logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować RICOH Aficio 401 jako drukarkę sieciową na Windows XP?

blp 28 Wrz 2006 21:35 2863 8
REKLAMA
  • #1 3066875
    blp
    Poziom 11  
    Witam

RICOH Aficio 401
    Windows XP-HE

Mam w/w drukarkę chciałbym aby każdy komputer w sieci miał możliwość drukowania na niej... podpiołem ją do routera... do jej MAC-a nadałem IP [zgodnie z tym jakie mam na wydruku testowym] zapingowałem ... pierwszy pakiet zawsze mi nie dochodzi kolejne lecą już stabilnie ale jak na mój gust trochę za wysokie 4-8 ms... zainstalowałem sterowniki z strony RICOH z12290L9.exe ale coś ma kłopot z dodaniem jej jako drukarkę sieciową, udało się ją dodać jako "drukarkę zainstalowaną na tym komputerze" [nie wiem dlaczego ale jako sieciowa nie chciało się zainstalować] przy próbach druku akceptuje pisze że wysyła a po chwili [1-2min] wywala komunikat o przekroczeniu czasu...

Proszę o pomoc co zrobiłem nie tak... jak ktoś ma cierpliwość to krok po kroku co i jak...

Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3067097
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Jeżeli masz straty na kablu to nie pojedzie. Sprawdź na innym kablu czy są straty, najlepiej na krosie bezpośrednio do kompa. Na systemie XP tak właśnie instaluje się drukarkę, jako lokalną na porcie TCP/IP. Zobacz czy wykrywa ją smart net monitor. XP ma wbudowane sterowniki dla tej maszyny... sprawdź na systemowych.
  • REKLAMA
  • #3 3068142
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    Na jakim porcie ja zainstalowałeś? Jak tylko po IP to może nie chodzić. Musi być port Smarta.
  • REKLAMA
  • #4 3068934
    blp
    Poziom 11  
    Porty różne próbowałem
    z wydruku testowego
    521
    23
    2501
    2048
    Standardowo windows przypisał 9200 gdzieś wyczytałem że powinien być 10000 ale też nie działało
    Problemem jest to że drukarka w bytomi ja w krakowie i jadę tam tylko na sobotę... teraz zbieram informacje co jeszcze mogę z nią zrobić...

soft w drukarce niemiecki wiec też dodatkowy kłopot :/
  • #5 3069101
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    najczściej właściwe porty to 9100 lub 10001

a jaki jest na testówce - musi być jeden :!:
  • #6 3069525
    blp
    Poziom 11  
    Przepisze co wydrukowało odnośnie portów:

Port Configuration
    1  PSIO Rev.   3.0
        Access: remoute Queuing:disabled
    2  Serial - partial modem Type: softcopy
        Access: virtual Queuing:disabled
        Modem: disabled Speed: 9600
        DSRlogout: disabled Signal Check: disabled
        Char Size: 8 Parity: none
        Autobaud: disabled Flow Control: xon
    3  Transparent Geteway Type: softcopy
        Access: virtual
    4  Remote Console Type: ansi
        Access: remote
    Service Configuration
    Name: lpd
        Port(s): 1 Protocol(s) TCP
        Queueing: enabled Conections: enabled
        Password: disabled Telnet: disabled
        Filter: disabled TCP Port: 515
    Name: P4E090020
        Port(s): 1 Protocol(s) TCP, TES
        Queueing: disabled Conections: enabled
        Password: disabled Telnet: enabled
        Filter: disabled TCP Port: 23
    Name: P4E090020_1
        Port(s): 1 Protocol(s) TCP, NRP, APPLE, NETBIOS
        Queueing: enabled Conections: enabled
        Password: disabled Telnet: disabled
        Filter: disabled TCP Port: 2501
        Type: LaserWrater
    Name: RCF
        Port(s): 1 Protocol(s) TCP
        Queueing: disabled Conections: enabled
        Password: disabled Telnet: enabled
        Filter: disabled TCP Port: 2048

• REKLAMA
  • #7 3069550
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    Masz zainstalowany SmartDeviceMonitor for Client? Jeśli tak to chyba nie musisz sam wpisywać portu.
  • Pomocny post
    #8 3073220
    marmag
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Chłopie skąd wytrzasnąłeś ten sterownik, to nie jest do tej maszyny. Generalnie pod XP nie ma sterowników ricohowskich do AF401 (jest tylko do opcji skanera), musisz użyć windowsowego drivera.
    Najpierw instalujesz kopiarkę na zwykłym porcie LPT. Następnie wchodzisz we "Właściwości" zainstalowanego sterownika i wybierasz zakładkę "Porty". Potem "Dodaj port" i wybierasz "Standart TCP/IP port". Podajesz numer IP maszyny, ten z wydruku testowego. Potem kreator portów wywali ci komunikat, że nie może rozpoznać urządzenia, wtedy zaznaczasz "Typ urządzenia - niestandardowy" i "Ustawienia". Tam wybierasz "Protokół LPR", w "Nazwa kolejki" wpisujesz PASSTHRU i zaznaczasz "Włączone zliczanie bajtów LPR". To tyle. Dodatkowo numer IP kserokopiarki powiniem być z tej samej podsieci co komputery - zmienasz go za pomocą Telnetu.
  • #9 3116832
    blp
    Poziom 11  
    Zrobiłem zgodnie z tym co napisałes i ślicznie działa tak jak ma działać.

Dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji drukarki RICOH Aficio 401 jako drukarki sieciowej w systemie Windows XP. Drukarka została podłączona do routera i otrzymała statyczny adres IP zgodny z wydrukiem testowym, jednak pojawiały się problemy z dodaniem jej jako drukarki sieciowej oraz z przekroczeniem czasu podczas próby drukowania. Próbowano różnych portów TCP/IP (m.in. 23, 515, 9100, 10000), jednak bez powodzenia. Zalecano sprawdzenie kabla sieciowego pod kątem strat oraz użycie narzędzia SmartDeviceMonitor for Client do automatycznego wykrywania urządzenia. Kluczowym rozwiązaniem było zainstalowanie drukarki jako lokalnej na porcie Standard TCP/IP, z ręcznym dodaniem portu niestandardowego, ustawionego na protokół LPR z nazwą kolejki PASSTHRU i włączonym zliczaniem bajtów LPR. Dodatkowo adres IP drukarki powinien znajdować się w tej samej podsieci co komputery, co można ustawić przez Telnet. Po zastosowaniu tej konfiguracji drukarka działała poprawnie w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA