logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 3-fazowej płyty indukcyjnej do włącznika z odczytem stanu na Arduino/RPi

SekatorWielki 25 Gru 2015 16:04 2472 10
REKLAMA
  • #1 15268772
    SekatorWielki
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,

Czy jest możliwość aby podłączyć 3 fazową płytę indukcyjną do jakiegoś włącznika, coś w rodzaju kontaktu?

Najlepiej jakby taki włącznik miał możliwość odczytu stanu przez wyjście na piny lub USB - chciałbym podłączyć go pod Arduino lub Raspberry Pi oczywiście obowiązkowo z możliwością włączania i wyłączania.

Dzięki i pozdrawiam!
    StękatorWielki
  • REKLAMA
  • #2 15268774
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Czyż nie wystarczy najprostszy przekaźnik z trzema stykami?
  • REKLAMA
  • #3 15268833
    SekatorWielki
    Poziom 8  
    W jaki sposób można sterować takim przekaźnikiem? Jakieś przykładowe urządzenia polecane? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15268862
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    SekatorWielki napisał:
    Najlepiej jakby taki włącznik miał możliwość odczytu stanu przez wyjście na piny lub USB - chciałbym podłączyć go pod Arduino lub Raspberry Pi oczywiście obowiązkowo z możliwością włączania i wyłączania.

Stycznik.

SekatorWielki napisał:
    W jaki sposób można sterować takim przekaźnikiem?

Tak jak każdym innym...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15268870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15268877
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Tylko że samo włączanie i wyłączanie zasilania nic nie da. Kuchenka ma własne sterowanie które po jej zasileniu trzeba i tak włączyć.
  • #7 15269089
    SekatorWielki
    Poziom 8  
    12pawel napisał:
    Tylko że samo włączanie i wyłączanie zasilania nic nie da. Kuchenka ma własne sterowanie które po jej zasileniu trzeba i tak włączyć.

Czy mógłbyś proszę rozwinąć swoją wypowiedź? :)

Mi chodzi wiesz bardziej o możliwość wyłączenia "ciężkich sprzętów" np. żelazko, kuchenka przy wyjściu z domu. Jestem na etapie budowania mieszkania od stanu deweloperskiego, jestem też programistą (może nie urządzeń wbudowanych, ale w interfejsie Raspberry Pi czy ewentualnie Arduino się odnajdę) i chciałbym tanim kosztem wprowadzić kilka elementów dla wygody i bezpieczeństwa w domu :)
    Chętnie się podzielę doświadczeniem jak skończę :)

Pod Raspberry Pi mogę podpiąć bardzo prosto np. czujnik dymu i w razie wykrycia niebezpiecznego stężenia mogę zaprogramować odcięcie zasilania, tylko odcięcie zasilania na płycie indukcyjnej jest czymś niestandardowym czego nie mogę tak po prostu znaleźć w sieci w kontekście minikomputera.
  • #8 15269095
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Będziesz włączał i wyłączał tylko zasilanie. Po załączeniu zasilania i tak musisz użyć przycisków na płycie aby ją uruchomić i włączyć poszczególne pola grzejne.
    A co do systemów wyłączania zasilania to są fajne rozwiązania hotelowe. Wkładasz klucz od drzwi masz prąd, wyjmujesz to nie masz. Proste. Oczywiście możesz podłączyć pod to tylko te obwody które chcesz.
  • #9 15269102
    SekatorWielki
    Poziom 8  
    I tylko i wyłącznie o to mi chodzi. Jak czujnik dymu wykryje w kuchni dym, wyłączy prąd. Jak będę wychodzić z domu to dotknę kartą zbliżeniową zamka w drzwiach i wyłączę wszystkie urządzenia tak na wszelki wypadek. Czemu nie. Na etapie deweloperskim podpięcie tego wszystkiego to całkiem tani koszt.

@Edit
    Mam tutaj taki moduł, tylko on pracuje z napięciem 250V.

http://arduinosolutions.com/pl/p/Modul-z-8-przekaznikami-z-transoptorami/670
    Czy do kuchni jest to rozdzielone na kilka kabelków o łącznym napięciu 400V i ten przekaźnik dałby radę czy też nie? ;)

@Edit
    Rozwiązania hotelowe odpadają bo musiałbym mieć UPS aby podtrzymać urządzenia sterujące, wydaje mi się to rozwiązaniem mniej stabilnym i troszkę zbyt dużym wymiarowo. Nie mam gdzie zmieścić tak dużej skrzynki w mieszkaniu, co prawda jest 65m2 ale wszystko ma swoje przeznaczenie :)
  • Pomocny post
    #10 15269301
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    SekatorWielki napisał:
    Mam tutaj taki moduł, tylko on pracuje z napięciem 250V.
    http://arduinosolutions.com/pl/p/Modul-z-8-przekaznikami-z-transoptorami/670
    Czy do kuchni jest to rozdzielone na kilka kabelków o łącznym napięciu 400V i ten przekaźnik dałby radę czy też nie? ;)

To jednym z przekazników załczac bedziesz 230V na cewkę stycznika, a tym stycznikiem załączać będziesz obwod trojfazowy 400V. Stycznik dobrać musisz na moc obciążenia.
  • #11 15269978
    SekatorWielki
    Poziom 8  
    Dzięki za konkrety, za niedługo będę brać się za implementację :) Poproszę o pomoc elektryka z rodziny, będzie już wiedział od czego zacząć :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia 3-fazowej płyty indukcyjnej do włącznika z możliwością odczytu stanu przez Arduino lub Raspberry Pi. Odpowiedzi sugerują użycie stycznika, który można sterować za pomocą przekaźnika. Wskazano, że samo włączenie zasilania nie wystarczy, ponieważ płyta wymaga dodatkowego uruchomienia. Użytkownik planuje zintegrować system z czujnikiem dymu oraz innymi urządzeniami, aby zwiększyć bezpieczeństwo w domu. Wskazano również, że stycznik powinien być dobrany do mocy obciążenia, a przekaźnik może być użyty do załączenia cewki stycznika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA