logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujka alarmu działa odwrotnie - jak ją podłączyć ?

gaceqq 26 Gru 2015 09:11 3678 5
  • #1 15269898
    gaceqq
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam

Mam problem z właściwym podłączeniem czujki przewodowej do alarmu.
    Chodzi o chiński bezprzewodowy alarm GSM (Seciurity alarm system):

Alarm z czujkami bezprzewodowymi działa ok. Mam instalację i chciałem podłączyć czujkę przewodową Paradox PA-476 i mam problem. Po podłączeniu jak na poniższym schemacie (kolory przewodów nie mają znaczenia) alarm działa odwrotnie tzn. włącza się od razu po uzbrojeniu i sabotaż włącza alarm po wciśnięciu obudowy czyli odwrotnie niż powinno być. Poniżej rysunek jak to połączyłem:

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Dołączam do postu instrukcję obsługi.
    Załączniki:
    • System alarmowy GSM.pdf (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 15270020
    gaceqq
    Poziom 11  
    Witam,

No tak alarm to zbyt dużo powiedziane. Chcę zabezpieczyć troszkę nie zamieszkały budynek. Z czujką bezprzewodową spełnia swoje zadanie jak dla mnie ale chciałem dołożyć czujkę przewodową.

Schemat poprawiłem w pierwszym poście. Dzięki za odzew. Będę wdzięczny za pomoc.

Wesołych Świąt :)
  • #4 15270535
    Krzysztof Gustaw
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Witam!
    Z instrukcji, którą znalazłem w necie:
    Na początek przepnij sabotaż czujki (TAMPER) z zacisku L2 na zacisk L3 lub L4 dlatego, że linie L3 i L4 działają cały czas a L1 i L2 działają kiedy system jest uzbrojony.
    Czujka ma wyjścia alarm i sabotaż typu NC (normalnie załączone) a to chińskie cudo ma linie przewodowe typu "aktywne przy zwarciu", nic więc dziwnego, że włącza się alarm.

Musisz odwrócić sygnały czujki, np za pośrednictwem przekaźników.

Pozdrawiam
    KG
  • #5 15275355
    gaceqq
    Poziom 11  
    Witam

Dołączyłem do pierwszego postu instrukcję obsługi - ale tam za bardzo to nic nie ma co do sposobu podłączania czujki przewodowej.

Dziękuję za informacje. Jednak jeszcze nie miałem możliwości przepiąć Tampera ale chyba i takie podpięcie jak Pan proponuje też próbowałem jednak to nic nie zmieniło.

Czy może mi Pan napisać czym odwrócić taki sygnał - nie znam się za bardzo na elektronice.

Znalazłem na necie identyczny alarm połączony z czujką chyba w taki sam sposób jak ja to zrobiłem - http://alarmygsm.com.pl/pl/n/2 ale czy to śmiga to trudno powiedzieć.
  • Pomocny post
    #6 15275501
    Krzysztof Gustaw
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Spróbuj podłączyć czujkę i pozwól się alarmowi "wywyć" i zobacz co dalej. Jeśli to nie pomoże, to połącz wg rysunku:
    Załączniki:
    • 06021501.PDF (76.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA