logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czasowy wyłącznik LED do lampy akwarium - sterowanie przez Bluetooth/Wi-Fi

grbsmith 22 Gru 2015 09:13 1356 3
REKLAMA
  • #1 15260883
    grbsmith
    Poziom 10  
    Witam,
    Oto moja DIY lampa LED do akwarium,...
    zbudowana z 10 żarówek LED GU10 230v...
    z przodu mam 5 wł/wył jak na zdjęciu widać.
    Czyli po 2 żarówki na wł/wył...
    O co chodzi?!
    Potrzebuje czasowego wyłącznika żarówek tak żeby można było każdą parę żarówek włączyć o danej godzinie i wył.
    Zielony jestem w tego typu sprawach, więc liczę na wasze doświadczenie, wiedzę i pomoc.
    Dobrze by było a żeby taki włącznik czasowy można było sterować przez bluetooth bądź wi-fi np. android'em
    Co byście mi polecili bądź doradzili...??
    Da się coś takiego wrzucić do pokrywy lampy żebym samo załączało mi światełka ? chce uzyskać 3fazy światła: dzień, wieczór, noc. oczywiście strumień światła żarówek to załatwi ale potrzebuje trochę elektroniki żebym sam nie musiał pstrykać tych wł.:)

• REKLAMA
  • #2 15261032
    h3c4
    Poziom 15  
    Ocena: 100
    Hm mówisz sterowanie światłami + Wifi.
    Oczywiście troszkę pracy będzie Cię to kosztowało, dam wskazówki, na alledrogo są fajne układziki gotowe programowalne (LUA/Arduino) z modułem Wifi/GPIO za dobrą cenę "Moduł WIFI ESP8266 NODEmcu V3 lub Arduino ESP12E" .

- pozostaje napisać kod który w zależności od wysłanej komendy z poziomu androida (oczywiscie program na androida też trzeba napisać lub znalezść istniejącą apkę i się dostosować) wysteruje odpowiedni pin modułu wyżej,

- na wyjściach wystarczą optotriaki MOC.. + triak BT.. do załączania żarówki,

- jeśli jesteś ambitniejszy możesz sterować fazowo triaki i regulować jasność żarówek ;).

I finito ;)
  • REKLAMA
  • #3 15261543
    grbsmith
    Poziom 10  
    akurat rozjaśniania nie potrzebuję, ponieważ te żarówki nie mają takiej funkcji...
    ok to chyba zacznę kompletować materiał
  • #4 15267890
    grbsmith
    Poziom 10  

Poprowadzi ktoś za rączkę?
    co z czym połączyć...
    program MAGU napisał tak że zostaje mi tylko poskładać to wszystko w całość.
    Magia to dla mnie samego, więc może ktoś z życzliwych ma trochę czasu i cierpliwości żeby mnie pokierować?!
REKLAMA