logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrzynia basowa Blaupunkt z wzmacniaczem Magnat przestaje grać przy niskiej głośności

daneek18 22 Gru 2015 17:25 2064 17
REKLAMA
  • #1 15261999
    daneek18
    Poziom 10  
    Witam,

Od pewnego czasu w aucie mam zamontowaną skrzynie basową Blaupunkt z wzmacniaczem magnat. Wszystko działo dobrze aż do przedwczoraj. Mianowicie skrzynia przestaje grać - zaczyna znowu działać dopiero jak pod-głośnie radio do skali ok. 20-25 i później przez jakiś czas działa dobrze przy każdej głośności.
    Sprawdzałem już podłączenie kabli i wszystko wygląda dobrze (nic się nie poluzowało) Podczas gdy skrzynia przestaje wydawać dźwięk( dotykałem głośnik i podczas tego "wyłączenia" to głośnik ma jakieś tam małe wibracje więc jakby nadal działał z bardzo małą mocą) wzmacniacz cały czas jest włączony (sygnalizuje to zielona dioda). Dodam jeszcze, że czasami potrafi sama z siebie załączyć się na chwilę. (Co ciekawe problemu nie uświadczyłem podczas dłuższej jazdy autem - występuje raczej podczas jazdy na krótkich odcinkach oraz przy wyłączonym silniku\postoju)
    Może ktoś z Was drodzy forumowicze wie dlaczego tak sie dzieje i gdzie szukać przyczyny ? Na początek myślałem, że akumulator daje za słabe napięcie jednak potem doszedłem do wniosku, że jak tak by było to reszta rzeczy w aucie również działała by słabo. Więc może wzmacniacz jest już do wymiany ?
    Całość jest podłączone do stacji multimedialnej w aucie.
    Zasilanie idzie bezpośrednio do wzmacniacza od akumulatora grubym kablem, masę podłączyłem do uchwytu mocującego końcówkę do pasów (pod kanapą)

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15262075
    siersciuch11
    Poziom 8  
    A posiadasz kondensator ?
  • #3 15262262
    daneek18
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź,
    Nie posiadam kondensatora, jedynie wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #4 15262281
    siersciuch11
    Poziom 8  
    Poczytaj sobie na internecie o kondensatorze . zapewne w tym tkwi problem
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15262343
    daneek18
    Poziom 10  
    Wydaję się to być jakieś rozwiązanie - jednak jeszcze miesiąc temu wszystko działało dobrze bez kondensatora - być może niska temperatura mogła troszkę osłabić akumulator ?
    Czy wymiana akumulatora, bądź jego naładowanie może pomóc ?
    Nie ukrywam - nie chciał bym się pakować w koszty zakupu kondensatora - jednak jeżeli to będzie jedynie wyjście to będę zmuszony.
  • #6 15262366
    iincognito
    Poziom 2  
    Sprawdź akumulator w warsztacie. Wymiana może być nie potrzebna.
  • #8 15262664
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9320
    daneek18 napisał:
    Wszystko działo dobrze aż do przedwczoraj
    siersciuch11 napisał:
    A posiadasz kondensator ?
    A co ma piernik do wiatraka? Na brak właściwego kontaktu kondensator Ci pomoże???
    Autorze tematu - sprawdź najpierw połączenie zasilania, a potem sam wzmacniacz - mnie to wygląda na ewidentny zimny lut we wzmacniaczu, lub brak kontaktu elektrycznego w połączeniu.
  • #9 15265394
    daneek18
    Poziom 10  
    Instalacja wygląda dobrze - jutro z rana jeszcze raz wszystko odkręcę i zamocuje.

Więc pewnie pada wzmacniacz - co ciekawe dzisiaj doszedłem do tego, że kiedy skrzynia przestaje grać mogę ją włączyć jedynie poprzez energiczne podkręcenie głośności (wolne pogłośnienie nic nie daje)
  • Pomocny post
    #10 15265420
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    daneek18 napisał:
    , że kiedy skrzynia przestaje grać mogę ją włączyć jedynie poprzez energiczne podkręcenie głośności (wolne pogłośnienie nic nie daje)
    To jest typowy objaw zabrudzonych styków przekaźnika załączającego obciążenie (gniazda wyjściowe na głośnik) z wyjściem wzmacniacza mocy. Nie wiem czy w Twoim wzmacniaczu jest takie rozwiązanie (z przekaźnikiem), ale nawet jak nie - to na pewno brak jest gdzieś pewnego styku. Naprawa nie powinna być kosztowna, a na pewno warto ją zrobić - nie tylko żeby przestał się wyłączać, ale dlatego, żeby w końcu nie zamilkł na zawsze...

Wesołych Świąt!
  • #11 15265577
    daneek18
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc.
    W temacie elektroniki jestem troszkę zielony - wrzucam zdjęcia mojego wzmacniacza z prośbą o poradę, które miejsca powinienem wyczyścić bądź prosił bym o małą instrukcję jak do tego się zabrać.

