logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przełącznik do żyrandola 5 żarówek na dwóch przewodach?

Seraffino 19 Gru 2015 19:04 1266 9
REKLAMA
  • #1 15254038
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Mam żyrandol 5 żarówkowy,na dwóch przewodach,żarówki energo-oszczędne więc regulacja jasności odpada.
    Chciałbym zrobić jakiś (no właśnie jaki ?) przełącznik w samym żyrandolku aby móc włącząć 1/2/3/4/5 żarówek w zależności od potrzeby.
    czy macie jakiś ciekawy pomysł na zrobienie tego.
    Dziękuję i pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 15254048
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Trzeba by wkomponować w żyrandol przełącznik wybierakowy 5 pozycyjny, ale czy to się da jakoś ładnie wykonać do nie wiem, bo nie widziałem Twojego żyrandola.
    Lepiej byłoby oczywiście przerobić żyrandol aby miał 6 przewodów, lecz wtedy musisz puścić 6 przewodów do włącznika.
  • REKLAMA
  • #3 15254055
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 408
    Seraffino napisał:
    Mam żyrandol 5 żarówkowy,na dwóch przewodach,żarówki energo-oszczędne więc regulacja jasności odpada.

A jakie są te "żarówki" energooszczędne ?
  • REKLAMA
  • #5 15254085
    Seraffino
    Poziom 11  
    Zwykłe te takie kręcone świetlówki kompaktowe
  • REKLAMA
  • #7 15254105
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ekmir ściemnianie takich zarówek byłoby kłopotliwe,a nie wiem czy wręcz niemożliwe.
    Ale pomysł Pawła wydaje się dobry,takowe są w sprzedaży,tylko teraz czy da się tą elektronike upchać ,w żyrandolku jest trochę miejsca ale nie za dużo.
  • #8 15254114
    supchem
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Nie wiem czy o to chodzi ale są wyłączniki z 3 klawiszami. Masz 6 żarówek, nazwijmy je kolejno a, b, c, d, e, f, montujesz w jednej puszce ściemniacz, w drugiej wyłącznik 3 klawiszowy, klawisz nr 1 załącza żarówkę a, klawisz nr 2 załącza żarówki b i c, klawisz nr 3 załącza żarówki d, e, f. Pozwala to na włączenie 1 żarówki (klawisz 1), 2 żarówek (klawisz 2), 3 żarówek (klawisz 3 lub klawisz 1 i 2), 4 żarówek (klawisz 1 i 3), 5 żarówek (klawisz 2 i 3), wszystkich żarówek (klawisz 1, 2, 3) na dopływie prądu do tego wyłącznika zamontować ściemniacz.
    Aha no i jeszcze jeden plus takiego rozwiązania - zabawa w kombinacje klawiszami gdy chcesz zaświecić ileś żarówek - bezcenna. :D
  • #9 15254117
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 408
    Ja dla LEDówek z powodzeniem stosuję regulator/ściemniacz oświetlenia SCO-815
  • #10 15254176
    Seraffino
    Poziom 11  
    supchem-ciekawe,ale u mnie nie zda egzaminu(mam tylko dwa przewody do żyrandola)
    Co do tego ściemniacza LED ,to jak kiedyś przejdę na żarówki ledowe to chętnie zastosuję takie rozwiązanie.
    Dziękuję Wszystkim i Świątecznie Pozdrawiam :)))[/b]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia przełącznika w żyrandolu pięciożarówkowym, który umożliwi włączanie od 1 do 5 żarówek na dwóch przewodach. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przełącznika wybierakowego 5-pozycyjnego lub wyłącznika z trzema klawiszami, co pozwala na różne kombinacje włączania żarówek. Wskazano również na trudności związane z ściemnianiem energooszczędnych żarówek kompaktowych oraz na możliwość użycia regulatora/ściemniacza SCO-815 dla LED-ów, jednak użytkownik ma ograniczenia związane z posiadanymi przewodami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA