logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Półka przesuwająca się po wyciągnięciu książki

Jomagrak 11 Gru 2015 11:15 672 4
  • #1 15230216
    Jomagrak
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałem wykonać hobbistycznie półkę, która przesunie się i odsłoni ukryte przejście po dociśnięciu książki.

Samo uruchamianie po wyciągnięciu książki nie jest problemem - wystarczy czujnik zbliżeniowy i ATmega, dzięki czemu jestem w stanie wykryć brak obiektu w odległości 4 cm od czujnika. Wykorzystując kartę przekaźników mogę w zależności od wyciągnięcia / wsunięcia książki wysłać sygnał dalej...

No właśnie - co zrobić dalej?
    W jaki sposób rozwiązalibyście przesuwanie na bok półki?

Sama półka waży ok. 38 kg + książki (zapewne kilka sztuk). Chciałem ją zamontować może na jakiejś prowadnicy u góry (jak drzwi przesuwne) i np. przykręcić jej kółka na dole, żeby o wiele łatwiej zmienić jej położenie.

Nadal nie wiem jak najsensowniej można ją przesunąć po tej prowadnicy. Jesteście w stanie doradzić mi jakieś w miarę proste i oczywiście przystępne cenowo rozwiązania?

Chciałbym póki co tylko wiedzieć w jakim kierunku podążać, jaki sprzęt potrzebuję oraz jaki byłby to koszt - czy jest w ogóle sens się za coś takiego zabierać?

Jakby co mam możliwość zabudowania wszystkiego zaraz nad półką, więc nawet nad nią można zainstalować jakiś mechanizm.

Z góry wielkie dzięki :-)
  • Pomocny post
    #2 15230256
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Dwa prowadnice drzwi przesuwnych pod szafką. Do tego siłownik bramy.
  • #3 15230331
    Jomagrak
    Poziom 2  
    DJ ANNUS napisał:
    2 prowadnice drzwi przesuwnych pod szafką.
    Do tego siłownik bramy .

Zupełnie o tym nie pomyślałem i nie jest to wcale zły pomysł, jednak chciałem, aby nie można było poznać po półce, że jest możliwość jej przesuwania, dlatego zastanawiałem się nad prowadnicą powyżej i zabudową wszystkiego co jest nad samą półką. Tam mógłbym umieścić również siłownik.
    Z samym siłownikiem widzę jeden problem - te do kilkuset złotych mają bardzo mały wysuw. Potrzebowałbym minimum 60 - 75 cm wysuwu i najlepiej o czasie nie większym jak 10-15 sekund, a tutaj to wygląda tak, że przesuwa ok. 6-10 mm na sekundę, więc 60 cm zajęłoby od minuty do minuty i 40 sekund. To trochę przydługawo.

Są jeszcze jakieś inne rozwiązania, które warto byłoby wziąć pod uwagę?
  • #4 15230532
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Silnik od wycieraczki samochodowej, może być razem z przekładnią i cięgnem ciągnącym półkę "tam" i "z powrotem". Do wykorzystania również styk samoparkowania, trzeba tylko dodać drugi - dla drugiej skrajnej pozycji.
    Atmega jest zbędny, wystarczy ukryty styk.
  • #5 15230535
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Jomagrak napisał:
    aby nie można było poznać po półce

Prowadnice ukryjesz w dolnej listwie.

Jak nie ma siłowników to zrób napęd z listwy napędowej bramy i DYI silnika wycieraczek z dospawaną zębatką .
REKLAMA