logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BTM-222 - Arduino Uno - Brak reakcji na komendy AT w komunikacji UART

dombekkk 25 Gru 2015 22:10 1368 4
REKLAMA
  • #1 15269476
    dombekkk
    Poziom 10  
    Witam! Posiadam arduino uno oraz moduł bluetooth btm222, ogólnie postawiłem już kilka projektów używając komunikacji bt. Problem pojawił się teraz - gdy chciałem (pierwszy raz) użyć komend AT modułu aby ustawić PIN. Na arduino wrzucam program blink, do pinów TX i RX arduino, podłączam krzyżowo piny odpowiadające na module bt. Moduł nie reaguje na wrzucanie w porcie szeregowym w aplikacji sketch znaków AT itp. Mimo że gdy połączę się smartphonem z bt podczas działania programu na arduino w porcie szeregowym wyskakuje informacja " CONNECT '(tutaj adres)'" gdy rozłączę bt wyskakuje DISCONNECT, czyli wnioskuje że "jakaś" komunikacja jest, ale czemu nie mogę wysyłać nic do modułu? Proszę o pomoc oraz z góry dziękuje za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 15270054
    Spooner
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Polecam poradniki z serii Mirkak36

• REKLAMA
  • #3 15271783
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Jeśli moduł jest w stanie połączenia z hostem np. z telefonem (komunikat CONNECT) to staje się przezroczystym dla warstwy łącza. To co wyslesz do modułu przekazane zostanie na "drugą stronę" łącza. Stąd nie możesz mu wysyłać komend, bo on nie jest w stanie je interpretować, traktuje to co wysylasz jako dane do wysłania. Komendy AT możesz wysyłać gdy moduł nie jest w stanie połączenia.
  • REKLAMA
  • #4 15274366
    dombekkk
    Poziom 10  
    Spodziewałem się tego, dlatego robiłem to w każdej konfiguracji. Ogólnie problem rozwiązałem podłączając przejściówkę usb-uart :D Choć chciałbym umieć to zrobić z poziomu arduino, żeby móc dynamicznie to zmieniać. Być może problemem jest programowy Serial1 (mam arduino UNO gdzie jest tylko jeden Serial, używany do komunikacji arduino-pc). Pozdrawiam!
  • #5 15274520
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Nie reaguje na żadne komnedy AT? Kończysz polecenia AT znakami \r\n z wyjątkiem polecenia zmiany PIN ATP=xxxx, która musi być zakończona samym \r (bez \n)?
REKLAMA