logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lenovo z510 - Zalana klawiatura nie działają niektóre klawisze

luki2828 07 Gru 2015 18:35 6864 4
REKLAMA
  • #1 15219326
    luki2828
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam tak jak w temacie w sobotę koło południa ochlapałem klawiaturę laptopa zwykłą wodą niegazowaną. Nie było tego dużo więc tylko wytarłem, lecz po kilku minutach zorientowałem się ze niektóre klawisze nie działają. Zaraz rozebrałem obudowę żeby wypiąć baterię z płyty głównej oraz wyciągnąć klawiaturę. odwróciłem wszystko do góry nogami. Z płyty głównej żadna woda nie wydostała się, również wątpię żeby dostała się tam woda ponieważ klawiatura wygląda na dosyć dobrze odizolowaną od płyty głównej, a poza tym woda była tylko na klawiaturze, gładzik u cała reszta sucha. Podczas gdy klawiatura sobie leżała co jakiś czas kontrolowałem czy wypływa woda, zauważyłem ze na biurku gdzie leżała pojawiła się wilgoć, a na samych klawiszach widać jakby zacieki wypływającej wody. Teraz moje pytanie czy wymiana klawiatury załatwi sprawę, czy może jednak tak może się objawiać zalana płyta główna, ewentualnie ile jeszcze poczekać żeby klawiatura na 100% wyschła czy po prawie 3 dniach mogę już używać spokojnie laptopa z myślą ze jeżeli jakaś kropelka się do środka dostała to już odparowała.
  • REKLAMA
  • #2 15219550
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    nowa klawiatura powinna wystarczyć, ale dla świętego spokoju trzeba było rozebrać lapka i sprawdzić płytę.
  • REKLAMA
  • #3 15219603
    luki2828
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Dzięki za odpowiedz pytam bo gdzieś czytałem ze były przypadki ze wymiana klawiatury nie pomogła. Że tak jeszcze zapytam co w takiej klawiaturze się dzieje po zalaniu wodą rozebrałem jeden klawisz i widziałem tam dwa dosyć szerokie pręciki i dosyć szerokie trzy ścieżki w folii. I jakoś nie mogę sobie wyobrazić że woda to zniszczyła bo po trzech dniach już jej raczej nie ma wiec coś uległo zniszczeniu. Chyba ze gdzieś jest coś bardziej delikatnego czego już nie dostrzegłem?
  • REKLAMA
  • #4 15221209
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Woda i elektronika to nie jest dobre połączenie. Zalana klawiaturę trzeba było od razu odłączyć i wysuszyć dokładnie, pozostawić na jakiś czas aby wszelka woda wyszła, to i tak nie daje pewności że będzie działać, ale trzeba było to zrobić od razu.
  • #5 15224068
    RafGreen
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Nic nie pomoże suszenie klawiatury, należy ją wymienić. Po wyjęciu zalanej spadź czy nie ma korozji na elementach płyty. Jeżeli są, trzeba to wyczyścić i poprawić ewentualnie luty.
REKLAMA