logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasobnik ACV SMART 160 - pęknięcie szwu po 9 latach użytkowania?

wiganda 17 Cze 2014 18:22 4401 11
REKLAMA
  • #1 13716461
    wiganda
    Poziom 8  
    Witam,
    z zasobnika wiszącego ACV Smart Line 160l sączyła się od roku czasami woda na górze spod odpowietrznika, wczoraj zaś nastąpił już duży wypływ.
    Ponoć jest to pęknięcie szwu, konieczna wymiana zasobnika.
    Czy zasobnik tej firmy jest tak mało trwały? (zainstalowany 9 lat temu), pracuje z Junkers Cerapur 28KW
  • REKLAMA
  • #3 13716870
    wiganda
    Poziom 8  
    Parametrów wody nie znam, do niedawna była to woda IV rzędowa, tzw. oligoceńska, brak było w niej na pewno wapnia, bo nie wytrącał się kamień.
    Pytam o jakość produktów ACV , bo sytuacja ta budzi moje wątpliwości z wyborem nowego zasobnika.
  • REKLAMA
  • #4 13724060
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Witam,

popatrz za zasobnikiem Galmetowskim SGW(S) pionowym. Kontroluj co roku stan anody a będzie zasobnik na lata.
    Zamontuj jeszcze stację zmiękczania wody a będzie zasobnik na dekady.

Paski do badania twardości wody kupisz za gorsze na allegro.
  • #5 13727521
    wiganda
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedź, mam pytanie jeszcze o typ zmiękczacza do wody i ewentualnie wskazanie zasobnika o mniejszej pojemności.
    Myślałem o ACV Comfort 130 a może do kompletu Junkers ST 120L.
  • REKLAMA
  • #6 13732033
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    1. ACV Comfort 130
    Ma ciekawą konstrukcję bo zasobnik c.w.u. ze stali nierdzewnej (dlatego nie ma anody) jest ogrzewany wodą w podgrzewaczu ze stali węglowej.
    Kiepsko wypada grubość izolacji po jedynie 30 mm do tego sam przekonałeś się że o ile zasobnik jest bezobsługowy to materiał na łączeniach potrafi się zmęczyć.

2. ST 120L
    Standardowy zasobnik z wbudowaną wężownicą. Materiał wew. - stal powlekana emalią. Ochrona - poprzez anodę. Nie znalazłem grubości izolacji ale na rys. widać że bez rewelacji.

Jeżeli sam będziesz robić rewizje zasobnika weź ST 120L (przed robotą zawsze przygotuj uszczelkę pod anodę).

Przy zlecaniu serwisowi przeglądu opłacalny i uzasadniony staje się wybór ACV Comfort 130.

SUW polecam Ci firmy Viessmann Aquahome 20-N. Takie urządzenia sprzedaję, montuję oraz serwisuję. Są bezawaryjne i praktycznie bezobsługowe. Na statystyczną rodzinę przy twardość wody 15 dH idzie 50-75 kg soli/rok (90 zł).
  • #7 13732104
    wiganda
    Poziom 8  
    Wybór zasobnika ograniczają wymiary rogu kotłowni, zasobnik nie powinien mieć więcej niż 55 cm średnicy (głębokości), Galmet ma 80 cm stąd poszukiwania alternatywy..
  • #9 13732519
    wiganda
    Poziom 8  
    Dzięki, udawało mi się znaleźć jedynie od 200 lirów wzwyż;-)
  • REKLAMA
  • #10 13974238
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Szukaj nierdzewki
  • #11 13974273
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    wiganda napisał:
    Parametrów wody nie znam, do niedawna była to woda IV rzędowa, tzw. oligoceńska, brak było w niej na pewno wapnia, bo nie wytrącał się kamień.
    Pytam o jakość produktów ACV , bo sytuacja ta budzi moje wątpliwości z wyborem nowego zasobnika.

Im lepsza woda tym dla trwałości zasobnika .... gorzej. Kamień spowalnia korozję. W twoim przypadku kontrolę elektrody magnezowej trzeba przeprowadzać co pół roku. Ile miałeś jej wymian w trakcie eksploatacji tego zasobnika ?
  • #12 13977360
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    William Bonawentura napisał:
    wiganda napisał:

Im lepsza woda tym dla trwałości zasobnika .... gorzej. Kamień spowalnia korozję. W twoim przypadku kontrolę elektrody magnezowej trzeba przeprowadzać co pół roku. Ile miałeś jej wymian w trakcie eksploatacji tego zasobnika ?

Dlatego lepiej z nierdzewki brac

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasobnikiem ACV Smart Line 160l, który po 9 latach użytkowania wykazuje wyciek wody z odpowietrznika, co sugeruje pęknięcie szwu. W odpowiedziach poruszane są kwestie trwałości produktów ACV oraz alternatywne rozwiązania, takie jak zasobniki Galmet SGW(S) i ACV Comfort 130. Użytkownicy zalecają również kontrolę stanu anody oraz zainstalowanie stacji zmiękczania wody, co może wydłużyć żywotność zasobnika. Wskazano na znaczenie jakości wody oraz regularne przeglądy elektrody magnezowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA