logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów

grewan 13 Gru 2015 00:03 6447 11
REKLAMA
  • #1 15235374
    grewan
    Poziom 12  
    Ocena: 100
    Yeti z silnikiem 2.0 tdi cr ,objawy takie że pięć razy przerwał pracę na trzech zbiornikach paliwa z różnych stacji w przeciągu miesiąca .A dzisiaj już tylko odpala ale szarpie silnikiem i gaśnie po ok 8 sekundach .Brak kodów błędów ,przebieg 20tys km .Tak posprawdzałem wzrokowo pod osłoną silnika nic nie widać .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15235437
    gnomik3
    Poziom 1  
    Czyżby EGR? Dusi się spalinami.
  • REKLAMA
  • #4 15235505
    grewan
    Poziom 12  
    Parametrów jeszcze nie sprawdzałem dzisiaj po południu podejrzę ,akumulator już się rozładował .Duszenie może być możliwe ,też mi przeszło przez głowę .Wcześniejsze objawy to były takie że podczas jazdy przerywał i nie wkręcał się powyżej 1000obr ,ale pochodził chwilę i działał później wzorowo, nie gasł wtedy schodził do 1000obr i pracował normalnie. Podejrzewałem paliwo dlatego tankowałem na różnych stacjach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15235524
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Filtry mogą być całkiem zapchane po zalaniu syfu. Możliwe, że wtryskiwacz jeden pada. Tylko wtedy byłby problem z odpaleniem. Odepnij po kolei wtryski i zobacz czy zmieni się zachowanie auta.
  • Pomocny post
    #6 15235579
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Na początek filtr paliwa do wymiany, lepiej do tej czynności zaprosić mechanika.Należy również naładować akumulator, nie wolno kręcić
    rozrusznikiem , bo może się coś uszkodzić i wtedy następne koszty.
  • Pomocny post
    #7 15235653
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Ja bym sprawdził najpierw czy DPF nie jest zatkany,w sumie często się to zdarza.
  • #8 15236714
    grewan
    Poziom 12  
    W pierwszej kolejności odłączyłem filtr z dpf nic to nie zmieniło .Następnie odpiąłem rurkę egr od kolektora -chodzi normalnie .założyłem z powrotem zapala ,szarpie dusi się i gaśnie . Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów
  • REKLAMA
  • #9 15237123
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Wymontuj EGR wymyj i załóż powtórnie, chyba silniczek się zaciął albo zakleił.
  • #10 15237224
    grewan
    Poziom 12  
    Tak zrobię .ale w rurce też jest czarno to pewnie i w kolektorze nie jest za ciekawie.Jak Sądzicie zdemontować kolektor i wymyć również ?
  • #11 15254796
    grewan
    Poziom 12  
    Dzisiaj wziąłem się za demontaż ,dostęp łatwy nie jest .Od dołu dostęp uniemożliwia reduktor i podejścia brak,z boku to wielkie dsg też nie ułatwia .Zdjąłem rurki z zaworu egr ,sadzy nie widać .Jeszcze nie wyjąłem może jutro się uda . Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów
  • #12 15292335
    grewan
    Poziom 12  
    Wyjąłem egr nie wygląda na zapchany ,ale znalazłem pod plastikową obudową wysunięty sworzeń i niezamocowane łożysko i to jest pewnie przyczyna tego bałaganu . Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów
    Załączniki:
    • Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów DSCN2355.jpg (876.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Yeti 2.0 TDI CR - Silnik szarpie i gaśnie po 8 sekundach, brak błędów DSCN2356.jpg (858.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem 2.0 TDI CR w Skodzie Yeti, który szarpie i gaśnie po około 8 sekundach pracy, mimo braku kodów błędów. W ciągu miesiąca silnik przerywał pracę na różnych stacjach paliwowych. Użytkownik podejrzewał problemy z paliwem oraz filtrami. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie parametrów silnika, EGR, filtrów paliwa oraz DPF. Po odłączeniu EGR silnik działał normalnie, co sugeruje, że problem może leżeć w zanieczyszczeniu EGR lub jego mechanizmie. Użytkownik zdemontował EGR, który nie wyglądał na zapchany, ale znalazł uszkodzone elementy, co może być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA