logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa frezarki CNC do materiałów miękkich - praca dyplomowa - kilka pytań

barto125 12 Gru 2015 19:30 1716 2
REKLAMA
  • #1 15234482
    barto125
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Witam. Planuję budowę prostej frezarki CNC w ramach pracy dyplomowej.
    Wymiary robocze - okolice A4.
    Ruchomy stół, brama stała.
    Napęd stołu realizowany za pomocą paska, brama na prętach gwintowanych.
    Konstrukcja aluminiowa, stół ze sklejki lub mdf, jako elektrowrzeciono pewnie dremel.
    Jako założenie - ograniczenie kosztów do minimum.

Pierwsze pytanie elektronika którą planuję wykorzystać:
    Silniki krokowe - SHS 39/200-4219 - takie posiadam, 5 sztuk - bipolarne.
    Sterownik silnika - planuję złożyć coś na wzór kitu AVT1585 lub AVT1814
    Płyta główna - 5358/2
    Zasilanie - najprawdopodobniej zasilacz komputerowy ATX z dodanym +24V.

Proszę o rady, czy taki początkowy dobór będzie ok.
    Załączniki:
    • SHS_39-200-4219_DB.doc (150 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15234761
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Mam coś takiego. Działa. Potrzebujesz trochę pomajsterkować - i mechanicznie (podocinać, poskładać - przyda się może marker, aby zamówić od razu formatki na wymiar, i mechanik z tokarką, aby połączyć silniki z prętami gwintowanymi - ja mam tam przekładnię pasową) i elektrycznie (polutować to wszystko i poskładać). I tu kilka uwag:
    - jeśli nie kupisz jakiejś konkretnej obudowy, to nie najlepiej będzie wyglądała elektryka. Może lepiej rozważyć kupno gotowego zestawu - sterowniki osi, zasilacz, we wspólnej obudowie. Kosztuje, ale wygląda OK, ma to znaczenie podczas obrony;
    - programy. Bez programu maszyna nie będzie działała. Ja mam mach 3 (wersja demo, do 500 linii) oraz Cambam (też nie zarejestrowany, do 40 uruchomień) do generacji ścieżek g-code;
    - życie pokazało, że nie każdy komputer z LPT się nadaje. Najlepszy był laptop HP (płynnie sterował osiami), ale musiałem go oddać. Potem kupowałem inne, ale problem ten sam - mach nie steruje płynnie, system ma jakieś swoje wewnętrzne przerwania, na milisekundy pauzuje to inne programy, mach'a też, maszyna szarpie. Jeśli ma ktoś radę na to - proszę o odpowiedź. Stosowałem chyba wszystkie chwyty programowe - nie pomaga, może kiedyś kupię starego laptopa HP.
    - nie mam typowego wrzeciona. Mam silnik 3 fazy + inwerter. Do 6000-7000 tyś obrotów wystarcza, i tak nie ma szybkich posuwów, dlatego jest OK
    - nie najlepiej wyglądają przewody "wiszące", nie mam gąsienic, nieco za dużo to kosztuje, może w dyplomowej pracy warto coś takiego zaplanować.
  • #3 15256831
    barto125
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Tokarz jest znajomy, warsztat dostępny też, także z mechaniką nie będzie problemów.
    Co do obudowy - mam od jakiegoś zasilacza laboratoryjnego, myślę że się nada.
    Program - mach 3 lub linux cnc, to na koniec.
    Laptopa mam, stary IBM ze stacją dokującą.
    Wrzeciono - na koniec coś się wymyśli.
    Co do przewodów - planuję gąsienice lub peszel też się zobaczy.
    I co najważniejsze, urządzenia nie muszę oddawać - wystarczy dokumentacja fotograficzna w pracy.
REKLAMA