logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32F4 - analizator i rejestrator parametrów sieci energetycznej

darekdmp 19 Gru 2015 20:14 2001 14
REKLAMA
  • #1 15254266
    darekdmp
    Poziom 11  
    Witam. Postanowiłem zbudować w ramach pracy inż. analizator i rejestrator parametrów sieci energetycznej ...w domu. Wykorzystać chcę płytkę STM32F4-discovery.

Pytanie brzmi: Czy mogę spróbkować napięcie i prąd(też napięcie w sumie) przemienne czyli sieciowe??? Czytałem sheeta i tam chyba pisze, że nie wszystkie układy mogą mierzyć +/-. Czy ktoś z większym doświadczeniem mógłby udzielić mi odpowiedzi???
  • REKLAMA
  • #2 15254331
    vonar
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    I tak najważniejsza będzie składowa AC, a tę przecież łatwo przesunąć i przetwornik single-ended nie przeszkadza.

Zależnie od tego co konkretnie chcesz mierzyć i analizować, ale przetwornikowi 12-bitowemu może brakować rozdzielczości.
    Do w miarę dokładnych pomiarów napięcia i prądu lepsze mogą okazać się układy dedykowane do liczników energii (hasło do poszukania: single phase metering IC).
  • #3 15254375
    darekdmp
    Poziom 11  
    przy pomiarze chwilowego p=u*i musimy mierzyć wartości napięcia i prądu nad i pod osią "t" w okresie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15254391
    vonar
    Poziom 28  
    darekdmp napisał:
    przy pomiarze chwilowego p=u*i musimy mierzyć wartości napięcia i prądu nad i pod osią "t" w okresie.

No normalnie szokujące odkrycie... :lol:
    I co z tego?
  • #5 15254415
    darekdmp
    Poziom 11  
    analizator ma rejestrowac takie dane: prad,napięcie, moc czynna bierna pozorna -jednofazowo, fft do 50 harmonicznej .

Dodano po 2 [minuty]:

muszę próbkować minus czy też nie????
  • #6 15254471
    vonar
    Poziom 28  
    darekdmp napisał:
    muszę próbkować minus czy też nie????

Oczywiście, ale całą składową zmienną można łatwo przesunąć na poziom dodatni względem masy. To nie problem.
    Zastanów się lepiej, czy przetwornik w F4 zapewni wystarczającą dokładność.
  • Pomocny post
    #7 15254489
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    vonar napisał:
    Zastanów się lepiej, czy przetwornik w F4 zapewni wystarczającą dokładność.
    Zapewni, znam układy gdzie i 10 bitów wystarcza, a urządzenie ma klasę 0.5.
    Ja zastanawiam się czy userowi wiedzy wystarczy, bo pytania które zadaje na to nie wskazują.
  • REKLAMA
  • #8 15254514
    darekdmp
    Poziom 11  
    OK jestem troszke zielony w temacie, ale wydaje mi się ,12bit chyba wystarczy.

Może zamiast rozwodzić się nad poziomem mojej wiedzy, podpowiecie po prostu jak mam spróbkować dwa sygnały przemienne przesunięte w czasie aby potem mógł je całkować po okresie.

oczywiście używając stm32F407vg
  • #9 15254579
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Ale czego konkretnie potrzebujesz, bo próbkuje się tak samo jak każdy inny sygnał?
    Musisz dorobić cały analog front-end ( dzielniki, przekładniki, wzmacniacze i filtry antyaliasingowe) i potem najzwyczajniej próbkować z częstotliwością 5kHz na kanał z opcją synchronizacji z siecią. Korekcję przesunięcia musisz wykonać programowo.
  • REKLAMA
  • #10 15254607
    vonar
    Poziom 28  
    michalko12 napisał:
    Zapewni, znam układy gdzie i 10 bitów wystarcza, a urządzenie ma klasę 0.5.

12 bitów i duża szybkość (otwierająca możliwość oversamplingu) to jedno, ale jest też spory INL, 50-ta harmoniczna będzie maleńka...

IMHO lepiej, żeby Autor to już na początku wstępnie ocenił, bo zna dokładne wymagania, jakie musi spełnić; ja nie chcę powiedzieć mu "będzie dobrze" by przed oddaniem projektu przy testowaniu wyszło, że jednak nie...
  • #11 15254618
    darekdmp
    Poziom 11  
    ok. próbki będą mieścić się w zakresie 0-Vref+. A co z sygnałem poniżej 0.
  • Pomocny post
    #13 15254666
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 15254703
    darekdmp
    Poziom 11  
    OK. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Chyba zrobię tak jak podpowiedział mi kolega Marek.
  • #15 15260800
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Analog Devices też ma gotowe układy. Mają też gotowe rozwiązania - schematy, płytki itp.
    http://www.analog.com/en/products/analog-to-digital-converters/integrated-special-purpose-converters/energy-metering-ics.html
    Jak dobrze pogadasz z inżynierami z ALFINE TIM, to pewnie dostaniesz za darmo, albo za małe pieniądze jakąś płytkę od której będziesz mógł zacząć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować analizator i rejestrator parametrów sieci energetycznej z wykorzystaniem płytki STM32F4-discovery. Pytania dotyczą możliwości próbkowania napięcia i prądu przemiennego oraz wymagań dotyczących dokładności pomiarów. W dyskusji podkreślono, że do dokładnych pomiarów lepiej użyć dedykowanych układów do pomiaru energii, takich jak single phase metering IC. Uczestnicy sugerują zastosowanie analog front-end, w tym dzielników, wzmacniaczy i filtrów antyaliasingowych, oraz synchronizację z siecią. Wskazano również na gotowe rozwiązania, takie jak układy MCP3918 i MCP39F511 od Microchip oraz układy od Analog Devices, które mogą uprościć konstrukcję i zwiększyć bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA