logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik schodowy - nie działa poprawnie przy włączaniu z dołu

mateush2007 23 Gru 2015 23:05 4275 10
  • #1 15265972
    mateush2007
    Poziom 2  
    Witam. Mam w mieszkaniu 2 wyłączniki schodowe i dwie żarówki pod nie. W jednej puszce mam 3 kable a w drugiej do tego czarny przewód. Elektryk podłączył tak że gdy zapalam na dole i gaszę na górze to jest wszystko prawidłowo, ale gdy zejdę na dół i chcę zapalić to żarówka już nie świeci. Podłączone jest następująco:
    Wyłącznik schodowy - nie działa poprawnie przy włączaniu z dołuBez tyt...jpg (10.9 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Nie mogę na razie przesłać zdjęć. Elektryk nie daje znaków życia. Co może być tutaj źle wykonane?
  • Pomocny post
    #2 15265985
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Witam.
    Tak to ma wyglądać.
    Wyłącznik schodowy - nie działa poprawnie przy włączaniu z dołu
  • #3 15266038
    mateush2007
    Poziom 2  
    Czyli coś takiego? Nie wywali mi?

Wyłącznik schodowy - nie działa poprawnie przy włączaniu z dołu2.jpg (8.66 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15266128
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Weź miernik i neonówkę i sprawdź, gdzie jest faza i który przewód z "zimnych", jest który, w drugim wyłączniku.
  • #5 15266132
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
    Panowie a co w takim układzie z przewodem żółto-zielonym zarezerwowany jako przewód ochronny a na schemacie widnieje jak byk że jest wykorzystany jako przewód komunikacyjny.
  • #6 15266362
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    niewolno2 napisał:
    a na schemacie widnieje jak byk że jest wykorzystany jako przewód komunikacyjny.

Na schemacie widzę kolory niebieski, czarny i czerwony.
  • #8 15266401
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    mateush2007 napisał:
    Czyli coś takiego? Nie wywali mi?

Teoretycznie nic nie ma prawa "wywalić". Co najwyżej żarówka nie zaświeci.
  • #9 15267423
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    niewolno2 napisał:
    W poście nr. 3 masz żółto zielony.
    -bo robił "oszczędnie" z kabelka 3 żyłowego.
  • #10 15267895
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
    Alemucha napisał:
    -bo robił "oszczędnie" z kabelka 3 żyłowego.

To go od niczego nie zwalnia aby zastosował odpowiedni przewód.
  • #11 15267982
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Zgadza się. Widząc rysunek -widzimy błędy i zapewne za chwilę usłyszymy że to z biedy. Ale prawda jest taka, że biednemu tym bardziej nie wolno robić głupot, bo nie stać go na adwokatów, odszkodowania, leczenia, konsolacje, trumny, zastępstwo w chacie na czas odsiadki. I na koniec -na koszty koniecznej powtórnej roboty. Różnica w cenie materiału takiego obwodu wyniesie powiedzmy szczerze 2-5 piw. Dopiero co musiałem rwać sąsiadce pajęczynę wykonaną kabelkiem YTKsY2x2x0.5 przez o zgrozo -wnuka! Skrętkę komputerową w gniazdkach też już widziałem!
    mateush2007 napisał:
    Elektryk nie daje znaków życia
    -obyś nie wykrakał.
    Wesołych Świąt i NORMALNOŚCI! Przewody ochronne mają chronić, a robocze -pracować!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem wyłączników schodowych w swoim mieszkaniu, gdzie jeden z wyłączników nie pozwala na włączenie żarówki z dołu. Elektryk podłączył system, ale występują nieprawidłowości w działaniu. W dyskusji poruszane są kwestie związane z podłączeniem przewodów, w tym użycie przewodu żółto-zielonego jako komunikacyjnego, co budzi wątpliwości. Uczestnicy sugerują użycie miernika do sprawdzenia fazy oraz wskazują na możliwe błędy w instalacji, które mogą wynikać z oszczędności w doborze materiałów. Podkreślają również znaczenie stosowania odpowiednich przewodów dla bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA