logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malakser ZELMER Talent nie działa przy wysokich obrotach

arkadiusz.n6 12 Gru 2015 11:02 1284 6
REKLAMA
  • #1 15232976
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam,
    Mam pytanko do jakże pomocnych wszystkich forumowiczów. Otóż posiadam Malakser firmy Zelmer. Malakser po włączeniu działa ( silnik pracuje ) jednak po przekroczeniu połowy podziałki na potencjometrze od regulacji obrottów Malakser momentalnie wskakuje na wysokie obroty na sekunde, dwie po czym automatycznie się wyłącza.

Jeszcze go nie demontowałem z braku czasu, ale chce jak najszybciej zerknąć do niego czy może jest tam coś upalone?.
    Jednak zanim to zrobie pomyślałem, ze zapytam ludzi doświadczonych na co odrazu zwrócić uwagę. Bardzo proszę o pomoc , dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 15234128
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    układ elektroniki wygląda dobrze po zmierzeniu elekmtów nie wiem co z tym triaczkiem BTA12 mógłby być za to odpowiedzialny?

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Od triaka idzie scieżka najciensza i na tej scieżce rezystro który ma wartosć 470 Ohm ma wartość 50 ohm, czy to może byc powodem uszkodzenia?

Dodano po 4 [minuty]:

Malakser ZELMER Talent nie działa przy wysokich obrotach
  • REKLAMA
  • #3 15236433
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    Chciałem sprawdzić czy triak jest dobry BTA12.

Podłączyłem do żarówki +12 V z zasilacza, z żarówki na jedną Anode triaka , a na drugą anode minus. Plusem z Anody pierwszej zwarłem do bramki -- żarówka świeci.

Zrobiłem na odwrót: podłączyłem plus do żarówki z zarówki na drugą anode, do pierwszej anody dołączyłem minus. I zwarłem do bramki + , żarówka nie świeci.

Ale w jak dałem minus nie na pierwsza anode lecz na bramke to zaświeciła.

Prosze powiedzcie czy to ten triak jest sprawny czy nie ?
  • REKLAMA
  • #4 15236529
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    A czy potencjometr psikłeś środkiem "Kontakt PR" ?,możliwa jest przerwa ślizgacza.
  • REKLAMA
  • #5 15236628
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    Potencjometr zmierzyłem miernikiem jego rezystancja zmienia sie od 0 do 100K.
  • #6 15246568
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    Mam pytanie otóż cieżko mi zlokalizować usterke, jak ominać tą cała regulacje mocy i zrobić poprostu tak aby malakser odpalał sie na maksymalnych obrotach. Wystarczy zrobić mostek Anoda1 -Anoda2?
  • #7 15248656
    arkadiusz.n6
    Poziom 7  
    Witam, uszkodzony był transoptor szczelinowy. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z malakserem Zelmer, który działa na niskich obrotach, ale przy przekroczeniu połowy skali potencjometru przechodzi na wysokie obroty i się wyłącza. Po wstępnych pomiarach zauważono, że rezystor w układzie triaka BTA12 ma nieprawidłową wartość. Użytkownik sprawdził triak, ale nie uzyskał jednoznacznych wyników. Inni forumowicze sugerują sprawdzenie potencjometru oraz proponują obejście regulacji mocy. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonego transoptora szczelinowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA