logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować port dla Aficio 200 w sieci pod Windows XP?

aras123 13 Cze 2005 22:17 1809 11
REKLAMA
  • #1 1575313
    aras123
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    wiem że ten temat już był kilkakrotnie wałkowany , ale nie ma nigdzie dokładnego opisu jak to zrobić , już prawie wszystko mam , kopiarka się pinguje widać ją w sieci pozostało ją tylko zainstalować , ale nie wiem jaki port ustawić i jak go skonfigurować ?? może ktoś mi podpowie
  • REKLAMA
  • #2 1575469
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    a próbowałeś programu Smartnet monitor ?
  • REKLAMA
  • #3 1575622
    aras123
    Poziom 20  
    smartnet monitor ją widzi ale nadal nie wiem jak ją zainstalować ??
  • REKLAMA
  • #4 1575704
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Jezeli smart ja widzi to mozna załozyc poprzez niego wirtualny port
  • #5 1575914
    aras123
    Poziom 20  
    jak to się robi , bo nie znam kompletnie tego programu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1577530
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    sterowniki są w systemie instalujesz ja jako lokalna , wybierasz port ( konfigurujesz na TCP/IP )

po załadowaniu sterowników robisz konfiguracje

po kolei :
    panel sterownania -drukarki- własciwości ( twojej drukarki ) - porty -konfiguracja potu

w tym okienku zaznaczasz : LPR ( chyba - sa dwie opcje wybierz ta która uaktywni ci okienko "kolejka" ) i w miejscu kolejka wpisz : PASSTHTU.

powinno zadziałac.

jeśli na admiie drukuje ci strone testową a na userze nic nie drukuje to znaczy że zabardzo ograniczyłeś usera :D
  • #7 1577689
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    NET DEVICE MONITOR to program stworzony specjalnie dla urządzeń Ricoha i NRG. Jeżeli je zainstalujesz to rozwiążesz większość problemów z siecią. ( widziałem już kopiarki , które administratorzy puszczali przez swój server, chodziaż w tych kopiarkach jest już zainstalowany print server - czyli albo nie wykorzystywali tej opcji, albo podwójnie kolejkowali(( efekt kicha , a nie drukowanie). Musisz zainstalować ten program i go odpalić, następnie wchodzisz
    w opcje drukarki i w zakładce port dodajesz ten nowy- wirtualny. Dalej wszystko się samo poustawia. Proste jak fajka. Pozdrawiam.
  • #8 1577852
    marek216
    Poziom 43  
    pod XP smart divice jest zbedne !!!
    spokojnie można to konfigurowac na TCP/IP
    mam zainstalowanych kilka takich kopiarek i nie zawsze uzywałem smatr divice - grut to konfiguracja portów
    pod XP i NT istotne jest aby user nie miał ograniczonego dostepu do drukarki .
    skoro są pingi to tylko konfiguracje trzeba poprawić
  • #9 1581784
    insane
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Marek216 jesteś pewny, że nazwa kolejkowania to "PASSTHTU" dokładnie co do literki? Może dlatego nie mogłem dojść do tego bo podano mi zmienione o jedną literkę... Ale szczerze mówiąc ustawianie tych maszyn jest jakieś problematyczne. Robiłem kilka takich w sieci ale zawsze instalując smart device'a i tworząc w nim port i wszystko chodziło.
  • #10 1583131
    marek216
    Poziom 43  
    no sorki literówka : PASSTHRU

a tak na marginesie to temat był poruszany juz na elektrodzie
  • #11 1590244
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Dodaj drukarę (lokalna - sieciowo nie zobaczy), port lokaly TCP/IP jeżeli nie ma do wyboru na górze dodaj nowy port TCP/IP. Następnie adres IP drukarki i konfiguracja portu RICOH network, sterownik oryginalny w XP Ricoh Aficio 200/250. Dodatkowe opcje kopiarki ustawia się we właściwościach drukarki(chyba ostatnia zakładka). A SmartNetMonitor jest potrzebny przy zmianie IP w tym urządzeniu - wtedy podłączamy ją bezpośrednio do kompa za pomocą krosa i zmieniamy IP przez SNM Administrator po MAC_adresie.
  • #12 1977262
    aras123
    Poziom 20  
    temat uważam za zamkniety dzięki dokładnemu opisow marka216- za wyjątkiem literówki ale to można sie przecież domyśleć

dzięki
    narka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji portu sieciowego dla kopiarki Ricoh Aficio 200 pod systemem Windows XP. Urządzenie jest widoczne w sieci i odpowiada na ping, jednak problemem jest właściwe ustawienie portu drukarki. Zalecane jest zainstalowanie sterowników jako lokalnej drukarki z portem skonfigurowanym na TCP/IP. W panelu sterowania, w właściwościach drukarki, należy przejść do zakładki porty i wybrać konfigurację portu, gdzie wskazuje się protokół LPR oraz nazwę kolejki „PASSTHRU” (poprawna pisownia). Alternatywnie można użyć programu SmartNet Monitor lub Net Device Monitor, które umożliwiają tworzenie wirtualnych portów i ułatwiają zarządzanie urządzeniem Ricoh w sieci. SmartNet Monitor jest szczególnie przydatny do zmiany adresu IP urządzenia poprzez połączenie bezpośrednie. Podkreślono, że pod Windows XP nie jest konieczne używanie Smart Device, a ważne jest, aby użytkownik miał odpowiednie uprawnienia do drukarki. Wskazano również, że niektóre problemy wynikają z podwójnego kolejkowania lub ograniczeń dostępu użytkownika. Po poprawnej konfiguracji portu i sterowników drukarka powinna działać prawidłowo w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA