logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować termoparę w dyszy wylotowej silnika odrzutowego?

Serghio 10 Gru 2015 23:58 1284 2
REKLAMA
  • #1 15229527
    Serghio
    Poziom 2  
    Witam!

Mam pytanie natury technicznej, otóż potrzebuje zamontować termoparę w dyszy wylotowej silnika odrzutowego. O ile typ termopary dobiorę prawdopodobnie na podstawie zakresu temperatur o tyle mam dylemat co do jej montażu. A mianowicie, jeżeli zamontuje czujnik normalnie, prostopadle do ruchu cząsteczek powietrza, czy on wytrzyma pod takim naporem? Temp. wylotowa to jakieś 580°C przy prędkości spalin ok. 250m/s.

Jak zamontować termoparę w dyszy wylotowej silnika odrzutowego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15230321
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Termopary są wykonywane w osłonach z różnego typu materiałów począwszy od ceramiki kończąc na różnorakich stopach ,bardzo rzadko stosuje się samo gołe złącze chyba ze zwłoka na nagrzanie osłony ma znaczenie.Sądzę ze termopara niklowa w osłonie ceramicznej na pewno wytrzyma.Czy konieczny musi być prostopadły montaż ,przecież końcówka obudowy ma tą samą temperaturę i termopara może być osiowo do strumienia spalin
  • #3 15232042
    Serghio
    Poziom 2  
    Nie jest konieczny, po prostu głównie taki sposób montażu widziałem w internecie, a że sam leżę z zakresu termopar, nie wiem jak zamontować ją osiowo. Z drugiej strony nie wiem czy nie będzie takiej konieczności, ponieważ kanał wylotowy ma jedynie 10mm szerokości.
REKLAMA