logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje moduł powiadamiania gsm wyzwalany krótkim impulsem +/-

sedzia77 28 Lis 2015 21:52 1098 2
  • #1 15193354
    sedzia77
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

Czy istnieje jakiś prosty moduł GSM, który po otrzymaniu impulsu + lub - (najlepiej 12v) zadzwoni lub wyśle sms-a na wcześniej zdefiniowany numer?

Znalazłem moduły mgsm 2.0 i inne, ale do niego trzeba podłączyć jakaś starą nokie przez którą moduł będzie dzwonić + mnóstwo (jak dla mnie) zbędnych sygnałów. Są też jakieś satel-owskie cuda za kilkaset zł z różnymi zbędnymi funkcjami.

A ja szukam prostego modułu do którego podłączam 3-4 przewody (zasilanie i sygnał wyzwalania powiadomienia), w który wsadza się kartę sim. Moduł dzwoni na wcześniej zdefiniowany nr (np jedyny zapisany na karcie) w chwili otrzymania impulsu +/- na wejściu.

Chciałbym to wykorzystać do powiadomienia gsm w chwili uaktywniania alarmu samochodowego.
  • #2 15193442
    Dijkstra
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Szanowny Kolego

To, czego potrzebujesz, to tzw. "uniwersalny" moduł GSM. Na naszym rynku masz bardzo duży wybór tego rodzaju urządzeń - np. firmy Ropam lub Elmes (Basic GSM, GSM2). Jednakże Twój przypadek jest przypadkiem szczególnym - w/w urządzenia dedykowane są do zastosowań stacjonarnych (alarm w domu), Ty potrzebujesz urządzenia do samochodu. Urządzenie do tego typu aplikacji musi mieć pewną ważną właściwość - bardzo mały pobór prądu w trybie czuwania. Może się bowiem zdarzyć tak, że samochód nie będzie używany przez tydzień - i wtedy typowy "stacjonarny" moduł GSM spowoduje całkowite rozładowanie akumulatora w aucie.

Zatem potrzebujesz prostego urządzenia, które wyśle SMS w przypadku powstania alarmu, i które pobiera bardzo mało prądu w trybie czuwania. Takie urządzenia istnieją, pierwsze które przychodzi mi do głowy to urządzenie litewskiej firmy Eldes:

http://eldes.lt/pl-Produkty-i-us-ugi/GSM-Bezp...tem-gsm-zasilany-przez-baterie-podtrzymujace/

Jest to moduł GSM przeznaczony do obiektów pozbawionych zasilania sieciowego (domek w górach). Zasilany jest z 4 baterii litowych - po drobnej modyfikacji może być zasilany z instalacji samochodu (12V). Zdaje się, że ktoś w PL to sprzedaje, jeśli nie, nie ma problemu ze sprowadzeniem tego z Litwy, która jest członkiem EU (nie ma ceł i innych utrudnień)

Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #3 15349084
    picad
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    sedzia77 napisał:
    Witam,

Czy istnieje jakiś prosty moduł GSM, który po otrzymaniu impulsu + lub - (najlepiej 12v) zadzwoni lub wyśle sms-a na wcześniej zdefiniowany numer?

Znalazłem moduły mgsm 2.0 i inne, ale do niego trzeba podłączyć jakaś starą nokie przez którą moduł będzie dzwonić + mnóstwo (jak dla mnie) zbędnych sygnałów. Są też jakieś satel-owskie cuda za kilkaset zł z różnymi zbędnymi funkcjami.

A ja szukam prostego modułu do którego podłączam 3-4 przewody (zasilanie i sygnał wyzwalania powiadomienia), w który wsadza się kartę sim. Moduł dzwoni na wcześniej zdefiniowany nr (np jedyny zapisany na karcie) w chwili otrzymania impulsu +/- na wejściu.

Chciałbym to wykorzystać do powiadomienia gsm w chwili uaktywniania alarmu samochodowego.

Masz coś takiego na alledrogo za 149zł.
REKLAMA