Również życzę Wesołych Świąt i przepraszam, że tak motam i drążę.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Skrzynia basowa Blaupunkt z wzmacniaczem Magnat przestaje grać przy niskiej głośności 2.jpg (4.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skrzynia basowa Blaupunkt z wzmacniaczem Magnat przestaje grać przy niskiej głośności 3.jpg (3.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skrzynia basowa Blaupunkt z wzmacniaczem Magnat przestaje grać przy niskiej głośności 1.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 15265721
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie masz za co przepraszać :)
    Przeczyszczenie niestety może nie pomóc:
    Przekaźnika nie ma, więc pozostaje ewentualność zimnych lutów - niekontaktów na połączeniu elementów do ścieżek druku. Jeśli masz lutownicę (byle nie do rynien...;) ) i umiejętność posługiwania się nią nie jest Ci obca (są tam małe pola lutownicze!), możesz spróbować poprawić te najbardziej podejrzane punkty lutownicze. Wymaga to delikatnego wyjęcia całej płyty (łącznie z tranzystorami, a więc i ich mocowanie trzeba odkręcić i przy montażu nie zapomnieć o podkładkach izolacyjnych, i sprawdzeniu czy nie ma zwarć z masą tam, gdzie ich być nie ma prawa ) i sprawdzeniu wszystkich podejrzanych punktów lutowniczych. Najbardziej prawdopodobne jest wystąpienie zimnego lutu (a więc niepewnego styku) tam, gdzie występują naprężenia - przy zaciskach zasilania, głośnikowych, bezpieczniku...
    Jeżeli jesteś (jak sam piszesz) laikiem w temacie elektroniki - proponuję oddać sprzęt do jakiegoś fachowca (serwisu) - koszt nie powinien być wielki, a jeśli określisz możliwą przyczynę (występowanie usterki nieregularnie i fakt, że po nagłym zwiększeniu głośności zaczyna pracować) na pewno pomożesz w sprawnym zlokalizowaniu usterki i jej usunięciu.

Szczęśliwego Nowego Roku (i naprawienia sprzętu)! ;)
  • #13 15267323
    daneek18
    Poziom 10  
    Dzisiaj jeszcze na próbę wymieniłem bezpiecznik i póki co wszystko działa bez zastrzeżeń ( stary bezpiecznik był mocno "zaśniedziały" i miał popękany plastik dookoła ) - nie wiem czy to zbieg okoliczności czy faktyczny problem ?
    Jednak jeżeli problem powróci to oddam sprzęt do fachowca i przekaże mu wszystkie informacje, które dostałem :)

W takim razie również życzę jeszcze raz Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku i naprawdę jestem bardzo wdzięczny za pomoc i poświęcony czas ! :)

Pozdrawiam
  • #14 15273911
    daneek18
    Poziom 10  
    Witam ponownie,
    Muszę reaktywowac wątek - mianowicie problem występuje dalej.
    Pożyczyłem wzmacniacz na którym dalej skrzynia basowa 'cichnie' (jak przyłożenie rękę do głośnika to gra ale bardzo cicho i slabo)
    W takim wypadku nie jest to wina wzmacniacza.
    Podejrzewam teraz, że pada skrzynia basowa, radio lub instalacja?

Z góry dziękuję wszystkim za rady
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 15273949
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jeżeli wyeliminowałeś wzmacniacz, trzeba się przyjrzeć głośnikowi i jego połączeniu ze wzmacniaczem. Zasilanie wzmacniacza odpada. A samo radio? No wątpię, ale jak sprawdzisz czy głośnik jest OK, to i temu będzie trzeba się przyjrzeć.
  • #16 15274804
    daneek18
    Poziom 10  
    Jutro posprawdzam wszystko - dla pewności zapytam jeszcze czy możliwe jest że akumulator daje za mało prądu momentami i dlatego taki efekt się robi ? Bo dioda od zasilania wzmacniacza świeci się normalnie (czy skrzynia wydaje dźwięk czy nie)
  • #17 15275118
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Wcześniej napisałeś:
    daneek18 napisał:
    zaczyna znowu działać dopiero jak pod-głośnie radio do skali ok. 20-25 i później przez jakiś czas działa dobrze przy każdej głośności.

...więc to co teraz sugerujesz nie ma sensu:
    daneek18 napisał:
    czy możliwe jest że akumulator daje za mało prądu momentami i dlatego taki efekt się robi ?

Sprawdź co napisałem wyżej. Potem zobaczymy co dalej.
  • #18 15293848
    daneek18
    Poziom 10  
    Ostatecznie usterkę udało sie rozwiązać i faktycznie były to ledwo trzymające się "cienkie" kabelki wewnątrz skrzyni - łączące głośnik z wyjściami subwoofera (jeden bardzo słabo sie trzymał i to chyba on zależnie od drgań w środku łączył i nie łączył)

Trzeba było je odlutować i podmienić na grubsze.

Jeszcze raz dzięki za pomocne rady.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z działaniem skrzyni basowej Blaupunkt, która przestaje grać przy niskiej głośności, a wzmacniacz Magnat pozostaje włączony. Po sprawdzeniu połączeń i akumulatora, forumowicze zasugerowali sprawdzenie kondensatora oraz styków przekaźnika. Użytkownik wymienił bezpiecznik, co chwilowo poprawiło sytuację, ale problem powrócił. Ostatecznie zidentyfikowano, że przyczyną były luźne kable wewnątrz skrzyni, które łączyły głośnik z wyjściami subwoofera. Po ich wymianie na grubsze, problem został rozwiązany.
REKLAMA