logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon D40x - Zablokowana migawka - blokada akumulatora.

Czasami 18 Gru 2015 15:49 2226 3
REKLAMA
  • #1 15251173
    Czasami
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    W lustrzance Nikon D40x od jakiegoś czasu pojawia się komunikat "Błąd.Naciśnij ponownie spust migawki." Po naciśnięciu nie dzieje się niestety nic, wyłączanie i włączenie aparatu nic nie daje. Wyjmowanie baterii też. Odłączanie obiektywu i czyszczenie styków także. Przeczytałem w internecie, że sposobem na to zjawisko jest odkręcenie dolnej pokrywki i pokręcenie czerwonym kółkiem zębatym stanowiącym część napędu lustra. Rzeczywiście to działa, ale tylko na jakiś czas. Można zrobić czasem 7, a czasem 30 zdjęć. I znów blokada. Wstępnie dowiedziałem się już co może być przyczyną (silnik migawki) Niestety wymiana jest koszmarnie droga (300-400 zł) więc na razie do tego nie podchodzę. Mam natomiast inny problem - po zablokowaniu migawki w opisany wyżej sposób następuje też "blokada" akumulatora - tzn. choć był naładowany nie "puszcza" prądu do aparatu. Wystarczy co prawda podłączyć go wtedy na dosłownie kilka sekund do ładowarki, by się "odblokował" ale w terenie jest to niewykonalne. Czy ktoś wie skąd ten efekt i jak poradzić sobie bez podłączania akumulatora do prądu.
  • REKLAMA
  • #2 15251281
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Prawdopodobnie uszkodzony silnik powoduje jakieś zwarcie i procesor wbudowany w akumulator odcina prąd żeby nie dopuścić do jego uszkodzenia. Z tym raczej nic nie da się zrobić oprócz tego co oczywiste czyli wymiany uszkodzonej części. Nie wiem skąd ta wariacka cena za naprawę, u mnie i kolegów wymiana tego silnika kosztuje co najwyżej połowę tego co napisałeś.
  • REKLAMA
  • #3 15276043
    Czasami
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    gajmix napisał:
    Nie wiem skąd ta wariacka cena za naprawę, u mnie i kolegów wymiana tego silnika kosztuje co najwyżej połowę tego co napisałeś.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Też byłem bardzo zdziwiony kiedy usłyszałem te ceny. Przeważnie mówią 400- 420 bez możliwości negocjacji. Rozumiem, że rozebranie tego aparatu nie jest proste, ale nikt mi nie wmówi, że serwisanci są "zawaleni robotą". Moim zdaniem lepiej zarobić 100 zł niż nic. Na razie mają nic.
  • #4 15305309
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Oferuję naprawę tego typu usterki w kwocie 160zł, zapraszam na priv.
REKLAMA