logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termopara: jak zrobić (zregenerować) i podłączyć

ma3-4ysz 04 Sie 2007 15:31 12281 2
REKLAMA
  • #1 4145503
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Witam
    Potrzebuję zrobić termoparę jako czujnik temp. pieca oporowego do 1000 *C i podłączyć ją do sterownika (odległóśc jakieś 5 m).
    Termopara ma być typu K i mogę ja zrobić z 2 drutów: jeden NiCr a drugi NiAl . Z tego co wyczytałem w ostatnim poście
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic451875.html
    końce trzeba skręcić i pospawać, z tego co rozumiem na końcu jak na rysunku 1.
    Rys. 1.

Teraz kilka pytań:
    PYTANIE 1). Kawałki drutu ze starych termopar, które mam, są za krótkie do czujnika (rurki osłonowej). Czy można pospawać ten sam rodzaj drutu aby go przedłużyć, tak jak na rysunku 2 poniżej?
    Rys. 2.

Czy jeżeli spawać to już tyle samo razy NiCr co NiAl, tak jak na rys. 3.
    Rys. 3.

PYTANIE 2). Jak się fachowo nazywa miękki przewód, którym podłącza się termoparę do sterownika, i do czego może doprowadzić zastosowanie zwykłego miedzianego przewodu? Z tego co doczytałem to jest on z tego samego rodzaju materiału co druty termopary.

PYTANIE 3). Czy połączenie termopary w zwykłej kostce z tym miękkim przewodem ma jakiś negatywny wpływ (rysunek 4)? Chodzi mi o wpływ innego metalu po drodze
    Rys. 4.
  • REKLAMA
  • #2 4145567
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Jeśli masz dostęp do drutów to zespawanie nie jest trudne.Bierzesz transformator i elektrodę węglową ze starej baterii i po kłopocie.Możesz przedłużyć spawając te samego typu druty tak jak opisywałem i ta trzecia metoda też może być.U nas w firmie w agregacie lutowniczym tak było podłączony trzy metrowy przewód.
  • #3 4145617
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Dziękuję za zainteresowanie, ale ja nie pytałem o metodę spawania tylko o teorię (doświadczenia), czy:
    1). oprócz pospawania na końcu można spawać dowolnie druty z tego samego materiału
    ...
    jak w poście powyżej

19.08.2007
    No cóż, trochę to potrwało i sam na własnej skórze przerobiłem moje wątpliwości
    1) Spawanie tego samego rodzaju drutu termopary dowolną ilość razy nie powoduje jakichś drastycznych skutków.
    2) Ten przewód to tak chyba po prostu nazywa się kompensacyjny.
    3) Połączenie termopary w zwykłej kostce z tym kompensacyjnym przewodem nie wykazuje negatywnego wpływu na pomiar.
REKLAMA