logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyświetlaczem DOGM162S-A jak HD44780 z AT90S2313 w Bascom AVR?

Swat 13 Cze 2005 00:52 2153 12
REKLAMA
  • #1 1573242
    Swat
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Czy możliwe jest sterowanie wyświetlaczami DOGM162S-A w taki sam sposób jak wyświetlaczami opartymi na kontrolerze HD44780 (np. 2X16)
    To jest link do dokumentacji wyświetlaczy DOGXXX: http://www.lcd.elementy.pl/lcd/pdf/matrycowe/dog-me.pdf

Chodzi mi o to czy mozna je wysterować procesorami np. AT90S2313 (program w bascomie AVR) wykorzystując funkcje LCD " " tak jak w większości wyśw. LCD ?
  • REKLAMA
  • #2 1573302
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Jak dla mnie ten LCD to rewelacja, lata na 5 i 3,3V tryby obsługi 4bit, 8bit i jeszcze SPI (kontroler ST7036)... Powinien być kompatybilny z HD44780 w trybach 4bit i 8 bit. No i draństwo ma więcej znaków - znaki definiowalne nie powielają się w adresach 0x09-0x0F Do końca nie jestem pewny, czy jest użyta funkcja kontrolera umożliwiająca lustrzane odbijanie znaków w obu osiach, czyli nawet obrót o 180° (X i Y). Niezły cudak... ;)
  • #3 1573315
    Swat
    Poziom 14  
    No właśnie też mi sie spodobał i chciałem go wsadzic do przedwzmacniacza, ale nie wiem czy można go podłączyć tak samo jak LCD z HD44780. Nie chciałbym go pochopnie kupowac bo nie jest zbyt tani. Ale z drugiej strony mam ochote zaryzykować i go kupic bo prezentuje się super :)
    Zobaczymy co inni napiszą na jego temat
    pozdr. Darek
  • #4 1573338
    LordBlick
    Ocena: 69
    Podłączyć możesz tak samo jak HD44780 w kwestii funkcjonalnie odpowiadających wyprowadzeń, bo numeracja jest zupełnie inna. Co do Bascoma to trudno coś zapewnić na 100%, chyba, że ktoś wcześniej używał... ;) A i regulacja kontrastu jest programowa, więc tradycyjny potencjometr 10k odpada...
  • REKLAMA
  • #5 1573360
    Swat
    Poziom 14  
    Hmmm... to może jednak poczekam aż ktoś przetestuje te wyświetlacze wykorzystując Bascoma i procki Atmela a narazie porozglądam sie za innymi wyswieltaczami ;)
    Wiesz gdzie można dostać wyświetlacze 2x16 znaków VFD albo PLED w rozsądnej cenie? Mogą byc nawet używane. Te VFD są montowane w kasach fiskalnych ale nigdy nie widziałem ich sprzedarzy, a nowe PLED są za drogie. Może wiesz gdzie idzie kupic którys z nich z odzysku w dobrej cenie?
  • #7 1574664
    Swat
    Poziom 14  
    Allegro dosyc często sprawdzam ale niestety spotkałem tylko VFD z odtwarzaczy Video :/
    Ale widze że na allegro staniały graficzne LDC i 4x40 znaków :) Graficzne za ok 40 zeta chodzą a u mnie w sklepach trzeba dać ponad 100zł
    Może narazie kupie jakiś graficzny a jak trafi sie okazja to zamienie na VFD

Pozdr. Darek
  • REKLAMA
  • #9 1574842
    crazy_phisic
    Ocena: 131
    marcinkwa napisał:
    proszę Cię bardzo - kilka aukcji VFD:
    http://www.allegro.pl/search.php?string=VFD

pozdr.
    -=MarciN=-

A przejrzałeś je chociaz ?? tam nic nie ma, 2 aukcje VFD z video i to wszystko...
  • #10 1574954
    marcinkwa
    Poziom 14  
    No fakt - przepraszam, z postu zapamiętałem VFD a wyleciało mi 2*16
  • REKLAMA
  • #11 1575881
    Swat
    Poziom 14  
    Wyświetlacze VFD 2x16 spotkałem tylko w katalogu ELFA ale tam sa kosmiczne ceny :/ ponad 200 zeta za 2x16, juz nie mówie np. o 2x20 albo 4x16 bo ceny dochodza nawet do 500 zeta :/
  • #12 1576700
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Swat napisał:
    No właśnie też mi się spodobał i chciałem go wsadzic do przedwzmacniacza, ale nie wiem czy można go podłączyć tak samo jak LCD z HD44780. Nie chciałbym go pochopnie kupowac bo nie jest zbyt tani. Ale z drugiej strony mam ochote zaryzykować i go kupic bo prezentuje się super :)
    Zobaczymy co inni napiszą na jego temat
    pozdr. Darek

Uzyalem go, jest naprawde ladny- niebieski prezentuje sie znakomicie, oprocz procedury incjalizacji steruje sie nim prawie tak samo jak HD. Moim zdanie mduzo pewniejszy bo z chinskimi HD czasmi dzialy mi sie dziwne rzeczy, no i DOGM ma pelna dokumentacje w ludzkich jezykach bez chinskich znakow z ktorymi czasmi ma problemy Acrobat. Ne masz sie co zastanwiac, urzadzenei z DOGM bedzie o wiele lepiej wygladalo.
  • #13 1577340
    Swat
    Poziom 14  
    A o co chodzi z ta inicjalizacją?

Aby wyświetlać jakieś zanki na zwykłym LCD (HD44780) wystarczy w bascomie użyc polecenia LCD" "
    Czy dla DOGM tez można używac tego polecenia?
    Byłbym wdzięczny jakbyś mógł zamieścić kawałek probramu (w bascomie) obsługi tego wyświetlacza i schemat połączenia z procesorem.

pozdrawiam Darek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wyświetlacze DOGM162S-A, oparte na kontrolerze ST7036, są w dużym stopniu kompatybilne z popularnymi wyświetlaczami LCD opartymi na kontrolerze HD44780, szczególnie w trybach 4-bit i 8-bit. Sterowanie nimi za pomocą mikrokontrolera AT90S2313 i języka Bascom AVR jest możliwe, jednak wymaga uwzględnienia specyficznej procedury inicjalizacji oraz programowej regulacji kontrastu, co różni się od tradycyjnych wyświetlaczy HD44780, gdzie często stosuje się potencjometr. Funkcje standardowe Bascoma, takie jak polecenie LCD" ", mogą nie działać bez modyfikacji lub specjalnej obsługi. Wyświetlacze DOGM oferują większą liczbę znaków definiowalnych i lepszą dokumentację niż chińskie odpowiedniki HD44780. W dyskusji pojawiły się także informacje o trudnościach z dostępnością i wysokich cenach wyświetlaczy VFD 2x16 oraz PLED, a także sugestie dotyczące poszukiwania używanych modułów na platformach aukcyjnych, takich jak Allegro. Użytkownicy rekomendują DOGM jako estetyczne i stabilne rozwiązanie do zastosowań wymagających wyświetlaczy tekstowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA