logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill

ladovnik 18 Gru 2015 23:08 5067 11
REKLAMA
  • #1 15252406
    ladovnik
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam. Posiadam mikrofalówkę Daewoo KOG-3605. Po wielu latach przestała grzać na mikrofalach, tzn. świeci, buczy, talerz się obraca, ale nie grzeje. Żebym nie wiem jak długo grzał szklankę wody, to nie zrobi się ciepła. Za to grill elektryczny w nią wbudowany działa normalnie.

Mikrofalówka ma na płytce jeden główny bezpiecznik po którego przepaleniu urządzenie w ogóle nie działa - jest martwe (kiedyś go wymieniałem). W tym wypadku bezpiecznik jest OK bo mikrofalówka prawie normalnie działa, za wyjątkiem tego że nie grzeje potraw, czyli prawdopodobnie nie emituje mikrofal.

Czytałem na elektrodzie, że oprócz głównego bezpiecznika czasami magnetron ma osobny bezpiecznik, ale w przypadku tego modelu nie znalazłem żadnego dodatkowego bezpiecznika. Zrobiłem zdjęcia z wnętrza mikrofalówki, może dopatrzycie się jakiegoś podejrzanego elementu do sprawdzenia?

Pozdrawiam.

Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill

Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill
  • REKLAMA
  • #2 15252441
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    ladovnik napisał:
    świeci, buczy, talerz się obraca, ale nie grzeje.

Jeżeli "buczy" to może być zwarty kondensator , dioda na nim lub magnetron ma przebicie do masy.Pomiary i jeszcze raz pomiary.
  • #3 15252446
    ladovnik
    Poziom 14  
    Tylko że ona buczała zawsze. Chodziło mi o to, że wydaje takie dźwięki, jak normalnie gdy działała, ale nie grzeje. Kupiłem nową zelmera i tak samo buczy a działa. Tą starą chcę naprawić i będę miał na działkę...
  • REKLAMA
  • #6 15252766
    ladovnik
    Poziom 14  
    Czytałem już wcześniej, prawie w każdym temacie jest link do tego. Wcześniej już otwierałem tą mikrofalówkę aby zmienić bezpiecznik i jakoś nic mi się nie stało... Nie będę uruchamiać jej ze zajętą obudową.

Jeżeli jest zepsuty sam magnetron to nawet nie będę próbował tego naprawiać. Liczyłem na to że jest jakiś układ zabezpieczający go i wystarczy wymienić. Bo żadnego szklanego bezpiecznika w oprawie przy transformatorze nie ma.
  • #7 15252818
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    niewolno2 napisał:
    Sprawdź bezpiecznik po stronie wtórnej transformatora.

A jest :?:
    Autor tematu :arrow: miernik w łapki :!:
  • #8 15252839
    ladovnik
    Poziom 14  
    No właśnie że nie widzę żadnego bezpiecznika przy transformatorze. Dlatego zrobiłem zdjęcia abyście zobaczyli czy coś nie przeoczyłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 15253073
    garryy
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Na dokładnych fotkach widać, że najpewniej z powodu utraty właściwego kontaktu przegrzaniu uległ konektor w kostce zasilania magnetronu.
    Dla bezpieczeństwa rozładuj kondensator, wypnij i rozbierz wtyczkę z magnetronu.
    Jeżeli konektor w złączu magnetronu nie będzie metalicznie błyszczący a czarny, należy go spiłować (oczyścić) pilniczkiem do czystego metalu.
    Konektor z wtyczki przeczyścić odpowiednim papierem ściernym a brzegi delikatnie zacisnąć szczypcami aby ciasno dało się wcisnąć na złącze w magnetronie.

Bezpiecznik na trafie test tylko termiczny na pierwotnym uzwojeniu - sprawdź omomierzem...
  • #10 15253590
    ladovnik
    Poziom 14  
    Dziękuję garryy udało się :) Faktycznie ta nadpalona wtyczka od magnetronu robiła robotę. Wyczyściłem styki na magnetronie i wtyczki papierem ściernym i już działa. Tą jedną wtyczkę tak nadtopiło, że stopiła się razem z plastikiem.

Co mogło być przyczyną? Może ją przeciążyłem bo codziennie gotuję kaszę z sosem przez 25min na średniej mocy... chociaż z drugiej strony po to mikrofalówka ma skalę do 30min aby z tego korzystać.

Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill Daewoo KOG-3605 - Nie grzeje na mikrofalach, działa grill
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 15253698
    garryy
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Cieszę się że mogłem pomóc :)
    Przyczyną jest wyłącznie kiepski kontakt między konektorami - one muszą dawać się ciasno wcisnąć na złącze magnetronu - płynie tam prąd żarzenia nawet 8-10A
    Dobrze jest przed wciśnięciem wtyczki przesmarować delikatnie konektory jakimś natłuszczającym preparatem aby ograniczyć ich utlenianie.
    Powodzenia!
  • #12 15253701
    ladovnik
    Poziom 14  
    OK to wszystko już jasne. Dziękuję raz jeszcze i szczęśliwy zamykam temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofalówką Daewoo KOG-3605, która przestała grzać, mimo że grill działa prawidłowo. Po sprawdzeniu głównego bezpiecznika, który był w porządku, użytkownik poszukiwał dodatkowych przyczyn awarii. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatora, diody oraz konektora zasilania magnetronu. Ostatecznie, po oczyszczeniu nadpalonego konektora, mikrofalówka zaczęła działać. Użytkownik zauważył, że problem mógł wynikać z przeciążenia podczas długiego gotowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA