logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy instalacji Win8.1 i Win10 na PC z płytą Asus M2N-E SLI i AMD Athlon 64 X2

gothic77 26 Gru 2015 09:38 1830 16
REKLAMA
  • #1 15269930
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Proszę mi powiedzieć, czy jest możliwość od strony technicznej, że nie mogę zainstalować Win8.1 oraz Win10?
    - wywala cały czas niebieski ekran w czasie instalacji, a potem np. że system nie został poprawnie zamknięty itd. Żadne modły nie pomagają.

Mam komputer PC (składany) Płyta: Asus M2N-E SLI, Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6400+, Ram: 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM), Grafika: AMD Radeon HD 6670 (1 GB), Zasilacz: CHIEFTEC 400W GPA-400S8

Jedyny system z tych nowszych jaki można u mnie zainstalować to Win8
  • REKLAMA
  • #2 15270004
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    gothic77 napisał:
    ...wywala cały czas niebieski ekran w czasie instalacji...

A tak ciut konkretniej (można prosić)?

PS
    W kontekście tej niemożności instalacji - rzuć okiem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3135667.html (posty 6 i 7). Jeśli to ten trop, to jakieś poprawki umożliwiające użycie 8.1 były publikowane.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 15270014
    gothic77
    Poziom 14  
    Przy win8.1 sytuacja ma takie miejsce, że pada w czasie początkowej instalacji.
    - ciężko mi powiedzieć o błędzie, bo nie pamiętam, ale również miało miejsce, że system nie został do końca zainstalowany.

Przy win10 jest komunikat o błędzie Error: 0x0000001
    - potem leci za każdym restartem informacja, że system nie może, czy nie mógł zostać poprawnie zamknięty

W czasie instalacji na początku jest ok. Pliki początkowe ładnie się instalują, potem restart, komunikat o konfiguracji sprzętu i po ponownym restarcie wywala komunikat, że system nie może zostać poprawnie zamknięty.

Chwile kombinowania, klikania po różnych opcjach i pojawia się, że: Komputer został nieoczekiwanie uruchomiony ponownie lub napotkał błąd. Nie można kontynuować instalacji systemu Windows. Aby zainstalować system Win kliknij OK w celu ponownego uruchomienia komputera, a następnie uruchom ponownie instalację.

...Edit:
    - zobaczę jak się ma ku wer. 32bitowej przy Win10 i o ew. efekcie napiszę w poście

EDIT:
    W czasie instalacji Win 10 w wer. 32bity jest podobnie jak w przypadku 64bitowej wer. Początek instalacji ok, restart, przygotowanie sprzętowe, restart i komunikat:
    Komputer został nieoczekiwanie uruchomiony ponownie lub napotkał błąd. Nie można kontynuować instalacji systemu Windows. Aby zainstalować system Win kliknij OK w celu ponownego uruchomienia komputera, a następnie uruchom ponownie instalację.
  • #4 15276286
    pietrucha18
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    A robiłeś coś z dyskiem? (formatowanie, test smart, bad sektory, nowe partycje).
  • #5 15276547
    gothic77
    Poziom 14  
    pietrucha18 napisał:
    A robiłeś coś z dyskiem? (formatowanie, test smart, bad sektory, nowe partycje).

Jeżeli chodzi o temat dysku to próbowałem na 3 różnych.
    Mam 750GB, 1TB oraz stary dysk o magicznej pojemności 25GB :)
    - dyski swego czasu były sprawdzane przez program i nie było na żadnym z nich uszkodzeń

Partycje zakładane zawsze spod poziomu Windowsa oraz w wolny sposób formatowane.
  • Pomocny post
    #6 15276700
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Przecież bluescreeny to objaw nie stabilności systemu. Ramy sprawdzić memtestem, zobaczyć czy komp odpali z liveCD jakiegoś linuksa. Może coś walnięte jest.
    To świeżo poskładane czy jak?
  • #7 15276715
    gothic77
    Poziom 14  
    310artur napisał:
    Przecież bluescreeny to objaw nie stabilności systemu. Ramy sprawdzić memtestem, zobaczyć czy komp odpali z liveCD jakiegoś linuksa. Może coś walnięte jest.
    To świeżo poskładane czy jak?

Komputer ma już trochę lat :) do tej pory nie było z żadnym systemem takich problemów jak w przypadku nadmienionych Win 8.1 oraz Win 10.

Przetestuję RAM oraz ściągnę jakąś wer. Live Linuxa i będę pisał, co i jak.
  • Pomocny post
    #8 15276795
    310artur
    Poziom 43  
    Może jeszcze warto sprawdzić czy poskładany dobrze. Nie był czyszczony? Coś było wymieniane? Takie to dziwne że win8 się instaluje a inne nie. Dysk we właściwe gniazdo wpięty? Nie ma tam żadnych raid czy dodatkowych kontrolerów? Nie zmienia się tam czasem tryb IDE/AHCI. A jak z ramem całe 4GB wykrywa?
  • REKLAMA
  • #9 15277382
    gothic77
    Poziom 14  
    Pamięć RAM przetestowana i bez błędów po końcowym komunikacie.
    Płyta LIVE z Linuxem... dopadłem jedynie jakąś wer. starą gdzie po uruchomieniu wyleciało, aby działać w trybie tekstowym (brak pojęcia jak to ugryźć ew. poszukam czegoś innego)
    - znalazłem również płytę ratunkową opartą na Win 8.1 i sprawa się ma tak, że po wklepaniu bootowania z pendrive i wczytaniu plików początkowych wchodzi na pulpit i zaczynają się instalować (odnajdywać) stery do sprzętu i nagle boom i wywala z systemu (nie zdążyłem zerknąć na czym, bo za szybko jest)

Pamięć RAM mam w 4 kościach. Pamięć jak dobrze pamiętam była kupowana na zasadzie dual'a i w opakowaniu były dwie dobrane kości i tak potem ten sam model był dokupiony z 2GB na 4GB

Dodawane do kompa ostatnimi czasy nic nie było. W tamtym roku został wymieniony zasilacz (nie domagał) oraz karta graficzna (zwalona przez stary zasilacz)

W temacie czyszczenia to, co jakiś czas jest czyszczony z kurzy na zasadzie odpięcia wszelakich podzespołów i delikatnie miękkim pędzelkiem lecę po wszystkim, co jest ubrudzone.
    - ostatnio jak pierwsze problemy z Win 8.1 się pojawiły nałożyłem nową pastę na procesor, bo za bardzo się grzał

RAID mam całkiem wyłączony w BIOS'ie.
  • Pomocny post
    #10 15277545
    310artur
    Poziom 43  
    Coś nie tak - jak widzisz potwierdza się niestabilność. Próbowałeś rozumiem reset biosu do fabrycznych ustawień? Kondensatory na płycie OK? Innych pomysłów nie mam. Nie pojmuje też dlaczego win8 się instaluje (jesteś pewien że nadal się instaluje?) inne nie. Mi to wygląda na problem sprzętowy, niestabilne cpu/płyta/zasilacz. Ale athlona nie miałem nigdy więc więcej nic nie pomogę.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdź inną kartę graficzną, wyłącz co możesz zintegrowane na płycie, może coś nawala skoro problem przy sterach. Linuch w trybie tekstowym - może nie mógł karty graficznej obsłużyć bo padła a może zwyczajnie stary i nie miał drivera.
  • Pomocny post
    #11 15277643
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Jeśli instalujesz wersje 64bit tych systemów to możesz mieć problem z procesorem. Athlon X2 nie posiada pewnej instrukcji która jest wymagana do pracy windows 8.1 lub 10.
  • #12 15277839
    gothic77
    Poziom 14  
    ...@310artur
    W danym momencie mogłem jedynie zrobić restart do ustawień fabrycznych BIOS'u.
    - w czasie sprawdzenia jak się ma instalacja Win 10 po tym fakcie, wylatuje mi komunikat po wyborze partycji: - Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji ani zlokalizować istniejącej...

Ściągam z poziomu instalacji ów partycję, zakładam nową, robię format i nadal ten sam komunikat (po odpaleniu Win 8 na innym dysku ten dysk z którym jest "niby" problem jest normalnie widoczny i są na nim dane)

...@pl_chris
    Nie jestem do końca w temacie, ale z tego, co podesłał kolega (link) ...@Matuzalem to powinien wylecieć jakiś komunikat o tym, że z procesorem jest problem?
    - czy nie jest to zasada...
    Przy instalacji Win 10 w wer. 32bit również jest ten sam problem, co w przypadku 64bit'owego.
  • REKLAMA
  • #15 15279522
    gothic77
    Poziom 14  
    ...@310artur
    Tak... w czasie instalacji zawsze mam jeden dysk, aby nie zrobiło powiązania z pierwszym Win. Dysk był wpięty jako SATA 1.

Wymieniłem grafikę na inną, ale okazuje się, że problem jest cały czas ten sam:

Jeszcze dla ew. dopełnienia byłoby do wypięcia z płyty: - karta muzyczna, karta sieciowa oraz odbiorniki (nano) z klawiatury, myszy.

Przeszukałem przy tej okazji kondensatory na płycie głównej i znalazłem jednego niedobitka:
    - tylko pytanie, czy to ma wpływ na obecny stan (nie znam się na tych sprawach)

...@pl_chris
    Kolega chyba już dał gwóźdź do zakończenia mojej mordęgi :)
  • #16 15279860
    310artur
    Poziom 43  
    Tak kolega pl_chris prędzej ma racje niż ten kondensator jest winien. Widzę że kond siedzi gdzieś pod PCI - jeśli płyty chcesz używać to lepiej go wymienić dla świętego spokoju choć raczej niezbędny to on nie jest (widać że dziurawy już więc i tak praktycznie pojemności już pewnie nie ma żadnej)
  • #17 15279889
    gothic77
    Poziom 14  
    Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i rozwiązanie nurtującego problemu :)

Życzę przy ów okazji: Wszystkiego Najlepszego na nadchodzący Nowy Rok!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z instalacją systemów Windows 8.1 i 10 na komputerze z płytą główną Asus M2N-E SLI oraz procesorem AMD Athlon 64 X2. Podczas instalacji występują niebieskie ekrany błędów oraz komunikaty o niemożności poprawnego zamknięcia systemu. Użytkownik próbował różnych dysków twardych, a także testował pamięć RAM, która nie wykazała błędów. Wskazano na możliwość problemów ze stabilnością sprzętu, w tym zasilacza i kondensatorów na płycie głównej. Zauważono, że procesor Athlon X2 może nie obsługiwać wymaganych instrukcji dla nowszych systemów. Użytkownik wymienił kartę graficzną, ale problemy nadal występują. Ostatecznie zasugerowano wymianę uszkodzonego kondensatora na płycie głównej jako potencjalne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA