Witam , chciałem się podzielić informacja na temat zasobnika nierdzewnego 300 L solar firmy SW...( nie wiem czy można podawać nazwę firmy ) z dwoma wężownicami ( 10 lat gwarancji ) , zakupiłem taki zasobnik w 2013 i miesiąc temu ( 2015 . 12 )zaczął cieknąć wiec powiadomiłem o tym fakcie sprzedającego a ten kazał wysłać gwarancje i zdjęcie zasobnika , po 2 dniach stwierdził że gwarancja się nie należy bo zasobnik został źle zamontowany . Problem polegał na tym że naczynie wzbiorcze przeponowe 24 L zostało zamontowane na ciepłej wodzie zamiast jak jest w instrukcji na zimnej .Zasobnik zaczął przeciekać w miejscach poniżej spawania dolnej dennicy ok 2- 3mm , takie mikro pęknięcia . Naczynie wzbiorcze wg. producenta wytrzymuje 70 * ja w zasobniku grzeje wodę do 54* i w dodatku tylko jedną wężownicą do wody użytkowej wiec rozszerzanie wody jest tylko około 150 L , dodam jeszcze że zasilam zasobnik ciśnieniem 2,5- 4,2 Bar . Wziąłem chłopaków po pracy z zakładu hydraulicznego do pospawania tego i stwierdzili że jest więcej pęknięć które były widoczne podczas spawania dennicy dookoła zasobnika . Po awarii zostało sprawdzone ciśnienie w zbiorniku wzbiorczym , zawór bezpieczeństwa a naczynie wzbiorcze zostało zamontowane na zimnej wodzie . Zasobnik był szczelny ok 2 tygodni i znowu zaczyna cieknąć w miejscu spawania mufy do wężownicy . Napisałem również do producenta SW.... a on oznajmi że na swoje produkty daje tylko 12 miesięcy gwarancji a jak sprzedawca dał 10 lat to żeby z nim to załatwić . Reasumując , proszę sie zastanowić czy warto wydać ponad 3000 na zasobnik który wytrzymuje mniej niż zwykły za 1500 zł . który będzie dłużej służył .