logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy jest mozliwosc przerobienia auta bez klimatyzacji na z?

piapia 13 Cze 2005 11:13 24714 10
REKLAMA
  • #1 1573764
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Auto to Golf IV rocznik 1998 GTI TDI Exclu
    Czy w prosty sposob mozna zaimplementowac klimatronic? czy bedzie problem z elektryka?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1573952
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    To w koncu co masz na mysli? Wstawic klime czy klimatronic do klimy czy i jedno i drugie? Wszystko da sie zrobic. Jest to tylko kwestia Twojej wyobrazni i grubosci portfela :-) Napisz co dokladnie chcesz. Postaram sie Ci pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 1574592
    piapia
    Poziom 24  
    Witam.
    Kasa nie gra roli.
    Co jest latwiej zalozyc - czyt. z czym bedzie miej problemu/przerobek?

moze byc klima lub klimatronic.
    ps. w tej chwili jest bez obydwu ;-)
    pzodrawiam
  • #4 1574616
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Zdecydowanie mniej kłopotu będzie przy montażu klimy manualnej, niemniej roboty będzie do obrzydzenia... Dwa dni wyjęte z życiorysu dla fachowca.
  • REKLAMA
  • #5 1574886
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Taa. Zakladanie klimy nie nalezy do najlatwiejszych prac. Jest rowniez pracochlonne. Ale jak bawisz sie elektronika to dolozyc do tego klimatronic to juz bedzie sama zabawa :-)

P.S. To ma byc oryginal rozumiem. Sam to chcesz robic?
  • #6 1575884
    psit
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    mozesz kupic kompletna klime z demontazu,sprawdz na allegro,pozniej stwierdziszczy klima manual,czy klimatronic portwel schudnie,robocizna stawka tez nie mala,na moim miejscu sprzedal bym auto i kupil z klimatroniciem,dolozysz 4000zl ktore spokojnie wydaz na przerubke
  • #7 1576994
    marcinekmm
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Chyba łatwiej zmienic samochód na taki z klimą... bynajmniej ja samochodu bez klimy już nie kupię zwłaszcza młodego i markowego. Jak wydawać kasę to te kilka tys. nie graja roli w porównaniu z poźniejszymi kłopotami, lataniem, załatwianiem, reklamacjami... a przeróbki, to juz niewdzięczny temat, bo wiąże się z rozkręcaniem połowy samochodu.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 1577469
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Wszystko sie da zrobic i jesli masz zaufanych ludzi od rozbiorki samochodow powypadkowych to polecam kupno uzywanego klimatronika ( lepszy efekt ) i zalozenia go w specjalistycznym zakladzie. Na nowych czesciach troche to bedzie kosztowalo, wg. mnie bez sensu.
    Pozdrawiam.
  • #9 1577559
    nfoka
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    czesc fachowcy,

zalozenie klimatyzacji maualnej w samochodzie bez klimatyzacji nie jest takie pracochlonne, zakladajac ze wszystkie elementy sa "dopasowane" lub orginalne a nie ze kazda czesc wymaga "patentu" i kreatywnosci w montazu.

Renomowane firmy typu Delphi, Waeco/Diavia sprzedaja jako zestawy montazowe cale klimatyzacje ( kompletny zestaw z chlodnicami wezami uchwytami srublkami instalacja elektryczna po prostu wszytsko) sa tego 2 duze kartony i taki zestaw to ok 800-1200 Euro + robocizna

czasami mozna dopasc jakies "resztki" ze sklepu albo upadlosci warsztatu albo ktos zamowi i nie odbierze , sam mam teraz 2x Klimatyzacjie Waeco/diavia do Rovera 214 koszt 500 E + montaz

Klimatronik zamontowac jest tylko teoretycznie mozliwe tzn beda cyferki na wyswietlaczu i tyle a to dlatego ze do wersji z Klimatronikiem ( BMW, Mercedes Audi , VW nie jestem w stanie na 100% powiedziec) jest calkiem inny kokpit/konsola inaczej sa prowadzone kanaly powietrzne itd itd wiec cala sprawa nie ma sensu bo co z tego ze ustawisz TEMP jak i tak system bedzie glupial :-)

z demontazu calosc tez dobry pomysl ale musisz mnostwo rzeczy powykrecac i jesli sam nie wymontujesz to szansa ze wszystko bedzie jest dosc mala :-(
  • #10 1578039
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 800
    Widziałem syrenkę z silnikiem Porsche,ale do tego silnika przerobione jest całe auto.Klime możesz założyć ale po roku powiesz czemu nie posłuchałem tego faceta - przerąbane w młodzieżowej gwarze,wiecznie będzie Ci nawalać.
  • #11 1600080
    piapia
    Poziom 24  
    Mam mozliwosc kupienie klimatronic tylko ze pochodzi od nowszego auta niz moje (ja mam 1998, a ta jest z golfa IV po 2000, ktore chyba juz sie troche roznily - pompowtryski). Czy instalcja bedzie mozliwa?

Prosze o szybka opdowiedz fachowcow.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość montażu klimatyzacji manualnej lub systemu klimatronic w Volkswagenie Golf IV GTI TDI z 1998 roku, który fabrycznie nie posiada klimatyzacji. Montaż klimatyzacji manualnej jest mniej problematyczny, choć wymaga znacznej pracy i czasu fachowca (około dwóch dni). Kompletny zestaw klimatyzacji można kupić używany, np. z demontażu lub na aukcjach internetowych, co jest bardziej opłacalne niż zakup nowych części. Renomowane firmy, takie jak Delphi czy Waeco/Diavia, oferują kompletne zestawy montażowe zawierające wszystkie niezbędne elementy (chłodnice, węże, uchwyty, instalację elektryczną) w cenie około 800-1200 euro plus robocizna. Montaż klimatronika jest teoretycznie możliwy, ale wiąże się z poważnymi komplikacjami ze względu na różnice w konstrukcji kokpitu, konsoli i kanałów powietrznych między wersjami z manualną klimatyzacją a wersjami z klimatronikiem. Instalacja klimatronika z nowszego modelu Golf IV (po 2000 roku) w starszym aucie z 1998 roku może być problematyczna ze względu na różnice techniczne, m.in. w układzie paliwowym (pompowtryski). W związku z wysokimi kosztami i trudnościami montażu, niektórzy sugerują rozważenie zakupu auta fabrycznie wyposażonego w klimatyzację lub klimatronic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA