logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsk 125 szarpie na trzecim biegu

davix12 26 Gru 2015 18:03 7671 8
REKLAMA
  • #1 15271016
    davix12
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z wsk 125 a mianowicie gdy jadę na trzecim biegu ok 60 km/h to tak co 3s szarpie nią występuje to tylko na trzecim biegu.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15271144
    rumot102
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    rozpołowić silnik sprawdzić stan : tulejek na wałkach , aparatu zmiany biegów , wałków i trybów możliwe że 3 bieg nie zazębia jak powinien chodzi mi głównie o tryb przesówny
  • REKLAMA
  • #3 15271220
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Sprawdzić sprzęgło. Mogą być zużyte tarcze.
  • #4 15271240
    rumot102
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    ja nie spotkałem się żeby zużyte sprzęgło szarpało powinno się ślizgać i kolega mówi że tylko na 3 szarpie więc z pełnym szacunkiem i wedle mnie odpada
  • REKLAMA
  • #5 15271263
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Na 3 biegu sprzęgło jest naibardziej obciążone. Może być olej między tarczami - trzeba wyczyścić. Bez wciskania dźwigni nie powinno się ślizgać.
    Sprzęgło łatwo sprawdzić "na pych" czy kręci silnikiem na 3 biegu.
  • #6 15271368
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1129
    Sprawdzić dokładnie tak jak pisał kolega wyżej - zębatki i cały mechanizm zmiany biegów.
    W WSK-ach często występowało tzw. "wyskakiwanie biegów", najczęstszym powodem tej usterki był nadmierny luz w aparacie zmiany biegów na palcu który przesuwał zębatkę, był on nitowany do całego aparatu, ale w taki sposób że musiał się obracać, ale tylko z minimalnym luzem. W czasie eksploatacji luz się powiększał, a palec zaczynał się "bujać" i to powodowało powyższe problemy gdyż podczas zmiany biegów z powodu zbyt dużego luzu nie dopychał zębatki w swoje miejsce i zębatka zazębiała się tylko "połowicznie"
    (czerwona strzałka - palec przesuwu zębatki)
    Wsk 125 szarpie na trzecim biegu
  • #7 15271479
    sylwek737
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Tu może być nawet zatarte łożysko w kole i akurat przy 60km/h strzelać. Trzeba posłuchać dobrze skąd wydobywa się dźwięk.

Dodano po 1 [minuty]:

Strzela tylko jak silnik ciągnie?
  • REKLAMA
  • #8 15271808
    davix12
    Poziom 9  
    Strzelaniem bym tego nie nazwał, lecz tak jak napisałem wyżej "szarpaniem" 1 i 2 bieg działa super bez problemowo, ale trójkę jak wrzucę to nawet jak jeszcze się dobrze nie rozpędzę to szarpie tak co 3-4 sekundy, i tak w kółko.
    W poniedziałek spróbuję jeszcze włożyć podkładkę dystansującą między dekielek wałka zdawczego a łożysko wałka być może coś pomoże.
    A co do tarcz sprzęgłowych to założyłem nówki, na wałku głównym i zdawczym są nowe łożyska.
    Ten wąs sterujący kołami przesuwnymi był luźny więc zaklepałem go z wyczuciem młotkiem ogólnie aparat bym wykluczył bo testowałem go na sucho bez skrzyni biegów i działał super wbijał biegi, a tak że redukował bez problemów.
    Podejrzewam, że problem może tkwić w tych tulejkach mosiężnych luz osiowy wałka pośredniego po skręceniu już karterów z uszczelka i silikonem nie był większy niż 1 mm. Włożyłem w lewy karter nową tuleję te współczesną chińszczyznę, a w drugi tą oryginalną jeszcze z prl ale używaną.Lecz w oryginalnej tulejce wałek posiadał dużo większy luz promieniowy, niż w tej nowej. Natomiast w nowej takich luzów nie miał wałek.
    A i jeszcze tryb z-23 miał luz na wałku pośrednim tzn: nie siedział ciasno tylko miał luz obrotowy ok 1 mm.
  • #9 15275515
    davix12
    Poziom 9  
    Włożyłem dzisiaj jak już wyżej napisałem tą podkładkę dystansową między łożysko a dekielek wałka zdawczego no i jak na razie śmiga super, ile będzie działać czas pokaże.
    Dzięki wielkie za pomysły i podpowiedzi które napisaliście co do tej sprawy.
    Myślę że temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z motocyklem WSK 125, który szarpie na trzecim biegu przy prędkości około 60 km/h. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym: sprawdzenie stanu tulejek na wałkach, aparatu zmiany biegów oraz zębatek, które mogą nie zazębiać się prawidłowo. Inne sugestie obejmowały kontrolę sprzęgła, które może mieć zużyte tarcze, oraz sprawdzenie oleju między tarczami sprzęgła. Użytkownik podjął działania, w tym włożenie podkładki dystansowej między dekielek wałka zdawczego a łożysko, co ostatecznie rozwiązało problem szarpania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA