logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbior WiFi i przekazywanie dalej na jednym routerze

bzyk123456 29 Sie 2009 11:29 7416 6
REKLAMA
  • #1 6956528
    bzyk123456
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!

Szukalem informacji na ten temat ale cos cienko albo ja jestem nie kumaty (calkowity noob).
    Tak wiec oto moj problem, moze jakis guru mnie oswieci.......

Udostepniam internet poprzez router wifi (A1), i teraz, chcialbym w innym miejscu zalozyc inny router (A2), ktory by odbieral sygnal bezprzewodowo z routera A1 i przekazywal dalej, juz do komputerow (laptopow).

Teraz prosba i pytanie - jaki dokupic router, ktory by to zrobil? Chodzi mi o to by to bylo jedno urzadzenie, ktore odbiera sygnal wifi i zarazem rozglasza.
    Dobrze byloby, by cena byla umiarkowana :)
    Jesli jest to mozliwe, to bardzo prosze o jakies nazwy routerow.

Pozdr. dla wszystkich pomocnych ludzi

Proszę zapoznać się z zasadami wklejania obrazków: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Załącznik skasowałem.
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • #2 6956589
    astroth
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Według mnie powinno to wyglądać tak:
    Router A1----Access Point(odbierający sygnał z A1 i podłączony do Routera A2)----Router A2----komputer

Co do urzadzenia, ktore odbiera sygnal wifi i zarazem rozgłasza,nie spotkałem się z takim jeszcze, ale nie twierdzę że takich nie ma.
  • REKLAMA
  • #3 6956598
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    "Rozgłaszać" dalej chcesz po kablu czy też radiem ?
  • REKLAMA
  • #5 6956759
    bzyk123456
    Poziom 12  
    Rozglaszac bedzie dalej radiem.
    Z wypowiedzi "astroth" wynikaloby ze nie ma takich urzadzen 2 in 1? Czyli odbieranie sygnali wifi i wysylanie sygnalu wifi?

Jesli dobrze zrozumialem, trzeba kupic miec dwa urzadzenia Router i AP. Moze jeszczxe ktos napisze jakie najlepiej kupic (niedrogie) :)
  • #6 6956816
    astroth
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jezeli mają być niedrogie to poszukaj cos z firmy Black Box ale ja ich osobiście nie polecam, według mnie lepiej troszkę dopłacić i zainwestować chociażby w TP-Linka, np Access Point TP-Link TL-WA501G około 80 PLN i Router TP-Link TL-WR340G WiFi DSL 4xLAN około 90 PLN.
    Ceny które podałem są cenami produktów znalezionych na jednym z serwisów aukcyjnych.
  • REKLAMA
  • #7 6957068
    bzyk123456
    Poziom 12  
    To chyba tyle w tej kwestii. Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi. Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania umożliwiającego odbiór sygnału WiFi z jednego routera (A1) i jednoczesne jego dalsze rozgłaszanie przez drugi router (A2) w innym miejscu, preferując jedno urządzenie realizujące obie funkcje. W dyskusji wyjaśniono, że typowo stosuje się konfigurację z osobnym Access Pointem odbierającym sygnał WiFi i podłączonym do routera, który następnie rozprowadza sygnał do komputerów. Urządzenia 2w1, które jednocześnie odbierają i nadają sygnał WiFi, są rzadko spotykane lub nieznane. Wskazano, że jeśli sygnał ma być rozgłaszany dalej radiowo, konieczne jest użycie dwóch urządzeń: Access Pointa i routera. Jako niedrogie i polecane rozwiązanie wymieniono sprzęt marki TP-Link, np. Access Point TL-WA501G oraz router TL-WR340G, z cenami około 80-90 PLN. Alternatywnie wspomniano firmę Black Box, jednak z zastrzeżeniem, że nie jest rekomendowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA