logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH BATTMAX 8 - Spalony bezpiecznik/przekaźnik - nieznany element

Tadino 01 Gru 2015 22:03 2001 4
REKLAMA
  • #1 15202831
    Tadino
    Poziom 2  
    Dobry wieczór,
    Dzisiaj zmagam się z prostownikiem BOSCH BATTMAX 8 (125W).
    Jako, że nie działał postanowiłem wymienić bezpiecznik. Ku memu zdziwieniu nie znalazłem go ani w obudowie prostownika, ani (!) w środku. Metodą prób i sprawdzeń napięć doszedłem do wniosku, że rolę bezpiecznika spełnia jakiś pseudo przekaźniko-bezpiecznik (pierwszy raz widzę takie coś na oczy), który jest zalany plastikiem. Oto on:

Jak widać wpięte są w niego następujące przewody - mam nadzieję, że dobrze je opisałem. Dodam, że zaraz za uzwojeniem (PLUS i MINUS) jest prawidłowe napięcie. Na zaciskach nie ma go wcale. Zatem wnioskuje, że ten czarny element ma winę.

Czy jest to bezpiecznik? A jeżeli tak, to jak go zdobyć? Czy może spróbować połączyć przewody z pominięciem tego elementu? Dodam jeszcze, że ten czarny element jest przykręcony do metalowej płytki i styka się z nią za pośrednictwem pasty termoprzewodzącej.

Jeżeli można go pominąć, to dodatkowy bezpiecznik dołożyć na plusowym przewodzie, tak?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15202876
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    Tadino napisał:
    Dodam, że zaraz za uzwojeniem (PLUS i MINUS) jest prawidłowe napięcie. Na zaciskach nie ma go wcale.

To jest prostownik a dokładnie układnie Gretza.
    Tadino napisał:
    Dodam, że zaraz za uzwojeniem (PLUS i MINUS) jest prawidłowe napięcie. Na zaciskach nie ma

Czyli prostownik do wymiany .
    Tadino napisał:
    Czy jest to bezpiecznik?

Nie .
    Tadino napisał:
    jak go zdobyć?

Pierwszy lepszy sklep z elektronicznymi częściami.
    Tadino napisał:
    Dodam jeszcze, że ten czarny element jest przykręcony do metalowej płytki i styka się z nią za pośrednictwem pasty termoprzewodzącej.

To jest chłodzenie tego elementu.
    Tadino napisał:
    Jeżeli można go pominąć,

Nie .
    Tadino napisał:
    bezpiecznik dołożyć na plusowym przewodzie, tak?

Można o odpowiedniej wartości.
  • REKLAMA
  • #3 15202990
    Tadino
    Poziom 2  
    Dziękuję Panie Krzysztofie za szybką odpowiedź.
    Czyli element, który uległ uszkodzeniu to mostek prostowniczy/mostek Graetza?

W takim razie dopytam o ewentualny dobór takiego mostka. Czym się sugerujemy? Niestety obecny mostek nie ma żadnych oznaczeń, jest kompletnie gładki.

Czy takie będzie pasował? http://www.multielektronik.pl/mostek_prostowniczy_kbpc1510-27-1-2168.html

I ostatnie pytanie: czy możliwe jest żeby ten prostownik nie miał bezpiecznika/termobezpiecznika? W środku znajduje się uwaga mówiąca, że: wymiana bezpiecznika powinna odbywać się na bezpiecznik o równej takiej samej wartości. Jednak w środku nic nie ma.

Zaznaczam, że wcześniej mógł ktoś ingerować w urządzenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15203033
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    Tadino napisał:
    ostatnie pytanie: czy możliwe jest żeby ten prostownik nie miał bezpiecznika/termobezpiecznika?

Trudno to stwierdzić .
    Tadino napisał:
    Czy takie będzie pasował

Jakie obciążenie kolega przewiduje + 50 % , czyli obciążenie 10A + 50% i mamy 15A .
    Tadino napisał:
    Czym się sugerujemy?

Dać to panu w sklepie i on dobierze najlepiej.
REKLAMA