logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czujnik kąta skrętu BMW e39 - czy da się sprawdzić

8zaxior8 18 Gru 2015 12:59 6399 6
REKLAMA
  • #1 15250844
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, ostatnio zapaliła mi się kontrolka od kontroli trakcji. W samochodzie jest system DSC. Po podłączeniu komputera wyskoczył błąd czujnika kąta skrętu. Nie dało się go na nowo zsynchronizować, wyskoczył komunikat o błędzie zapisu do czujnika.

Moje pytanie jest następujące. Czy w takim potencjometrze siedzi jakiś układ elektroniczny czy jest to zwykły potencjometr? Czy da się go zmierzyć zwykłym multimetrem? Jeżeli tak to jakie powinny być wskazania?

Drugie pytanie czy przy zakupie powiedzmy nowego(używanego) czujnika wszystkie numery muszą się zgadzać? Poniżej zdjęcie mojego z numerami:

czy mogę go zastąpić np. takim

Numery niestety się nie zgadzają.

Samochód to BMW e39 525i rok 2001.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15250855
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Czy w ogóle widzi kąt skrętu czy tylko niespójny.
  • REKLAMA
  • #3 15250977
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Niestety tego mechanik mi nie powiedział. Więc nie wiem.
  • #4 15251163
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    8zaxior8 napisał:
    Niestety tego mechanik mi nie powiedział.

O to w ogóle po co topic , przecież to brocha elektryka z diagnoskopem jakim tam ma.
  • REKLAMA
  • #5 15251197
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Problem jest taki że mechanikowi trzeba zapłacić. A ze zmierzeniem potencjometru sobie poradzę. I po to moje pytanie czy jest tam jakiś układ elektroniczny czy to zwykly potencjometr. Z dostępem do niego nie jest źle więc i wymienię go sam jak bedzie trzeba. I tu moje drugie pytanie czy można zastapic go czujnikiem o innym numerze. To chyba logiczne że można zaoszczędzić parę groszy. Pozdrawiam.
  • #6 15251300
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    To nie jest potencjometr, kup taki sam to przynajmniej będzie pewne że podejdzie.
  • REKLAMA
  • #7 15251311
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Problem w tym że na allegro jest ich sporo a wlasnie takiego jak potrzebuje nie ma i myślałem że podobny zadziała. Poszukam jeszcze moze w najbliszym czasie coś bedzie. Dziękuję za odpowiedz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kontrolką kontroli trakcji w BMW e39 525i z 2001 roku, związany z błędem czujnika kąta skrętu. Po podłączeniu komputera diagnostycznego nie udało się zsynchronizować czujnika, co sugeruje uszkodzenie. Pytania dotyczą możliwości pomiaru czujnika za pomocą multimetru oraz wymiany na inny model, mimo różnicy w numerach. Odpowiedzi wskazują, że czujnik nie jest zwykłym potencjometrem, a zaleca się zakup identycznego modelu dla pewności działania. Użytkownik rozważa zakup używanego czujnika, ale napotyka trudności w znalezieniu odpowiedniego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA