logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zasilacza 12V prądu stałego

bikemax 15 Gru 2015 10:17 1386 9
REKLAMA
  • #1 15242388
    bikemax
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witajcie

Mam zasilacz od xbox 360 i chcę go użyć do zasilania innego urządzenia na 12v, niestety testowałem go na siliczku 60w i jak tylko ruszy pod obciążeniem to wywala czerwona lampka na zasilaczu. Można coś z tym zrobić? bo rozumiem że to jakieś zabezpieczenie przeciw przeciążenie.
  • REKLAMA
  • #2 15242401
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    Możesz użyć zasilacza komputerowego ATX, ma większe prądy. Nie pisze na zasilaczu od Xboxa ile prądu można z niego pobrać ? podłączając silniczek 60W pobierasz z niego I = 60/12 = 5A ..
  • #3 15242574
    bikemax
    Poziom 13  
    Właśnie ten zasilacz ma 16,5A więc dla mojego urządzenia wam raz, silniczek używałem tylko do testów. Nad ATX także myślałem ale ten z Xbox jest kompaktowy i z obudową, a komputerowy trzeba by jeszcze zabudowy wa.
  • REKLAMA
  • #4 15242662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15242736
    bikemax
    Poziom 13  
    No właśnie, tylko że jednym z elementów urządzenia które ma być zasilane to dmuchawa, grzałka i pompka. Dokładniej jest to stare dewasto. Dlatego pytam czy da się zrobić coś z tym zasilaczem aby nie wywalał się przy chwilowym dużym obciazeniu?
  • #6 15280996
    bikemax
    Poziom 13  
    Czy da rade coś zrobić żeby zasilacz pociągnął tak mocne urządzenie 12v? Dokładniej jest to 18A

Dzisiaj testowałem inny zasilacz z laptopa i też się wyłącza przy próbie włączenia silnika, jest on sprawny oczywiście.
  • REKLAMA
  • #7 15282690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15283113
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6128
    Cytat:
    Czy da rade coś zrobić żeby zasilacz pociągnął tak mocne uzadzenie 12v? Dokładniej jest to 18A

Dzisiaj testowałem inny zasilacz z laptopa i też się wyłącza przy próbie włączenia silnika, jest on sprawny oczywiscie.
    Mocy zasilacza nie zwiększysz ale możesz ograniczyć prąd rozruchowy silnika.
  • #9 15283786
    bikemax
    Poziom 13  
    Zasilacze które mam są wystarczające. Silnik ma ok 60w ale przy włączeniu od razu działa zabezpieczenie przeciążeniowe i to jest jedyny problem, ktory chce rozwiazac. W sumie to jest tylko silnik 60w, 3 diody led i swieca żarówka, 6v 18a, która działa tylko przez pierwsze 30s. Stabilizacja napięcia nie jest aż tak potrzebna. Myślałem w ostateczności o transformator toroidalnym z diodami żeby dc wyszło abo zastosować po prostu mocny prostownik od auta 20a.
  • #10 15283878
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    Silnik , świeca i żarówka - te elementy przy załączeniu pobierają duże prądy . Albo zasilacz takiej mocy jak masz , ale bez zabezpieczenia nadprądowego , albo zasilacz większej mocy musisz zastosować . :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik chce wykorzystać zasilacz od Xbox 360 do zasilania urządzenia 12V, jednak napotyka problem z zabezpieczeniem przeciążeniowym, które wyłącza zasilacz przy dużym obciążeniu, takim jak silnik 60W. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zasilacz komputerowy ATX mógłby być lepszym rozwiązaniem ze względu na większe prądy. Zauważają, że silniki przy starcie pobierają znacznie więcej prądu, co może powodować wyłączenie zasilacza. Proponują również budowę własnego zasilacza 12V 18A z użyciem stabilizatora LM317T oraz transformatora, aby dostosować napięcie i prąd. Użytkownik rozważa również zastosowanie transformatora toroidalnego lub mocnego prostownika od auta, aby rozwiązać problem z przeciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA