logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować zapytania kasujące i edytujące w skrypcie MySQL?

mf18 14 Cze 2005 16:24 1119 4
REKLAMA
  • #1 1577256
    mf18
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Dostałem nastepujące zadanie na zaliczenie: na podstawie ponizszego skryptu mam narysować formularz; zaznaczyc zapytania mysql odpowiedzialne za kasowanie i edytowanie; napisać jakiej tabeli dotycza wykonywane opearcje w skrypcie; podac nazwy tabeli i pól wykorzystywanych w skrypcie. Oto skrypt:

<?include("mysql.inic.php");?><html><Head><title>edycja danych</title></head><body>
    <?
    if(! isset($_GET[kasuj]&&!$_GET[edytuj]&&!$_[wyedytuj])
    {
    echo"<TABLE border=1 align=center>
    <TR>
    <TD> align=center><font>Specjalizacja</TD>
    <TD></TD><TD></TD>
    </TR>";
    $tempa=sql("SELECT*from specjalizacja order by idspecjalizacja desc");
    while($users=mysql_fetch_array($tempa))
    {
    echo"
    <TR><TD>$users[specjalizacja]</TD>
    <TD>A href=lista_specjalizacja.php? kasuj+$users[idspecjalizacja]>kasuj</A></TD>
    <TD>A href=lista_specjalizacja.php? edytuj=$users[idspecjalizacja]>edytuj</A></TD>
    </TR>";
    }}
    elseif($_GET[kasuj])
    {
    sql("Delete from specjalizacja where idspecjalizacja='$_GET[kasuj]'");
    }
    elseif($_GET[wyedytuj])
    {
    sql("update specjalizacja set
    specjalizacja='$_POST[specjalizacja}'where idspecjalizacja='$_GET[wyedytuj]"");
    }?>
    </td></tr></table></body></html>

Jak i w czym mam to zrobić?? Pomocy!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1577844
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Formularz piszesz w htmlu poza tym to wcale nie jest skrypt mysql tylko php do obslugi bazy mysql....

I jest niekompletny bo np nie masz tu polaczenia z baza wogole wpisanego.... [chyba ze robi sie to w mysql.inic.php ktory masz includowany na poczatku....]

teraz pytania: [znaczy odpowiedzi:P]

operacje dotycza tabeli specjalizacja

zapytania sql to wszystko co w Twoim skrypcje znajduje sie w nawiasach polecenia sql...

SELECT-pobieranie danych [wszystkie pola tabeli specjalizacja poniewaz masz '*'

DELETE- usuwanie rekordu gdzie pole idspecjalizacja ma wartosc przekazana z formularza [$_GET[kasuj]

UPDATE-edycja pola specjalizacja w rekordzie [wierszu] w ktorym pole idspecjalizacja ma wartosc przekazana z formularza -zmienna $_GET[wyedytuj]

Kto Ci to zadanie zadal??:>
    jakies takie dziwne ze tak powiem jest.....
  • REKLAMA
  • #3 1579354
    mf18
    Poziom 12  
    Dziękuje jeszcze raz za pomoc. Zadanko wymyślił nauczyciel informatyki (nazwiska nie podam ;-) ) technikum energetycznego w Lubaniu Śląskim uczniowi 2 klasy, który za zaliczenie tego zadania może poszczycić się oceną bdb na koniec roku. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1579496
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ok nie potrzebowalem az tak szczegolowo;)
    brakuje Ci jeszcze tego formularza no ale nie wiem jak masz to narysowac [czy ma to dzialac wogole??] jak ma dzialac to brakuje jescze np plikow lista_specjalizacja.php....

co do formularza to robisz taki ktory zawiera odpowiednie pola o nazwach [name=""] takich jak zmienne tutaj, w <form podajesz metode GET [bo taj jest tutaj odbierana;)]

pola idcostam dajesz w formularzu ukryte [type=hidden] a w kazdym razie koniecznie nieedytowalne bo na ich podstawie caly skrypt orientuje sie co robic z tabela....

Pozdrawia!
  • #5 2003192
    mf18
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tematu. Dostałem zaliczenie, temat uważam za zakończony. Pozdrawiam.
REKLAMA