logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakres uprawnień Świadectwa Kwalifikacyjnego Eksploatacja - szczegóły i możliwości

pavloo1 11 Gru 2015 10:12 3054 4
  • #1 15230042
    pavloo1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, Od pewnego czasu posiadam świadectwo kwalifikacyjne na stanowisku Eksploatacja. Moje pytanie polega na tym czy znalazł by się ktoś kto by dokładnie sprecyzował do czego uprawnia mnie te świadectwo ? (Czy mogę podpisywać sie pod jakimiś papierami ? Czy mogę wykonywać instalacje od podstaw? Czy np mogę zerwać plombę przy liczniku i zgłosić do energetyki ze to ja zrobiłem ? W jakim zakresie moge dokonwać pomiarów? itp) Proszę o takie dokładniejsze sprecyzowanie. Dużo czytałem jednak jedni twierdza tak drudzy inaczej. Sam się już pogubiłem. Będę bardzo wdzięczny. Z góry Wielkie dzięki za pomoc :) Zakres uprawnień Świadectwa Kwalifikacyjnego Eksploatacja - szczegóły i możliwości
  • #2 15230120
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Na podstawie tego świadectwa możesz włączyć lub wyłączyć urządzenie elektryczne
    włączyć i wyłączyć światło.
    Za zerwanie plomby na liczniku, zapłacisz tyle że odechce Ci się żyć.
  • #3 15230604
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    No bez przesady @Stanisław Chwalisz . Na podstawie tego świadectwa można wykonywać prace eksploatacyjne i montażowe przy instalacjach i sieciach elektrycznych nn, wiec również wykonywać instalacje , można zdjąć plombę na liczniku np do wymiany przewodów ( oczywiście po uprzednim otrzymaniu zgody z ZE i na zasadach jakie określi ). Można wykonywać instalacje od podstaw, ale zgodnie z projektem i pod nadzorem osoby posiadającej uprawnienia budowlane. Nie można natomiast wykonywać pomiarów, ponieważ w świadectwie nie ma zapisu o pomiarach instalacji.
  • #4 15230632
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Skoro masz papier to powinieneś wiedzieć na co Ci on pozwala.
    Trochę tak jakby zrobić prawo jazdy ale nie wiedzieć do czego uprawnia.

Wszystko tu:
    Dz.U. 2003 nr 89 poz. 828
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci

Tematów na ten temat też jest pełno, proszę skorzystać z wyszukiwarki.

Zamykam.
  • #5 15231458
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    stonefree napisał:
    No bez przesady @Stanisław Chwalisz . Na podstawie tego świadectwa można wykonywać prace eksploatacyjne i montażowe przy instalacjach i sieciach elektrycznych nn, wiec również wykonywać instalacje , można zdjąć plombę na liczniku np do wymiany przewodów ( oczywiście po uprzednim otrzymaniu zgody z ZE i na zasadach jakie określi ). Można wykonywać instalacje od podstaw,

Niby na jakiej podstawie? Zakres dozwolonych działań jest określony bardzo dokładnie. Obsługa i remonty. Tyle.
REKLAMA