logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć ogniw Ni-MH zamiast Ni-Cd w bateriach Alinco EBP-20?

Jasiek Matacz 21 Gru 2015 19:47 2742 7
  • #1 15259650
    Jasiek Matacz
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam,
    Posiadam sporo standardowych baterii EBP-20 do np. radiotelefonów Alinco dj-180. Wszystkie miały wymieniane przez poprzedniego właściciela ogniwa(są ładnie opisane, 7,2V, lata wymian 2007-2008, 1300maH, Ni-Cd), niestety część wymaga już ponownej wymiany. Problem jest to że o wiele bardziej opłacane dziś niż akumulatorki Ni-Cd jest kupienie zwykłych Panasonic Eneloop które dadzą o wiele lepsze parametry. Tyle że one są Ni-Mh zamiast Ni-Cd. Widzę że nawet fabrycznych takich baterii sporo jest w ofercie np.: http://store.batteriesamerica.com/ebp-20x72v1...lincodj-580tdj-582tdj-180dj-280dj-480etc.aspx Widzę również że wymienione są wszystkie ładowarki jakie posiadam jako kompatybilne. Problem w tym czy w takich bateriach jest jeszcze jakaś elektronika która odpowiednio oszukuje ładowarkę by sterować procesem ładowania tak jak chce czy tylko same ogniwa jak w oryginalnych(rozbierałem z wymienionymi już Ni-Cd[również R6/AA] i poza ogniwami tylko była wlutowana dioda której przeznaczenie jest mi nieznane). Pytam ponieważ podobno do ładowania Ni-MH potrzebne są specjalne ładowarki procesorowe, inne prądy ładowania itp. Swoją drogą te moje oryginalne ładowarki też prawdopodobnie posiadają jakiś procesor bo na różnych stykach(do różnych rodzajów baterii które można ładować w tej samej ładowarce- 7.2V, 12V itd.) jest różny woltaż(coś musi tym sterować, nie wierzę by w małej ładowarce było kilka trafo) i podawana na nich moc ładowania wynosi 70mA natomiast po podpięciu żarówki jako obciążenia zmierzyłem 180mA(we wszystkich 4 jakie posiadam, więc podejrzewam że jakiś mikrokontroler steruje procesem).

Stąd pytanie, czy ktoś mógłby mi coś doradzić z tą wymianą- po prostu przelutować i się niczym nie martwić, czy nabyć gdzieś jeśli istnieją układy dzięki którym Ni-MH udają Ni-Cd lub nowe ładowarki itp.?
    Pozdrawiam
    JM
  • #2 15259771
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Jasiek Matacz napisał:
    czy nabyć gdzieś jeśli istnieją układy dzięki którym Ni-MH udają Ni-Cd

Nie ma czegoś takiego że jedno ogniwo udaje drugie :D .

Ja osobiście ładowałem akumulatorki NI-MH ładowarką od NI-CD i nie uszkodziłem ich. Pracowały długo i szczęśliwie :D . Trzeba tylko pamiętać by nie przedobrzyć z prądem ładowania. Bezpiecznie jest ładować prądem 10% całej pojemności akumulatora. Jeśli akumulator ma pojemność np. 2Ah to ładujemy prądem 200mA przez 10 godzin.
  • #3 15259838
    Jasiek Matacz
    Poziom 7  
    posiadam dwa radia dj-180 i jedno dj-382. Prąd ładowani, nawet jakby faktycznie wynosił 180mA(tyle zmierzyłem po podpięciu żarówki do ładowarki) to i tak będzie bezpieczny- pakiet ma 7.2V i 2100(min.2000)mA więc jest to akurat ciut poniżej 10%. Chodziło mi czy czasem nie wymagane jest zastosowanie jakiegoś "układu" który pozwoli ładować ogniwa Ni-Mh w miejsce Ni-Cd. Nie znam się na ogniwach stąd wole się upewnić.

Moderowany przez c2h5oh:

Prąd ładowania mierzysz żarówką?
    Kolego, piszesz w dziale serwisowym i pisanie takich głupot tu nie przystoi.
    Gdybyś wykazał odrobinę własnej inicjatywy to byś sobie poczytał w internecie jak to się robi i czym te ogniwa się różnią.
    Wpisz w Google zwrot "ładowanie ogniw Ni-Mh" i "ładowanie ogniw Ni-Cd" i będziesz wiedział wszystko.
    Poczytaj:
    http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html

• #4 15259846
    kriss51
    Ciut mniejszy prąd ładowania od 10% im nie zaszkodzi, będziesz nieco dłużej ładował. Będzie ok. Nawet zwiększysz ich żywotność :D .

Generalnie możesz ładować NI-MH posiadanymi ładowarkami.
  • #5 15260536
    Jasiek Matacz
    Poziom 7  
    podejrzewam że prąd ładowania to deklarowane na obudowie 70mA tylko jest sterowany jakimś mikrokontrolerem i ładowarka stara się "wybadać" zdolność prądową aku. Nawet 2dni ładowania nie jest problemem- krótkofalówki będą używane raz na jakiś czas. Ciekawe bo używam EDC-25 takiej jak tu: http://www.ebay.com/itm/ALINCO-EDC-25-CARICABATTERIE-PER-EPB14-16-18-20-22-/121742235355 a tu w instrukcji widzę wpis o aku Ni-Cd, ale zapewne jak tworzyli te ładowarki to jeszcze nie było Ni-Mh lub taka opcja to wymysł firm trzecich(dość popularny widzę, więc mam nadzieję że sprawdzony). Tyle że na ładowarce jest output: 8.7V 70mA(na dodatek jeszcze ma dolutowaną malutką diodę led(chyba z obudowy komputera, te prostokątne zielone co sygnalizują dysk) sygnalizującą czy ma napięcie, ale podejrzewam że ona zbiera tyle co nic), mam nadzieję że Ni-Mh tak jak i Ni-Cd lubi ciut wyższy prąd ładowania...
  • #6 15260644
    kriss51
    Jesteśmy w dziale Radiotechnika Serwis. Dokładniejsze opisy i zagadnienia o takim sprzęcie są omawiane w innym dziale. Z mojej strony mogę jeszcze powiedzieć że wystarczy jak podłączysz baterię akumulatorów do ładowarki i zmierzysz prąd ładowania. Jak się wyłączy to zmierz napięcie na pakiecie. Trzeba liczyć że po naładowaniu napięcie na ogniwo wychodzi około 1,4V.
  • #7 15261164
    yes2mike
    Ocena: 321
    Od siebie dodam jeszcze, że Ni-MH gorzej znoszą temperaturę, która dla Ni-Cd jest w zasadzie nieszkodliwa. Czyli po prostu warto ją kontrolować, bo łatwo "uwalić".
  • #8 15738157
    Jasiek Matacz
    Poziom 7  
    Witam,
    minęło już trochę czasu i mogę powiedzieć że jak na razie zamiana ogniw w: Alinco DJ-180, DJ-382, Motoroli SP050 w żaden sposób im nie zaszkodziła, radia działają o wiele dłużej niż na standardowym zasilaniu. Żadnych negatywnych efektów nie zaobserwowano. Więc jakby ktoś miał taki problem to polecam śmiało Ni-MH zamiast Ni-Cd, przynajmniej do tych konkretnych radii :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może zastąpić ogniwa Ni-Cd w bateriach EBP-20 do radiotelefonów Alinco ogniwami Ni-MH, wskazując na lepsze parametry akumulatorów Panasonic Eneloop. Odpowiedzi sugerują, że ładowanie ogniw Ni-MH za pomocą ładowarek przeznaczonych dla Ni-Cd jest możliwe, pod warunkiem zachowania odpowiednich parametrów prądu ładowania (około 10% pojemności akumulatora). Użytkownicy podkreślają, że Ni-MH mogą działać dłużej i nie zaobserwowano negatywnych efektów po ich zastosowaniu w modelach Alinco DJ-180 i DJ-382. Zwracają również uwagę na różnice w tolerancji temperatury między Ni-MH a Ni-Cd.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA