logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Crunch 500W przestał działać po zwiększeniu głośności - co sprawdzić?

johny3427 24 Gru 2015 21:35 1491 7
REKLAMA
  • #1 15267702
    johny3427
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Zrobilem sobie prezent pod choinke skrzynia basowa jbl 15 i do tego wzmacniacz 2 kanalowy crunch 500w. No i wszystkobpieknie gralo dopoki troche nie rozkrecilem regulatora. Wychodze z samochodu i nic nie smierdzialo. Zadna dioda na wzmaku sie nie pali chociaz kable podlaczone. Pomozcie bo to moj 1 kontakt z takim sprzetem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15267730
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Pytanie nr 1.
    Czy zasilanie dociera na wzmacniacz?
    Pytanie nr 2.
    Czy pojawia się napięcie sterujące załączeniem wzmacniacza ?
    To ze sterowania anteną?
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #3 15269395
    johny3427
    Poziom 9  
    Dzięki Ricoh_220 sprawdziłem oba pytania. Okazał się spalony bezpiecznik. Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam.
  • #4 15269481
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Wesołych świąt
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #5 15281019
    johny3427
    Poziom 9  
    Skoro temat nie został jeszcze zamknięty to mam pytanie znów. Dlaczego skrzynia zaczęła ciszej grać? Dzień wcześniej na minimalnych ustawieniach w radiu i przykręcona na wzmacniaczu moc skrzynia trzęsła fotelami teraz na tych samych ustawieniach jest duuużo ciszej. Nie rozkręcałem mocy srzyni aby mogła się dogrzać czy cos takiego. Temperatura na dworzu może miec coś z tym wspólnego ?
  • REKLAMA
  • #6 15281825
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    johny3427 napisał:
    Okazał się spalony bezpiecznik.
    - bezpiecznik nie musi być jedynym uszkodzeniem. Możliwe że uszkodzone JBL lub wzmacniacz albo jedno i drugie. Musisz na początek posprawdzać gdzie następuje spadek sygnału.
  • #7 15282261
    johny3427
    Poziom 9  
    Tak wiem, ale po wymianie bezpiecznika wszystko grało tak ja należy i było sprawdzanie miernikami itd. A teraz nie wiem co jest. prąd dochodzi kable i bezpieczniki sprawdzone, membrana się rusza dobrze ale mało dźwięku. Dzisiaj poszedłem z rana do fury i basu WCALE nie było dopiero po kilu minutach ja wzmacniacz trochę zrobił się ciepły to zaczeło trochę słychać ten bas ale nie tak jak na początku. Ujemna temperatura może mieć jakiś wpływ na prace wzmacniacza i głośnik?
  • #8 15284871
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    johny3427 napisał:
    Ujemna temperatura może mieć jakiś wpływ na prace wzmacniacza i głośnik?
    - może, jeśli są kiepskiej jakości połączenia lutowane.
    dzimi napisał:
    Musisz na początek posprawdzać gdzie następuje spadek sygnału.
    - sprawdź czy uszkodzony masz wzmacniacz , czy JBL. Wtedy można dalej się zagłębiać i szukać uszkodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem Crunch 500W, który przestał działać po zwiększeniu głośności. Po sprawdzeniu zasilania i napięcia sterującego okazało się, że uszkodzony był bezpiecznik, co zostało naprawione. Po wymianie bezpiecznika wzmacniacz działał, ale użytkownik zauważył, że skrzynia basowa JBL 15 gra znacznie ciszej niż wcześniej. Pojawiły się sugestie, że problem może leżeć w jakości połączeń lutowanych, uszkodzeniu wzmacniacza lub głośnika, a także wpływie niskiej temperatury na działanie sprzętu. Użytkownik potwierdził, że prąd dochodzi, a membrana głośnika działa, ale bas jest słaby, co może być związane z warunkami atmosferycznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA