logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana ogniwa AA Ni-Cd na Ni-MH w trymerze - porady i zgodność ładowarki

zyndramm 01 Gru 2018 10:36 1719 6
  • #1 17597312
    zyndramm
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam,

Mam w sprawnym wciąż trymerze leciwe ogniwo AA Ni-Cd, które chciałbym wymienić. Ponieważ podaż takich ogniw jest już względnie niska, chciałbym zapytać, czy mogę je wymienić na ogniwo AA Ni-MH i wciąż je używać z poprzednią ładowarką (foto poniżej) ?

Jeśli tak, to mam kilka pytań :

- jaką dobrać wielkość ogniwa (nie wiem, jaka była oryginalnie)
    - jakie będą zasady ładowania przy użyciu posiadanej ładowarki
    - czy lepiej kupić ogniwo z blaszkami, czy może być klasyczny akumulator AA
    - może coś jeszcze, o czym nawet nie wiem :-)

Wymiana ogniwa AA Ni-Cd na Ni-MH w trymerze - porady i zgodność ładowarki Wymiana ogniwa AA Ni-Cd na Ni-MH w trymerze - porady i zgodność ładowarki

Wymiana ogniwa AA Ni-Cd na Ni-MH w trymerze - porady i zgodność ładowarki

Pozdrawiam !
  • #2 17597405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 17597479
    zyndramm
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jaki czas ładowania proponuje instrukcja? W trymerze jest jakaś sygnalizacja zakończenia ładowania?

Instrukcja być może jeszcze gdzieś jest, ale raczej jej niej znajdę. Jest dioda zielona z tyłu ładowarki, która - z tego co pamiętam - gasła w pewnym momencie, ale obecnie nie gaśnie, bo albo mi się coś pomyliło, albo akumulator jest już na tyle stary, że nie osiąga wymaganych poziomów.

Cytat:
    NiCD mają mały opór wewnętrzny, więc sprawdzają się tam, gdzie jest duży pobór prądu. NiCD są też bardziej tolerancyjne na przeładowanie niż NiMH. Ładowanie prądem dziesięciogodzinnym trwa dla NiCD 14-16 godzin, a dla NiMH 11 godzin.

Czyli, jeżeli dobrze zrozumiałem, Ni-Cd lepiej się sprawdzi w tym przypadku, stanowiąc lepsze źródło energii dla trymera - zauważalnie ?

Cytat:
    NiMH mają większy prąd samorozładowania niż NiCD i tracą swój ładunek w miesiąc. Wyjątkiem są akumulatory serii Eneloop i ich pochodne czyli R2U (Ready 2 Use), Recyko, Recyko+ i inne.

Właśnie tylko takich akumulatorów jak wymieniłeś używam i myślałem o włożeniu tam białego Eneloopa.

Cytat:
    Dostępne są jeszcze akumulatory NiCD o pojemnościach 0.7Ah (PANASONIC N-700AACL, 700mAh) i 1Ah (KSY D-AA1000H 1000mAh).

Znalazłem już wcześniej te, które wymieniłeś spróbuję jeszcze poszukać, bo te co dotychczas znalazłem razem z przesyłką przewyższają wartość tego trymera :-)

Cytat:
    Z blaszką czy bez? Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika lepiej bez blaszki, bo mniej problemu z wymianą czy ewentualnym ładowaniem w ładowarce.

Ale jakoś tam trzeba by to zamocować w środku ? Bez lutowania tak czy tak się raczej nie obejdzie.

Czyli, reasumując całość (popraw jak się mylę) mogę wymienić ten akumulator Ni-Cd na Ni-MH ze wszystkimi założeniami eksploatacyjnymi, które podałeś. Lepiej jednak byłoby znaleźć nowe ogniwo Ni-Cd na wymianę.
  • Pomocny post
    #4 17597594
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17597605
    zyndramm
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc ! Teraz mam jasność. Biorąc wszystko pod uwagę, spróbuję znaleźć jakieś sensowne ogniwo Ni-Cd, co by wiele uprościło.

Jak nie, to jakieś Ni-MH, mniej pojemne niż Eneloop, ale za to krócej się ładujące, bo doba to jednak sporo :-)
  • #6 17597638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17597685
    zyndramm
    Poziom 10  
    Po Eldomie szału bym się nie spodziewał i chyba nikt nawet nie stara się sprawić wrażenia, że jest inaczej :-)

Mój trymer to wprawdzie Philips, ale po jego rozebraniu doszedłem do wniosku, że składa się w większości z marketingu...
    Jako maszynki używam bezprzewodowego Remingtona HC-5600 i muszę przyznać, że to najlepsze co dotąd miałem, a trochę tego było. Działa już prawie 4 lata. Nie wiem, czy golarki są równie dobre, bo ich nie używam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje wymienić ogniwo AA Ni-Cd w trymerze na ogniwo Ni-MH, z uwagi na niską dostępność Ni-Cd. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ładowania, pojemności oraz kompatybilności z istniejącą ładowarką. Zauważono, że Ni-Cd lepiej sprawdzają się w urządzeniach o dużym poborze prądu, a Ni-MH mają wyższe samorozładowanie. Użytkownik rozważa zakup akumulatorów Eneloop, które charakteryzują się dłuższym czasem ładowania, ale lepszą wydajnością. Wskazano również na konieczność dostosowania ogniwa do istniejących blaszek w akumulatorze oraz na możliwość lutowania. Użytkownik planuje poszukać akumulatorów Ni-Cd, ale jeśli to się nie uda, rozważy Ni-MH o mniejszej pojemności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA