logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frytownica nie dogrzewa się – możliwe uszkodzenie czujki temperatury termostatu?

michalsk8 02 Gru 2015 11:28 3054 8
REKLAMA
  • #1 15203857
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam Wszystkich!
    Jestem w trakcie diagnozowania usterki frytkownicy. Właściciel lokalu twierdzi, że nie trzyma odpowiedniej temperatury, nie dogrzewa się. Sprawdziłem wszystkie połączenia elektryczne frytkownicy. Sprawdziłem dwa termostaty (załączający i bezpieczeństwa). Swoją drogą termostat bezpieczeństwa był wymieniany jakiś miesiąc temu. Grzałka też jest sprawna. Obwód drutu oporowego nie jest przerwany.
    Czy możliwe jest uszkodzenie czujki temperatury od termostatu?
    Pozdrawiam,
    Michał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15204022
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    michalsk8 napisał:
    Czy możliwe jest uszkodzenie czujki temperatury od termostatu

Tak, nawet w nowych termostatach występują takie uszkodzenia. Najlepiej sprawdzić pirometrem, termometrem cyfrowym bądź analogowym czy nastawa temperatury jest zbieżna z rzeczywistą.
  • #3 15204034
    michalsk8
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzę to dzisiaj.
  • REKLAMA
  • #5 15302174
    michalsk8
    Poziom 6  
    Witam ponownie w temacie.
    Wymieniłem we frytownicy termostat roboczy (załączający) i było ok. Było kilka tygodni.
    Dzisiaj ponownie urządzenie trafiło do mnie na "stół". Właściciel opisał usterkę:
    "Poszło zwarcie w instalacji i znowu przestała dogrzewać się do odpowiedniej temperatury".
    Katapilary nie są zbyt blisko grzałki. Grzałka sama w sobie jest sprawna. Jest zachowana ciągłość obwodu grzałki. Znowu termostat?
  • REKLAMA
  • #6 15302553
    jarack
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    michalsk8 napisał:
    Witam ponownie w temacie.
    Wymieniłem we frytownicy termostat roboczy (załączający) i było ok. Było kilka tygodni.
    Dzisiaj ponownie urządzenie trafiło do mnie na "stół". Właściciel opisał usterkę:
    "Poszło zwarcie w instalacji i znowu przestała dogrzewać się do odpowiedniej temperatury".
    Katapilary nie są zbyt blisko grzałki. Grzałka sama w sobie jest sprawna. Jest zachowana ciągłość obwodu grzałki. Znowu termostat?

Po pierwsze nie ma "Katapilar" tylko są "Kapilary"

Co znaczy ""Poszło zwarcie w instalacji" o jaką instalację chodzi? instalację frytownicy czy instalację w obiekcie?
  • REKLAMA
  • #7 15302560
    michalsk8
    Poziom 6  
    Literówka...

Zwarcie w instalacji w obiekcie. Wyrzuciło "S".
  • #8 15302602
    jarack
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zalej frytownicę olejem o zobacz przy jakiej temp. załączane i wyłączane są grzałki. Tak jak miałeś napisane powyżej sprawdź temperaturę zewnętrznym termometrem. Sprawdź jeszcze zasilanie frytownicy w obiekcie i obciążenie grzałek i porównaj z prądem znamionowym urządzenia.
  • #9 15302607
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ok,
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem frytownicy, która nie osiąga odpowiedniej temperatury. Użytkownik sprawdził połączenia elektryczne, dwa termostaty (roboczy i bezpieczeństwa) oraz grzałkę, która działa prawidłowo. Zasugerowano, że uszkodzenie czujki temperatury termostatu jest możliwe, a także zwrócono uwagę na potencjalne problemy z kapilarą termostatu, która mogła być zainstalowana zbyt blisko grzałki. Po wymianie termostatu problem powrócił, co może sugerować jego ponowne uszkodzenie. Użytkownik został również poinstruowany, aby sprawdzić temperaturę grzałek oraz zasilanie frytownicy w obiekcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA