logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - Cyfrowy potencjometr głośności z obejściem odczepu konturu

jarek7201ab 12 Gru 2015 12:41 3162 12
REKLAMA
  • #1 15233197
    jarek7201ab
    Poziom 8  
    Witam,
    Chcę wymienić potencjometr głośności w Radmorze na sterowany cyfrowo. Chciałem użyć jakiegoś scalaka sterowanego po i2c/1wire dobierając odpowiedni zakres rezystancji. Problemem jest odczep od konturu. Ktoś z szanownych kolegów jest w stanie mi pomóc wskazówką jak to obejść?

Poniżej połowa schematu przedwzmacniacza napięciowego z zaznaczonym tym potencjometrem.

Uprzejmie proszę o niezbywanie mnie odpowiedziami w stylu że modyfikowanie starych odbiorników Unitry jest zakazane, naczytałem się tego sporo na forum. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś komu sumienie pozwoli mi pomóc ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15233282
    jarek7201ab
    Poziom 8  
    Te potencjometry z silniczkami również bardzo ciekawy pomysł, ale sterowanie i tak będę realizować oddzielnie na jakimś mikrokontrolerze (chcę mieć jeszcze przełączanie wejść z pilota między innymi). Dlatego uparłem się na scalak. Poza tym, scalak kosztuje kilka-kilkanaście zł. Potencjometrów które chcę sterować z pilota jest jeszcze kilka (wysokie, niskie, lewy-prawy). Stosując rozwiązanie z silniczkami wydał bym kwotę znacznie przewyższającą wartość tego sprzętu.

Nawet gdybym zastosował proponowane przez Kolegę rozwiązanie, i tak pozostaje temat wspomnianego odczepu.
  • #6 15233316
    arekkrasnal
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Proszę przyjrzeć się dokładnie, ten potencjometr już posiada wspomniany odczep. A zastosowałbym go tylko do regulacji głośności. Do reszty wspomniane rozwiązanie.
    A tak w sprawie likwidacji odczepu to będzie problem bo jest on fizycznie połączony w połowie rezystancji potencjometru. Można by zastosować oddzielny dzielnik rezystancyjny dla kontur i równolegle z nim potencjometr elektroniczny. Zachować jedynie wartość rezystancji widzianej od strony C807.
  • #7 15233388
    jarek7201ab
    Poziom 8  
    W połowie chyba nie jest, gdyż mierząc (bez wylutowania) między jednym końcem mam 1k a drugim 45k i ustawienie gałki nie ma wpływu na opór. Na rysunku zaznaczyłem.
    Mógłbyś narysować mi poglądowo co masz na myśli z dzielnikiem i jak go wpiąć stosując potencjometr bez odczepu?

(nie mogę znaleźć dokumentacji tego oryginalnego potencjometru - wg serwisówki nazywa się PRP-186 2x47kOM B-36p-6)

• REKLAMA
  • #8 15233665
    arekkrasnal
    Poziom 20  
    Tutaj dane katalogowe potencjometru:
    http://www.telpod.krakow.pl/pliki/rezystory/pr18_pl.pdf
    Osobiście nie dokonuję pomiarów rezystancji elementów wmontowanych...
    Pytanie czy kolega wie w jakim celu jest zamontowany w wzmacniaczu układ regulacji "kontur"?
    Można z niego zrezygnować - zależy kto jak ma wyczulone ucho.
  • #9 15233817
    jarek7201ab
    Poziom 8  
    Dzięki!
    Nie wiem w jakim celu kontur jest zamontowany (chętnie się dowiem), ale słyszałem jak gra i chciałbym tą funkcję zostawić.

Pytanie - czy ten potencjometr z odczepem da się zastąpić np dwoma "zwykłymi" albo jedym "zwykłym" i dzielnikiem o którym wspomniał kolega arekkrasnal? Jeśli tak - mógłbym prosić o poglądowy schemat?
  • #10 15234067
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    jarek7201ab napisał:
    Nie wiem w jakim celu kontur jest zamontowany (chętnie się dowiem)

Kontur jest po to by uwzględnić nieco zmienną charakterystykę słuchu wraz ze zmniejszaniem się głośności dźwięków o danej częstotliwości. Ludzkie ucho przy małych głośnościach będzie mniej wrażliwe na wysokie a w szczególności na niskie tony. Ich poziom może znaleźć się poniżej poziomu percepcji i po prostu nie będą one słyszalne.
    Kontur podbija obie granice słyszalnego pasma, ale im głośność będzie większa, to rola tej kompensacji będzie słabnąć. Od mniej więcej 50% poziomu głośności kompensacja nie będzie brać udziału w regulacji.

Ludzkie ucho pomimo, że jest w stanie słyszeć częstotliwości od 20Hz do 20kHz to jest na tyle niedoskonałe, że najlepiej słyszy tylko dźwięki o częstotliwościach jakie znajdują się w zakresie ludzkiej mowy - 500Hz - 2kHz. Ewolucja...

Moim zdaniem układ kontur dałoby się zastąpić, ale trzeba by dorobić równoległy tor, w którym zastosowano by obwód statycznej filtracji skrajów pasma i potem na zasadzie miksowania obu sygnałów powstałby całkowity sygnał. Dwa potencjometry musiałby być sprzężone przeciwsobnie. Jeden wzmacnia całkowity sygnał, a drugi osłabia sygnał przefiltrowany.
  • Pomocny post
    #11 15234092
    arekkrasnal
    Poziom 20  
    Właśnie tak, dlatego wycofuję się z mojej propozycji zastąpienia go dzielnikiem bo nie miałoby to sensu. Lepiej chyba zrezygnować z kontur niż podjąć ryzyko uszkodzenia urządzenia?

Dodano po 2 [minuty]:

Tak jak wcześniej napisałem do regulacji głośności użyłbym potencjometr z silnikiem a do reszty inne wybrane. Mniej inwazyjne podejście do urządzenia.
  • REKLAMA
  • #13 15234528
    jarek7201ab
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
    Zrobiłem na próbę tak - odłączyłem "na stałe" kontur (odlutowałem kabelki od odczepu potencjometra) i moim zdaniem dźwięk jest dużo lepszy (czystrzy, wyraźniejszy) od tego który był poprzednio z włączonym i wyłączonym konturem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wymianę potencjometru głośności w urządzeniu Radmor 5102 na model sterowany cyfrowo, z uwzględnieniem problemu odczepu konturu. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie scalaków sterowanych po i2c/1wire oraz potencjometrów z silniczkami. Uczestnicy podkreślili, że kontur jest istotny dla regulacji dźwięku, a jego usunięcie może poprawić jakość brzmienia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na odłączenie konturu, co przyniosło pozytywne rezultaty w jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA