 8mb ram) no i niestety ramy nie pasowaly ,niby wszytko bylo dobrze tyle samo pinów,ta sama dlugosc i szerokość no ale niestety bylo takie male wciecie z lewej strony a ja potrzebowalem zeby bylo troche większe no i postanowilem je troche podciąć(nie uszkadzając przy tym żadnych przewodów("żyłek" :D ) no ale po włożeniu kości która już po "operacji" pasowała idealnie nie można było wogule włączyć komputera(to znaczy: było słychać jak dysk chodzi i wszystko ale nic sie nie wyświetlało na monitorze).

A i mam jeszcze jeden taki problem kupiłem karte pcmcia(sieciówke LAN) zainstalowałem sterowniki i karte wykryło dioda na karcie się świeci gdy jest podłączony kabelek sieciowy i niby wszystko gra ale........nie wiedzi żadnych komputerów.Byłem u administratora(bo przez tą sieć mam terz internet) i powiedział że karta jest uwalona(coś tam konfigurował i nic z tego :( )Do tego laptopa powinien być zasilacz 20v ale ja mam tylko 12v i czy może być to wina zasilacza że karta nie chce dzialać prawidłowo(bo przecierz komputer ją wykrył prawidłowo i zainstalowałem sterowniki) Panowie prosze o pomoc ;)
  • #8 1571115
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    mickaz, daj nam szansę, podaj oznaczenie tego Twojego laptopa!
  • REKLAMA
  • #9 1571148
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Jeżeli chodzi o pamięć to takim zabiegiem na pewno ją spaliłeś. Była to pamięć na 3,3V a Ty dałeś jej 5V usuwając zabezpieczenie. Co do podkręcania to musisz poszukać zworek ale bardziej prawdopodobne są przełączniki DIP. Pierwszym miejscem w jakim powinieneś szukać są wszelkie odkręcalne klapki i spód klawiatury (można ją wyjąć tylko uważaj na tasiemkę). Procesory 486 kończyły się modelem 133 Mhz ale zdarzały się tzw. przeszlify o częstotliwościach wyższych to zwykłe oszustwo i naprawdę nie wiadomo jak będzie taki procesor działał.
    Na więcej porad moja szklana kula mi nie pozwala, może jak już ktoś wcześniej wspomniał podaj jakieś oznaczenie, producenta czy chociaż FCC-ID.
  • #10 1573412
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Wymienić kwarc , niestosować pamięci EDO tylko FPM obydwie mają 3,3V więć o spaleniu nie mogło być mowy i wymienić procek na AMD 5x86 co daje około 75-90 Mhz względem Pentiuma.
  • #11 1573828
    Masster
    Poziom 32  
    ruff22 napisał:
    Wymienić kwarc , niestosować pamięci EDO tylko FPM obydwie mają 3,3V więć o spaleniu nie mogło być mowy i wymienić procek na AMD 5x86 co daje około 75-90 Mhz względem Pentiuma.

Jesteś pewien? A wcięcie w pamięci do czego służy według Ciebie? Bo ja wiem, że w ten sposób zabezpiecza się moduły o różnych napięciach zasilania właśnie po to żeby modułów na 3,3V nie włożyć do komputera pracującego z 5V. No i skąd wiesz, że 486 pracuje z 3,3V? Moje Pentium 166 pracuje na 5V modułach. Bardzo mało prawdopodobne, mogę stwierdzić, że wręcz niemożliwe jest 486 z pamięcią na 3,3V.
  • #12 1573842
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ruff22 napisał:

Skąd wiesz, że jego płyta ma napięcie 3.3V? Dopóki nie powie, jaki ma model komputera wszelkie porady tego typu są nieuprawnione.
  • #13 1574603
    Kazner
    Poziom 12  
    Oznaczenia jakie przeczytalem z naklejki na spodzie to:"MAXDATA
    Computer GmbH
    Model NO: ft6000A
    Inpuit Rating 20v/1.4A OR+VA(system)=20v/0.7A
    28Watt +VB(charge)=20v/0.7A

To wszystko co bylo na naklejce :D
  • #14 1575379
    Masster
    Poziom 32  
    Niestety wszystkie informacje jakie udało mi się znaleźć są po niemiecku i w związku z tym nie potrafię odszukać nic konkretnego. Pozostaje metoda na czuja czyli zlokalizować zworki/DIP-y i metodą macajewa próbować coś ustawić. No chyba, że ktoś inny potrafi zlokalizować jakąś instrukcję w gąszczu niemieckojęzycznych stron.
  • #15 1577303
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Były jeszcze Pentium Overdrive, które wsadzało się w płyty pod 486DX, ale to b. rzadko spotykone procesory (ich cena była dużo wyższa od zwykłego Pentium).
  • #16 1581641
    ruff22
    Poziom 20  
    Masster napisał:

Jesteś pewien? A wcięcie w pamięci do czego służy według Ciebie? Bo ja wiem, że w ten sposób zabezpiecza się moduły o różnych napięciach zasilania właśnie po to żeby modułów na 3,3V nie włożyć do komputera pracującego z 5V. No i skąd wiesz, że 486 pracuje z 3,3V? Moje Pentium 166 pracuje na 5V modułach. Bardzo mało prawdopodobne, mogę stwierdzić, że wręcz niemożliwe jest 486 z pamięcią na 3,3V.

Czy ja śnię mówimy o simmach czy sdramach (jakie wcięcia), faktycznie z pośpiechu pomylił;em się simy są 5 V.Komputer 486 o jakim pisze autor ma napewno simmy 72 pinowe , gdyz pisze że NIE PASOWAŁY a mogły bo EDO nie pasują czasami no i kupił 2x16MB to napewno simy 72 pinowe a nie sdramy które niewspółpracują z linią 486.
  • #17 1581973
    Masster
    Poziom 32  
    ruff22 napisał:
    Masster napisał:

Czy ja śnię mówimy o simmach czy sdramach (jakie wcięcia), faktycznie z pośpiechu pomylił;em się simy są 5 V.Komputer 486 o jakim pisze autor ma napewno simmy 72 pinowe , gdyz pisze że NIE PASOWAŁY a mogły bo EDO nie pasują czasami no i kupił 2x16MB to napewno simy 72 pinowe a nie sdramy które niewspółpracują z linią 486.

Najwyraźniej śnisz i czas się obudzić. Od kiedy w laptopach montuje się normalne moduły pamięci? Zazwyczaj są to specjalne układy pasujące tylko do laptopów (niektórzy producenci mają własne rozwiązania i ich moduły pasują tylko i wyłącznie do ich laptopów) mogą mieć wcięcie nie zawsze po środku, czasem po brzegach pełni ono funkcję zabezpieczenia jak już pisałem wcześniej. A z modułami SIMM 72 pinowymi mają tyle wspólnego, że też są pamięcią RAM.
  • #18 1582102
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Masster: a ja widziałem własnie starego VOBISowskiego laptopa 486 w którym były ZWYKŁE gniazda 72 piny typu SIMM, jak w normalnej płycie głównej. Dodatkowo ten laptop miał nawet dwa porty szeregowe, taka ciekawostka.
    Sądzę więc, że wszystko jest możliwe, bez zdjęć szczegółowych nasze porady na nic - to trzeba zobaczyć aby ocenić.
    Czekamy na fotki.
  • REKLAMA
  • #19 1583215
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jako ciekawostkę podam, że zdarzyło mi się serwisować kiedyś laptopa 486 firmy DTK, gdzie nie tylko były zwykłe SIMM, ale również dysk normalnej wielkości !! Poza tym gdzieś jeszcze mi się wala płyta od laptopa 486DLT z pamięcią na EDO SIMM.
  • #20 1584517
    ruff22
    Poziom 20  
    Tak zgadza się najczęściej takie wynalazki jak "normalne" procesory , dyski i pamięci stosowane były w laptopach słabszych marek.

