logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Z - Braki w odtwarzaniu dzwięku przestrzennego

kujawa92 12 Gru 2015 21:34 819 3
REKLAMA
  • #1 15234931
    kujawa92
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, zacznę od tego, że mało się znam w dziale dźwiękowym, dlatego zwracam się do was.
    Posiadam kartę dźwiękową Sound Blaster Z,problem jest taki, gdy oglądam film (oczywiście w jakości mającej 5.1) brakuje mi dźwięku w tylnich głośnikach, grają ale bardzo cicho,problem taki zaczął się od momentu kiedy zmieniłem system z XP na win 7 (jeszcze na starej karcie) teraz posiadam WIN 10.
    Sterowniki posiadam najnowsze, już się w nich bawiłem ale nic mi to nie dało.
    Prosił bym was o pomoc,dla większości z was może tu być proste rozwiązanie.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15234981
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    A czy słyszysz "przestrzeń" na filmie głównie w scenach "muzycznych" ?. Tylne głośniki zawsze grają ciszej choć trudno to nazwać graniem, bardziej " jęczą skrzeczą i wyją" dziwnie zniekształconym dźwiękiem który w połączeniu z frontem daje efekt przestrzeni, choć często się zdaża chwilowe normalne odtworzenie dźwięku tak aby słuchacz słyszał że odgłos dochodzi z tyłu. Robiłeś test głośników?
  • REKLAMA
  • #3 15235039
    kujawa92
    Poziom 2  
    prawdę mówiąc,jeżeli chodzi o sceny muzyczne, nigdy nie zwróciłem uwagi, ale odnoszę wrażenie jakby wcale tylne głośniki nie grały, w teście jak i grach wszystko działa pięknie,więc może to jest wina kodeków lub odtwarzacza? choć przyznam, że z wieloma próbowałem.
    Dziękuje za zainteresowanie.
  • #4 15238440
    kujawa92
    Poziom 2  
    @ciuqu chciał bym ci podziękować za nakierowanie.
    Trochę się pobawiłem i poszperałem,faktycznie tylne są tylko tak jakby od efektów,ale dopiero po 2 godzinnym ustawianiu uzyskałem to co chciałem,piękny efekt przestrzenny i słyszalny tył.
    Dziękuję.
REKLAMA