logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam urządzenia 2w1 (AP + router) do rozsyłania WiFi na posesji

jaworznianin2 30 Lis 2015 22:35 1926 12
REKLAMA
  • #1 15199942
    jaworznianin2
    Poziom 9  
    Siema posiadam internet radiowy mam na dachu Access Point ale to tylko sam Access Point pobiera on sygnał z nadajnika ale np już po mojej posesji go nie rozsyła aby można było na ogródku odebrać sygnał musiałbym kupić zewnętrzy router i zamontować obok Access Pointa następnie podpiąć do tego AP a czy jest może jakieś urządzenie 2w1 które posiada w sobie AP oraz router bo na necie znalazłem 3 firmy które takie urządzenie zrobiły TP-link Netis oraz Planet wszystkie inne firmy jakie przeglądałem robią tylko same AP bez routera więc takie urządzenie potrafi tylko odebrać sygnał od nadajnika a już po posesji nie roześle i cza dokupować osobne urządzenia podam wam jeden przykład o co mi chodzi "Planet WAP-620" to urządzenie nie tylko odbiera sygnał z nadajnika ale też potrafi rozsyłać WiFi po posesji . Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15200138
    lewd
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Wiele AP posiada tryb WDS, ten tryb zapewnia funkcjonalność jakiej potrzebujesz. Poszukaj takiej funkcji w swoim AP (będzie łatwiej udzielić pomocy jeśli określisz jaki model urządzenia posiadasz).
  • REKLAMA
  • #4 15200489
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    AP na dachu na 99% jest własności ISP i nie będzie tam można nic ustawić.
  • #5 15200528
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    jaworznianin2 napisał:
    Siema posiadam internet radiowy mam na dachu Access Point ale to tylko sam Access Point pobiera on sygnał z nadajnika ale np już po mojej posesji go nie rozsyła aby można było na ogródku odebrać sygnał musiałbym kupić zewnętrzy router i zamontować obok Access Pointa następnie podpiąć do tego AP a czy jest może jakieś urządzenie 2w1 które posiada w sobie AP oraz router bo na necie znalazłem 3 firmy które takie urządzenie zrobiły TP-link Netis oraz Planet wszystkie inne firmy jakie przeglądałem robią tylko same AP bez routera więc takie urządzenie potrafi tylko odebrać sygnał od nadajnika a już po posesji nie roześle i cza dokupować osobne urządzenia podam wam jeden przykład o co mi chodzi "Planet WAP-620" to urządzenie nie tylko odbiera sygnał z nadajnika ale też potrafi rozsyłać WiFi po posesji . Z góry dziękuje i pozdrawiam

Mikrotik dowolny z dwoma radiami. Ale jest mała szansa ze urzadzenie ktore masz na dachu od dostawcy bedzie mogl zamienic na swoje. Dostawcy sie najczesciej nie godza na takie rozwiazanie, bo im domorośli jenformatycy konfiguracje rozwalaja, a potem narzekaja do dostawcy ze neta nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 15203333
    jaworznianin2
    Poziom 9  
    Ja pytalem mikrotika to powiedzieli że mają w ofercie anteny AP tylko takie klienckie co wyłapują sygnał z nadajnika ale już go nie rozsyłają po posesji więc cza by było obok AP zamontować drugie urządzenie np router jakiś dobry i oczywiście hermetyczna metalowa skrzynka w której umieszcze router,
    w srodku domu to ja mam router i mam w każdym pomieszczeniu internet ,wien że można jeszcze kupić np repeater albo transmiter ale ja w to nie chce sie bawić, ja do ciężkiej cho. szuakam AP zewnetrznego który nie tylko odbierze sygnal z bazy ale też roześle go po całym moim podwórku tak jak robi to router w budynku, cyfrowy polsat ma takie AP do internetu domowego jak ide do sasiada z telefonem to siedząc pod wiatą można korzystać z internetu i nie trzeba żadnego dodatkowego urządzenia wystarczy to od operatora i tyle ja właśnie chce coś takiego taki AP na dachu co złapie sygnał z nadajnika i roześle wifi po moim podwórku nie chce żadnych dodadatkowych wzmacniaczy routerów czy transmiterów skoro polsat lte ma taki AP co działa też jako router to napewno do radiówki lokalnego dostawcy też takie coś można kupić
  • REKLAMA
  • #7 15203496
    m.jastrzebski
    jaworznianin2 napisał:
    Jto napewno do radiówki lokalnego dostawcy też takie coś można kupić

To ze Ci operator nie chce takiego urzadzenia zaoferowac to nie znaczy ze go nie ma.
    Juz Ci pisalem. Dowolny mikrotik z dwoma radiami na pokladzie.
    przykladowo
    http://routerboard.com/RB922UAGS-5HPacD-NM
    +
    http://routerboard.com/R11e-5HnD

Albo
    http://routerboard.com/RB912UAG-5HPnD
    +
    http://routerboard.com/R11e-5HnD

Do tego skrzynka (w pierwszym przypadku router jest juz w obudowie), 2 anteny (odbioracza kierunkowa) i jakas dookolna do rozsiewania po ogrodzie.

Wszystkie powyzsze dostepne w dowolnej konfiguracji 2,4 i 5Ghz zaleznie od potrzeb.

Tylko jak Ci juz 2 razy pisano, sie upewnij ze sie z wlasnym sprzetem podlaczysz do stacji bazowej operatora. w 99% jest to niemozliwe. Operator musialby Ci udostepnic login/haslo.
  • #8 15206310
    jaworznianin2
    Poziom 9  
    Kolego jastrzebski te co mi dałeś to w opisie nie jest napisane że on posiada router jak sam mówisz cza dokupić dodatkową do niego antene a nie o takie coś mi sie rozchodzi znalazłem inne jedno firmy planet drugie netis z opisu tego co ja znalazłem wynika że jest to router i ap w jednym masz obczaj sobie

http://planet.pl/nowosci_produktowe/wnap_7335

http://www.ted.net.pl/sieci-wlan/access-point-netis-wf2322-2xlan-zewnetrzny.html

co do oreratora to mi powiedzieli że jak kupie swoje urządzenie mam im to zgłosić wtedy przyjadą i zamontują , ja mam od nich routerboard sxt 5hnd to wielkie G jest samym AP
  • #9 15206346
    m.jastrzebski
    jaworznianin2 napisał:
    Kolego jastrzebski te co mi dałeś to w opisie nie jest napisane że on posiada router jak sam mówisz cza dokupić dodatkową do niego antene a nie o takie coś mi sie rozchodzi znalazłem inne jedno firmy planet drugie netis z opisu tego co ja znalazłem wynika że jest to router i ap w jednym masz obczaj sobie

http://planet.pl/nowosci_produktowe/wnap_7335

http://www.ted.net.pl/sieci-wlan/access-point-netis-wf2322-2xlan-zewnetrzny.html

co do oreratora to mi powiedzieli że jak kupie swoje urządzenie mam im to zgłosić wtedy przyjadą i zamontują , ja mam od nich routerboard sxt 5hnd to wielkie G jest samym AP

Obczajanie sobie daruje :) W ciemno chyle czola przed wiedza ;)
  • #10 15210141
    jaworznianin2
    Poziom 9  
    ja pisałem mail do planet i netis to mi odpisali że te AP mają router więc odbiorą sygnał od nadajnika i roześlą po posesji
  • #11 15210198
    m.jastrzebski
    jaworznianin2 napisał:
    ja pisałem mail do planet i netis to mi odpisali że te AP mają router więc odbiorą sygnał od nadajnika i roześlą po posesji

No to kupuj!!
    Sugeruje zakup przez internet. Mozesz zwrocic bez podania przyczyny jak juz skonfrontujesz te majle z rzeczywistoscia ;)
  • #12 15210276
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Czyli jak stwierdzi ze sie nie da ;)
    Kup bullet M2 + horizon mini na 2,4ghz + zasilacz poe.
    Jak masz duzo pieniazkow to kombinuj ze swoimi rozwiazaniami i jak stwierdzisz ze nie dziala to kup zestaw o ktorym pisze
  • #13 15219076
    jaworznianin2
    Poziom 9  
    dobra dzięki zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia 2w1, które łączy funkcje Access Pointa (AP) i routera, aby rozsyłać sygnał WiFi po swojej posesji. Obecnie posiada AP na dachu, który odbiera sygnał od nadajnika, ale nie rozsyła go dalej. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące różnych modeli, w tym urządzeń od firm TP-Link, Netis i Planet, które oferują takie rozwiązania. Użytkownik zwraca uwagę na modele Planet WAP-620 oraz Netis WF2322, które mają wbudowane funkcje routera. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że wiele AP ma tryb WDS, który może spełniać wymagania użytkownika, ale również wskazują na ograniczenia związane z własnością sprzętu dostawcy internetu. Wskazano również na możliwość użycia urządzeń Mikrotik z dwoma radiami, ale z zastrzeżeniem, że użytkownik musi upewnić się, że może podłączyć się do stacji bazowej swojego operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA