logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekka bateria 3,7V do mini helikoptera z Biedronki, max 15g, większa pojemność

Gargamelowny 19 Gru 2015 16:31 3240 5
  • #1 15253602
    Gargamelowny
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam! Niedawno pokusiłem się na zakup w Biedronce helikopterka za ok 80 zł, przyznam że nawet nawet to niby niemieckie cudo, prócz jednej w nim rzeczy. Bateria jest o bardzo niskiej pojemności wynoszącej 220 mAh (8g) co wystarcza na jakieś 5 min lotu, w związku z tym że nacięcie wynosi klasyczne komórkowe 3,7V, to postanowiłem starą wyciągnąć (odciążyć) i gumką z kabelkami do heli spiąłem BST-40 o pojemności 1050 mAh (23g) - helikopterek nawet się nie oderwał od ziemii, następnie BST-33 o pojemności 950 mAh (19g) - podnosi się ale na jakieś szaleńcze 15cm po czym opada i tu jest sedno sprawy. Po tym praktycznym zbadaniu dopuszczalnego obciążenia baterii stwierdzam że nie powinna ważyć więcej jak 15g.
    Co proponujecie z oryginalnych baterii aby nie przekroczyła wagi 15g? Oczywiście nacięcie 3,7V.
    Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi!
    :)
    PS: zamienniki jakoś nigdy nie przypadły mi do gustu
    Załączniki:
    • Lekka bateria 3,7V do mini helikoptera z Biedronki, max 15g, większa pojemność 256869.jpg (20.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15253639
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Oryginalne, to znaczy jakie? Z akumulatorami z komórek jest taki problem, że mają za małą wydajność prądową. Kup Redoxa czy Turnigy i będzie ok.
  • Pomocny post
    #3 15253641
    kowara
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    A może coś takiego
  • #4 15255679
    Gargamelowny
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:
    Oryginalne, to znaczy jakie? Z akumulatorami z komórek jest taki problem, że mają za małą wydajność prądową. Kup Redoxa czy Turnigy i będzie ok.

No cóż, oryginalne chodziło mi o marki takie jak SONY, NOKIA, HTC itp. Jeśli chodzi o wydajność to szczerze mówiąc to nic podobnego nie zauważyłem, zanim w pełni naładowana bateria się rozładowała minęło jakieś pół godziny, a potencjometr wirników były ustawione na 100% wydajności, obroty słuchowo nie uległy zmianie, no chyba że się mylę i jakoś tego nie dostrzegłem.

kowara napisał:
    A może coś takiego

Właśnie o coś takiego mi chodziło. ;) Jeszcze tylko dodam adres do twego zrzutu ekranu:
    http://botland.com.pl/akumulatory-li-pol-1s-37v-/3797-akumulator-li-pol-500-mah-37-v-3-przewody.html

Czyli mam rozumieć, że w tym przypadku symbol 1S jest symbolem przy bateriach które definiują zazwyczaj 3,7V i o przeznaczeniu głównie do pojazdów RC? :)

PS: Maksymalna dopuszczalna wielkość baterii (wys./szer.) wynosi 8mm/21mm, z długością oczywiście można pokombinować no i w sumie na upartego z wysokością.
    Oryginalna bateria to HW752025P o wymiarach 23x20x5 (dł/szer/wys)

Dodano po 21 [minuty]:

No i po selekcji udało mi się wybrać najodpowiedniejszą bateryjkę.
    Jest nią BW052148P o pojemności 470mAh, wadze 10g, oraz wymiarze 50x21x5mm.
    Szkoda tylko że na tej stronie nie jest dostępna, ale Allegro jak zwykle ratuje sytuację: Allegro.pl > 3,7V 470mAh
  • Pomocny post
    #5 15256077
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Gargamelowny napisał:
    Jeśli chodzi o wydajność to szczerze mówiąc to nic podobnego nie zauważyłem, zanim w pełni naładowana bateria się rozładowała minęło jakieś pół godziny

Miałem na myśli, żę można pobrać z niej mało prądu w stosunku do pojemności. Tzn z baterii z komórki o pojemności 470 mAh możesz uzyskać prąd dajmy na to 1C czyli 470mA, z akumulatorka modelarskiego o tej samej pojemności możesz uzyskać kilkukrotnie większy prąd przykładowo 10C czyli 4,7 A.
    Co o drugiego masz rację, S podaje nam ilość ogniw połączonych szeregowo w pakiecie, 1S to pojedyncze ogniwo o napięciu 3,7V.
  • #6 15259066
    Gargamelowny
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:
    [...] S podaje nam ilość ogniw połączonych szeregowo w pakiecie, 1S to pojedyncze ogniwo o napięciu 3,7V.

Aha no to teraz rozjaśniłeś moje wymysły, dziękuję ladamaniac i kowara za konkretne odpowiedzi, uważam temat za zamknięty.
    ;)
REKLAMA