A co do Tego laptopika to proponuję zrobić zdjęcie płyty głównej i inni coś doradzą w tej sprawie.
  • #21 1587151
    Kazner
    Poziom 12  
    Ok jest tylko jeden problem gdy wykręcam wszystkie śrubki od obudowy(widoczne z tyłu jak i równierz te pod baterią), to coś go jeszcze trzyma.Zdjąłem klapke tą pod którą jest pamięć ram i dysk i nie ma tam śrubek coś czuje że są one pod klawiatórą tylko jak tam sie dostać.Dla ciekawosti powiem wam że tegto laptopka kupiłem po według mnie super cenie 80zł :D .A i te ramy to kupiłem takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=52687306
  • #22 1587790
    Masster
    Poziom 32  
    Czyli tak jak mówiłem, pamięć dedykowana do laptopów ale na 3,3V a Ty potrzebujesz na 5V i przypuszczam, że nie może być typu EDO. Klawiaturę możesz wyjąć przesuwając ją w dół, złap za klawisze i przesuń ją. Powinna wyjść z zaczepów górnych po tym delikatnie ją podnieś. Uważaj żeby nie uszkodzić tasiemki łączącej klawiaturę z resztą laptopa.
  • #23 1588495
    Kazner
    Poziom 12  
    Cjciarz tyle dobrze że te ramy moge ponownie sprzedac na Allegro.A mam jeszcze jedno pytanko czy jest możliwość że mam karte pcmcia 3COM wszystko śmiga świeci kontrolka od karty gdy kabel sieciowy jest wpięty do karty.Ale komp nie widzi sieci i nie ma internetu byłem u administratora sieci i powiedzial że karta uwalona.Ja myśle że jest taka możliwość (bo powinien być zasilacz 20v a ja mam 12v) no i jest możliwość że komputer ma za małą moc przez ten słaby zasilacz no i karta przez to poprawnie nie działa.Dodam jeszcze że komputer widzi karte i zainstalowałem wszystkie sterowniki dołączone do karty.Ogółem wszystko wygląda jakby działało ale nie ma netu i sieci. czy ktoś wie co jest grane?? ;(
  • #24 1588514
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam ! ... kolego mickaz , a nie uważasz że sam sobie odpowiedziałeś i że to całkiem jest realne że właśnie tak jest o ile sama karta jest dobra oczywiście coś musisz z tego wykluczyć podmieniając na sprawne.
  • #25 1588522
    Masster
    Poziom 32  
    To z siecią to zapewne fochy windowsa skoro podłączeniu kabla do karty zapala się dioda "Link" to jest na 90% sprawna. Ściągnij program diagnostyczny do tej karty ze strony producenta (będzie razem ze sterownikami) i nim sprawdź poprawność działania. Jeżeli nie będzie błędów to trzeba będzie się czepić ustawień w windowsie.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa z procesorem 486 DX 100 MHz pyta o możliwość zwiększenia taktowania procesora lub jego wymiany na szybszy model. W dyskusji podkreślono, że podkręcanie 486 MHz do około 133-150 MHz jest możliwe, ale zależy od płyty głównej i obecności zworek lub przełączników DIP, które w laptopach mogą być ograniczone lub nie występować. Wymiana procesora w laptopie jest trudna ze względu na specyficzne linie procesorów dedykowane do danego modelu. Zamiast tego sugerowano rozbudowę pamięci RAM i wymianę dysku na szybszy, co może poprawić wydajność. Wątpliwości pojawiły się także wokół kompatybilności pamięci RAM – laptop używa dedykowanych modułów pamięci na 3,3 V, a próba instalacji modułów o innym wcięciu i napięciu zakończyła się uszkodzeniem. Dyskutowano o typach pamięci SIMM 72-pin, EDO i FPM oraz napięciach zasilania. Wspomniano o możliwości zastosowania procesora AMD 5x86 jako zamiennika, który oferuje wyższą wydajność. Autor podał oznaczenie laptopa: MAXDATA ft6000A z zasilaczem 20 V, co jest istotne dla dalszych porad. Poruszono także problem z kartą PCMCIA 3COM LAN, która jest wykrywana i świeci kontrolką, ale nie łączy się z siecią – możliwą przyczyną jest niewystarczające zasilanie (użycie zasilacza 12 V zamiast 20 V) lub problemy konfiguracyjne w systemie operacyjnym. Wskazano na konieczność diagnostyki sterowników i ustawień sieciowych. Wskazówki dotyczące demontażu klawiatury i dostępu do płyty głównej mają pomóc w dalszej diagnostyce i ewentualnym podkręcaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA