logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować tunel VPN przez router LTE ZTE 283+ z TP-Link TL-6120 i Linksys RV042?

arcadoius 09 Gru 2015 08:00 7905 3
REKLAMA
  • #1 15224143
    arcadoius
    Poziom 9  
    Witam Serdecznie,

Mam w firmie tunel VPN łączący dwie jednostki. Podstawą są dwa łącza ORANGE DSL ze stałym IP o prędkości 10/1Mb. Niestety ta prędkość jest niewystarczająca aby prawidłowo działały aplikacje. W danych lokalizacjach nie ma możliwości technicznych aby zwiększyć prędkość łącza. Postanowiłem zainstalować w obu lokalizacjach modemy LTE (ZTE 283+ ORANGE) Otrzymałem stałe IP oraz prędkość 27/9Mb. To są parametry zadowalające. Niestety nie można ustawić ZTE w trybie mostu lub samego modemu. Routery którymi dysponuję w firmie to TP-Link Dual WAN TL-6120 oraz Cisco by Linksys Dual Wan RV042. Oba rutery ładnie spinają dotychczasowy tunel na łączach DSL gdzie modemy są w trybie bridge. Mogę utworzyć drugi tunel na każdym z tych routerów na wejściu WAN2, do którego podłączyłem routery ZTE LTE. Niestety one same nadają lokalne adresy. ROUTER TP-Link i LINKSYS zamiast widzieć zewnętrzny adres widzą ten nadawany przez ZTE.
    Czy:
    1. Przekierować jakieś porty na ZTE na adres, na którym będzie TP-Link i Linksys?
    2. Jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 15224275
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Umieść twoje routery w DMZ głównego routera.
  • REKLAMA
  • #3 15239735
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Przedewszystkim, w u usłudze LTE w Orange domyślnie jesteś za tak zwanym NAT'em i żadne szarlatańskie zabiegi nie pomogą na tą przypadłość. Skutek tego jest taki że standardowo twój modem dostaje adres IP z prywatnej puli operatora np 10.10.1.10. aby móc połączyć się przez VPN musisz mieć przynajmniej jedno urządzenie z adresem publicznym oraz stałym ( co prawda zmienny można obejść dynamicznym dns, ale opcji adres publiczny już nie przeskoczysz bez pośrednictwa operatora)

Tu masz bardzo fajny artykuł traktujący właśnie o walce z orange o Publiczny adres IP
    http://iknowsomething.com/orange-lte-publiczny-adres-ip/

Reasumując, do puki nie uzyskasz publicznego adresu IP na przynajmniej jednym modemie LTE, do tego czasu żadne zabiegi typu DMZ, przekierowanie portów i inne tym podobne nie zadziałają.
  • #4 15322730
    Sebus504
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam, nie wiem czy sobie już poradziłeś ale spokojnie dasz radę. Sam korzystam z modemu lte w plusie z publicznym ip. Na modemie ustawiasz dmz na adres routera w sieci lokalnej. Z zewnętrznej sieci (klient pptp) łączy się na publiczny adres a z kolei modem przekierowuje go na router (serwer pptp) w sieci lokalnej. Tylko nie wiem czy zrobisz go na tym RV042. Jak dobrze pamiętam on mam możliwość zrobienia jednego tunelu VPN ( potrzebne 2 adresy publiczne - więc to odpada) i chyba 5 tuneli pptp. Jeśli ma pptp to on może robić za serwer ( czyli tam gdzie masz stałe ip ze zrobionym DMZ na RV042. Po takim zabiegu możesz łączyć się 5 urządzeniami do tego RV042.
REKLAMA