logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool/Philips ADP536WT - prawdopodobnie awaria programatora

osowek 26 Gru 2015 13:02 2646 9
REKLAMA
  • #1 15270346
    osowek
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    z małą nadzieją piszę ale mam sentyment do wymienionego w nazwie sprzętu :-)
    W tym roku minęło 20 lat jak mi służy i poza drobnymi problemami z hamulcem drzwi z przed paru lat do wczoraj chodziła bez pudła.
    Teraz się zrobiło tak że przy starcie każdego programu wylewa resztki wody,nalewa nową i staje. Nie pomaga przekręcanie programatora o jeden, dwa ząbki.Nie startuje aż do ząbka w którym dojdzie się do momentu w którym ma opróżnić znowu wodę.Podejrzewam programator ale oczywiście może coś jeszcze blokować dalszy ruch.Tego nie wiem. Może któryś z kolegów ma pomysł jak to sprawdzić albo gdzieś został mu programator?
    W przeciwnym wypadku będę zmuszony posłać ją na złom :cry: a takich już się raczej nie produkuje .W środku wygląda jak nówka. Nawet gumy od drzwi nie sparciały.Niewiarygodne.
    Wesołych prawie po Świętach dla wszystkich.
    Osowek

Moderowany przez skryn:

Poprawiono tytuł tematu o model urządzenia.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15270382
    szypek72

Specjalista AGD
    Ocena: 142
    osowek napisał:

W tym roku minęło 20 lat jak mi służy
    Myślisz że cała Elektroda wie jaką Ty masz zmywarkę? Zmień temat, bo pójdzie do kosza.
    Konto firmowe:
    Serwis AGD
    Topazowa 12, Tarnobrzeg, 39-400 | Tel.: 503XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 15270392
    osowek
    Poziom 9  
    szypek72 napisał:
    osowek napisał:

W tym roku minęło 20 lat jak mi służy
    Myślisz że cała Elektroda wie jaką Ty masz zmywarkę? Zmień temat, bo pójdzie do kosza.

Sorki i dzięki wydawało mi się ze napisałem model w temacie ale coś poszło nie tak :-)
  • REKLAMA
  • #4 15271095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15271097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15272155
    osowek
    Poziom 9  
    agdhandel napisał:
    Witam.Piszesz że pompa odpływowa pracuje więc jest ok,elektrozawory również bo wpuszczają wodę.Ja bym się skupił na sprawdzeniu pompy myjącej,czy nic jej nie blokuje i czy nie jest uszkodzona bo na taką po twoim opisie wygląda,później weź się za programator.Podaj model i numer serwisowy, zaczynający się od 85... wtedy znajdziemy nową pompę do tej zmywarki.Pozdrawiam

Witam podaję numer: 8542 536 10000

Jedno co dodam z objawów to kiedy naleje wodę do zmywarki programator normalnie przez chwilę wydaje taki dzwięk jak zawsze tzn : cykcyk cykcyk a potem nagle jest klik i kompletna cisza.A wtedy z reguły ruszała pompa myjąca.
    Pozdr
    Osowek
  • #7 15273957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 15273973
    osowek
    Poziom 9  
    agdhandel napisał:
    Sprawdziłem że pompa myjąca jest zwykła na 230 V podłącz ją na krótko prosto do sieci i sprawdź jeżeli działa to pozostaje nam programator.Obie te rzeczy pompa myjąca i programator w przypadku kupna nowych to wydatek rzędu 550 zł.

to chyba raczej to nie ma uzasadnienia ekonomicznego,
    sentyment ma też swoje granice. Ale dzięki.
    Zaraz sprawdzę dla ciekawości.
  • #9 15274021
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 15274178
    osowek
    Poziom 9  
    agdhandel napisał:
    Zawsze możesz szukać używanych,albo spróbować naprawić programator u jakiego speca od AGD zawsze warto zaryzykować.Nowa zmywarka na pewno tyle lat nie będzie działać.

Pompa działa podłączona na krótko :-)

Wiem ze nowa tyle lat już nie podziała takie czasy: 5-10 lat i odjazd.
    Ale kombinować z programatorem to raczej bezsensu walka. Może coś tam pochodzi a może zaraz znów padnie. Z drugiej strony nawet jeśli bym gdzieś jakimś cudem u kogoś znalazł nowy to jednak za drogo na taką staruszkę, a potem jednak coś innego ma też prawo zaraz paść.
    No i zmywarka nie chodzi a wszyscy w rodzinie się denerwują bo rączki im odpadają :-).

Pozdrawiam
    Osowek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool/Philips ADP536WT, która po 20 latach użytkowania przestała działać prawidłowo. Zmywarka wylewa resztki wody, nalewa nową, ale nie rozpoczyna programu. Użytkownik podejrzewa awarię programatora, ale nie wyklucza innych problemów, takich jak zablokowana pompa myjąca. Po sprawdzeniu, pompa działa, co sugeruje, że problem może leżeć w programatorze. Użytkownik rozważa koszt naprawy lub wymiany, ale z uwagi na wiek urządzenia, nie jest pewny, czy to opłacalne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pompy myjącej oraz ewentualne poszukiwanie używanych części lub naprawę programatora.
REKLAMA