logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T5 2.5 TDI AXD - Silnik nie odpala, problem z czujnikiem wałka rozrządu

jankozak 11 Gru 2015 15:23 9501 13
REKLAMA
  • #1 15230865
    jankozak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam silnik 2.5 TDI AXD niechce odpalic.Jak odepne czujnik polożenia walka rozrzadu to silnik odpala.Na zapalonym silniku podepne kostke do czujnika i silnik dalej pracuje.Po zgaszeniu i próbie odpalenia nie odpala

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam że głowica byla regenerowana i pompowtryski.Rozrząd na blokady.

Dodano po 2 [minuty]:

Czy jest możliwość przestawienia rozrządu o180 stopni
  • REKLAMA
  • #2 15230927
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    jankozak napisał:
    Czy jest mozliwosc przestawienia rozrzadu o180stopni

A to po złożeniu silnika tak się stało?

Jakie błędy wyświetla.?
  • #3 15230970
    jankozak
    Poziom 11  
    Tak.Bledow jesze nie sprawdzalem.Jutro bede mnial tester to sprawdze.
    Podejrzewam ze rozrzad przestawiony.
    Jeżeli dam blokady to tłok pierwszy od pasażera w gorze a jak wałek rozrzadu na tym tłoku zawory otwarte czy krzywki w górze.Bo na blokadzie wałka rozrzadu krzywki były na dole czyli zawory lekko podparte i to mi sie niepodobało ale blokady to blokady
  • REKLAMA
  • #4 15231371
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Nie pamiętam kodów. To silnik z rozrzadem na kołach zębatych?
  • #5 15231385
    jankozak
    Poziom 11  
    Tak na kołach zębatych
  • #6 15231435
    kortyleski
    Poziom 43  
    Pięć cylindrów. Nie ma jak walka o 180 obrócić bo zawory pogniesz. Jak już odpali to równo chodzi? Popatrz na korekty pompek jak pracuje. No i tester też podpowie o ustawieniu rozrządu. Jakich blokad używałeś? Wałek mimosrodowy ustawiony?
  • REKLAMA
  • #7 15234460
    jankozak
    Poziom 11  
    Silnik pracuje równo pompowtryski ustawione po regeneracji.Blokady kupilem na necie używane niewiem jakiej firmy.Tu mam podejrzenie ze blokada wałka rozrządu żle blokuje wałek o 180 stopni.
    Na zablokowanym wałku krzywki zaworów sa zwrócone do dolu.Wydaje mi sie że powinny byc zwrócone do góry.Na Yutube pewien rusek naprawia taki sam silnik i rozrząd ustawia na blokadzie przez siebie zrobioną.Jak ustawia wałek rozrządu to krzywki zaworów 1 cylindra od pasażera są do góry.Czy tu niemam blędu.
    https://www.youtube.com/watch?v=0imnF-w-M3U
  • #8 15238240
    jankozak
    Poziom 11  
    kortyleski napisał:
    Pięć cylindrów. Nie ma jak walka o 180 obrócić bo zawory pogniesz. Jak już odpali to równo chodzi? Popatrz na korekty pompek jak pracuje. No i tester też podpowie o ustawieniu rozrządu. Jakich blokad używałeś? Wałek mimosrodowy ustawiony?

Dwa obroty wału korbowego jeden obrót wałka rozrządu.Czyli można.
  • #9 15238389
    kortyleski
    Poziom 43  
    jankozak napisał:
    Dwa obroty wału korbowego jeden obrót wałka rozrządu.Czyli można.
    Racja. O czym innym mi się myślało... Nadal nie znamy wyników diagnostyki.
  • REKLAMA
  • #10 15238721
    bbaattman
    Poziom 16  
    Ocena: 173
    Nalezy pamietac, ze kolo zebate mozna zamontowac niezaleznie od ustawienia walka rozrzadu. Przy zalozonych blokadach, znak na kole powinien pokrywac sie z plaszczyzna glowicy po odpowiedniej stronie.
  • #11 15241207
    jankozak
    Poziom 11  
    bbaattman napisał:
    Nalezy pamietac, ze kolo zebate mozna zamontowac niezaleznie od ustawienia walka rozrzadu. Przy zalozonych blokadach, znak na kole powinien pokrywac sie z plaszczyzna glowicy po odpowiedniej stronie.

Jasna sprawa.Moje pytanie to jakie jest położenie krzywek wałka rozrządu przy zablokowanym wałku rozrządu.Podejrzewam że mam felerną blokade.
  • #12 15242629
    jankozak
    Poziom 11  
    jankozak napisał:
    bbaattman napisał:

Jasna sprawa.Moje pytanie to: jakie jest położenie krzywek wałka rozrządu przy zablokowanym wałku rozrządu.Podejrzewam że mam felerną blokade.

Dodano po 49 [minuty]:

Temat do zamknięcia problem rozwiązany
  • #13 15243348
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    I jak pierwsze krzywki do góry?
  • #14 15244874
    jankozak
    Poziom 11  
    DJ ANNUS napisał:
    I jak pierwsze krzywki do góry?

Tak jak podejrzewałem.Do góry

Podsumowanie tematu

✨ Silnik VW T5 2.5 TDI AXD nie odpala, jednak po odłączeniu czujnika położenia wałka rozrządu silnik uruchamia się. Użytkownik podejrzewa, że rozrząd mógł być przestawiony, ponieważ po zablokowaniu wałka rozrządu krzywki zaworów są skierowane w dół, co sugeruje nieprawidłowe ustawienie. Po regeneracji głowicy i pompowtryskiwaczy, silnik pracuje równo, ale użytkownik ma wątpliwości co do blokady wałka rozrządu. Po diagnostyce potwierdzono, że krzywki powinny być skierowane do góry przy zablokowanym wałku. Problem został rozwiązany, a krzywki rzeczywiście były w prawidłowej pozycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA